Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naletjela na djevojčicu

Žalac se oglasila: 'Posjetila sam dragu malu susjedu, ispričavam se zbog vozačke'

Gabrijela Žalac
Foto: Igor Šoban/Pixsell
10.03.2019.
u 00:02

Nesreća je iznimno potresla Žalac koja je prilikom očevida, dok je razgovarala sa policijom, plakala te bila vidno potresena

Oko 10 sati u Vinkovcima, u ulici Ćirila i Metoda, došlo je do naleta osobnog vozila na dijete koje je prelazilo cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Dijete je prevezeno u OŽB Vinkovci. Slijedi očevid.

Bila je ovo kratka informacija PU Vukovarsko-srijemske koja je novinarima proslijeđena u subotu oko 11 sati. Izostali su bilo kakvi detalji koji bi mogli ukazati kako se nesreća dogodila i tko je upravljao vozilom. Uz strah za zdravlje djevojčice tada nitko nije niti sumnjao kako je vozilom, koje je naletjelo na djevojčicu, upravljala zapravo ministrica Gabrijela Žalac.

Žalac se u subotu kasno navečer o nesreći oglasila na Facebooku.

- Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak. Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu - napisala je Žalac.

Iz policije su nekoliko sati nakon nesreće izvijestili kako je automobilom upravljala 40-godišnjakinja iz Vinkovaca te da je do prometne nesreće došlo kada je 10-godišnje dijete neoprezno pretrčavalo kolnik u trenutku kada se kolnikom kretalo osobno vozilo te je došlo do udara vozila u dijete. Uz informaciju kako kod Žalac nije utvrđeno prisustvo alkohola policija je izvijestila i kako je ministrica vozilom upravljala iako ima nevažeću vozačku dozvolu!!!

- S obzirom na to da je vozačica upravljala vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, sukladno članku 196. st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena joj je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna, odnosno 500 kuna ukoliko se plati na mjestu utvrđenja prekršaja, što je vozačica odmah i učinila, navode iz PU odakle napominju kako je očevidom nesreće rukovodila je zamjenica općinskog državnog odvjetnika.

Doznalo se i kako je dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, odnosno kako joj je ozlijeđena potkoljenica.

- Poslije obrade u vinkovačkoj bolnici dijete smo prevezli u KBC Osijek gdje će se nastaviti dalje liječenje, rekla je glasnogovornica Opće županijske bolnice Vinkovci Sonja Marinković.

Naknadno smo doznali kako je djevojčici slomljena potkoljenica i da je tijekom poslijepodnevnih sati operirana.

Nesreća je iznimno potresla Žalac koja je prilikom očevida, dok je razgovarala sa policijom, plakala te bila vidno potresena. Ministrica se na naše telefonske pozive i SMS poruku u subotu nije javljala ali su zato iz njenoga ministarstva poslali kratko priopćenje u kojem su naveli kako je pred vozilo kojim je upravljala Gabrijela Žalac, van obilježenog pješačkog prijelaza, istrčalo 10-godišnje dijete.

- Dijete je žurno kolima hitne pomoći prevezeno u vinkovačku bolnicu gdje je konstatiran prijelom potkoljenice. Obzirom na šok za obje obitelji, oglašavamo se pisanim putem. Detaljnije o cijelom slučaju očitovat će se nadležne službe. U popodnevnim satima gospođa Žalac posjetit će ozlijeđeno dijete, navodi se u priopćenju ministarstva.

Žalac je u poslijepodnevnim satima posjetila ozlijeđeno dijete ali je i tamo izbjegla novinare. Zato su se pak oglasili i neki iz oporbe koji su odmah zatražili ostavku Gabrijele Žalac.

- Ministrica Gabrijela Žalac mora podnijeti ostavku. To je jedini ispravan način preuzimanja odgovornosti za svoje postupke. Osoba koja obnaša ministarsku funkciju ne može kršiti propise, rekao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Prometna nesreća Žalac, a prije svega činjenica da je vozilom upravljala sa nevažećom vozačkom dozvolom, rezultirali su i brojnim komentarima na društvenim mrežama.

- Zaključak - u posebnim prilikama je moguće voziti auto s nevažećom dozvolom. Posebice ako ste dužnosnik iz redova HDZ-a, napisao je na svom Twitter računu politolog Nikola Baketa.

Ministricu ne štede niti prometni stručnjaci koji tvrde kako je Žalac počinila niz teških prekršaja te da se radi o teškom nemaru.

Prometni stručnjak i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Željko Marušić za N1 televiziju rekao je da kada osoba krene u vožnju prvo mora biti sigurna da ima važeće dokumente i onda prilagoditi vožnju propisima i uvjetima.

- Ovdje je napravljeno niz ozbiljnih i teških prekršaja. Ovakve se stvari ne smiju događati. Ovdje je vozačica prekršila niz odredbi; nije se prilagodila osobinama i stanju ceste, nije se prilagodila stanju svog vozila, jer to vozilo, primjerice, nema autonomno kočenje. Činjenica da je ministrica vozilom upravljala bez važeće vozačke dozvole je loša poruka. Ovdje je uslijedio niz teških i najtežih prometnih prekršaja. Apeliram na sve da to ne rade, rekao je Marušić.

Komentirajući činjenicu da je Žalac vozila sa nevažećom vozačkom dozvolom sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec za HRT je rekao kako je ministrica trebala provjeriti dokle joj vrijedi vozačka dozvola.

- Trebala je biti primjer drugima, istaknuo je Husinec.

Inače, prometna nesreća dogodila se nedaleko od obiteljske kuće Žalac i koja, gotovo redovito, svakoga petka dolazi iz Zagreba gdje provodi vikend. Tako je bilo i ovoga vikenda. Žalac je u četvrtak bila u Iloku gdje je nazočila potpisivanju jednoga predugovora i predizbornom skupu pred nedjeljne izbore za Gradsko vijeće Grada Iloka. U petak je bila u Lici gdje je ponovno nazočila predizbornom skupu pred izbore za Skupštinu Ličko-senjske županije. Nekoliko sati po povratku sa puta dogodila joj se prometna nesreća.

Pogledajte i video sudara u Dubravi:

Komentara 102

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
00:24 10.03.2019.

Istekla vozačka nije razlog da se bilo kog razapinje a zapitajmo se samo svaki od nas : a kad ističe moja vozačka ? Znate li ? Zaista banalan razlog još i ako je istina da rjetko vozi sama a uglavnomm muž. Druge okolnosti ne znamo pa se ne treba ni upuštati u komentar.

NE
Neo001
10:54 10.03.2019.

Zamislite da je tio učinila drugarica Taritaš, Opančić,Glasovac ili neka druga komunjarska tuka, koji od ovih brojnih novinarčića bi se usudio dići dva prsta ?

DU
Deleted user
00:04 10.03.2019.

Moras biti posebna vrsta smeća da ides ovakvo nesto koristiti u politicke svrhe. A zamisli zlocina, istekla vozacka. Najobicnija birokratska formalnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije