Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMAJU MNOGO IZGLEDA'

Oporba traži glasovanje o nepovjerenju vladi, Janša: 'To bi bio rezultat kriminalnih pritisaka'

FILE PHOTO: EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.01.2021.
u 23:05

Prilikom mogućeg tajnog glasovanja u parlamentu oporbena skupina trebala bi dobiti natpolovičnu većinu glasova - najmanje 46 zastupnika

Aktualni slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu kako ne vjeruje da će uspjeti inicijativa koja želi političkim preslagivanjem izazvati pad njegove vladajuće koalicije, a ako bi to lijevom bloku ipak uspjelo, vjerojatniji ishod bili bi prijevremeni izbori nego nova privremene vlade.

"Mogućnost da se ovoj vladi izglasa nepovjerenje postoji ali nije velika", kazao je Janša u razgovoru za katolički Radio ognjišče, komentirajući najave oporbenog bloka Koalicija ustavnog luka (KUL) da će u petak u parlamentu u proceduru uložiti zahtjev za glasovanje o "konstruktivnom nepovjerenju" Janšinoj vladi, te kandidaturi Karla Erjavca, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kao mandatara za sastav nove vlade.

Da bi takva inicijativa uspjela, prilikom mogućeg tajnog glasovanja u parlamentu sredinom idućeg tjedna oporbena skupina trebala bi dobiti natpolovičnu većinu glasova,  najmanje 46 zastupnika.

Do sada ih po priznanju Erjavca imaju samo 43, no računaju da bi ih mogli dobiti još nekoliko od Stranke modernog centra (SMC) unatoč izjavi njenog predsjednika Zdravka Počivalšeka da stranka ostaje u sadašnjoj koaliciji i uz premijera Janšu.

Moglo bi se eventualno dogoditi da ljevica uspije i sruši sadašnju konzervativnu vladu, no u tom bi slučaju vjerojatni rasplet bio da nova koalicija za formiranje vlade ne bi dobila dovoljno glasova, pa bi se morali održati prijevremeni izbori i to baš u jeku najveće epidemijske krize u Sloveniji koja traje već tjednima, upozorio je Janša političke suparnike.

Ako bi takav negativni scenarij uspio, to bi značilo da je uspio jak politički pritisak koji po Janšinim riječima ovih dana ljevica vrši nad Strankom modernog centra (SMC), kako bi dobila glasove koji joj nedostaju do natpolovične većine prilikom tajnog glasovanja u parlamentu. Takav pad aktualne vlade bio bi rezultat "protupravnih i kriminalnih pritisaka", kazao je Janša.

 

Komentara 2

DU
Deleted user
14:08 14.01.2021.

Erjavec je spletkar i podmukliš. Puna podrška Janši.

PR
prokurator
23:39 13.01.2021.

janez janša: od jugo disidenta do prvoklasne političke sramote nove europe. političar koji se uspio najviše uvući trumpu od 200 svjetskih državnika. desničar kojeg sprda vlastiti narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije