Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Idući tjedan sastanak oporbe radi opoziva – Dalić ili Vlada

Dalić je premijerka Vlade RH i ona treba otići, rekao je Krešo Beljak
25. veljače 2018. u 00:15 41 komentara 1457 prikaza
Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Početkom idućeg tjedna trebao bi se u Saboru održati sastanak kompletne opozicije na kojem bi trebalo donijeti konačnu odluku – pokreće li se opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić ili će se ići na opoziv kompletne Vlade.

Željko Jovanović Jovanović: Od Plenkovića očekujem da smjeni ministricu Dalić

Zagovaratelja i jedne i druge opcije ima i unutar samog SDP-a koji bi o toj odluci trebao razgovarati i na svom saborskom klubu idući tjedan, ali i među ostalim strankama opozicije.

Podijeljena mišljenja

– HDZ ima svoje Predsjedništvo u ponedjeljak i, ako oni ostanu pri tome da Martina Dalić ostaje ministrica, stava sam da moramo pokrenuti njen opoziv. Opozivom Vlade ne bismo ništa postigli jer je to teško napraviti uz Tomislava Sauchu, Milorada Pupovca... Ali trebamo svi zajedno sjesti za stol i donijeti konačnu odluku – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

Naš drugi izvor iz iste stranke kaže kako će on na klubu zagovarati opciju opoziva kompletne Vlade jer smisao cijele rasprave treba biti da se otvore svi problemi Vlade kojih ne manjka.

– Ministrica Dalić već je potrošena priča. Što se uopće novo može reći o Martini Dalić, a da nismo rekli do sada. Za mene je rasprava o njoj deplasirana. Opoziv Martine Dalić trebalo je pokrenuti u srpnju kada je tekst opoziva i napisan, ali nikad nije poslan u saborsku proceduru, a ne sada. Sada treba ići na kompletnu Vladu, na sve, ne misleći o tome koga se može srušiti, a koga ne jer, ako imaš većinu za rušenje Dalić, imaš i za Vladu, a mi, realno nemamo ni za jedno ni za drugo – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.
I u GLAS-u su, čini se, skloniji opciji da se ide na opoziv Vlade iako su otvoreni i za opoziv Dalić.

– Istina je da nemamo većinu za rušenje ni Dalić ni Vlade, ali onda moramo gledati cilj, a cilj bi trebao biti da se u Saboru raspravlja o svim problemima ove Vlade, da se raspravlja o Agrokoru, ali i o kompletnom cirkusu koji vlada u svim resorima zahvaljujući premijeru, ministrici Nadi Murganić, ministru Milanu Kujundžiću, ministru Goran Mariću... Ako, s druge strane, želimo pokazati da je Martina Dalić ta koja upravlja premijerom APlenkovićem, onda treba ići na njen opoziv, ali o tome će se sve još razgovarati – kaže naš izvor iz GLAS-a.

Što će HSS?

Da ne postoji nikakav pakt između SDP-a i Mosta oko rušenja ministrice Martine Dalić, poručio je jučer u televizijskoj emisiji Večernjeg lista SDP-ovac Ivo Jelušić, ali je i dodao kako oporba može zajednički istupati oko nekih stvari. Najavio je kako će SDP svakako s Mostom razgovarati i o opozivu Martine Dalić.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja jučer je u emisiji televizije Večernjeg lista poručio kako su skloni tome da oporba treba nešto učiniti i da treba reagirati, ali i da još nije bilo konkretnih razgovora. Ranije je na tiskovnoj konferenciji Mosta poručio kako Most kao ozbiljna oporba mora reagirati na događaje zadnjih dana, ali i kako ne želi ponovo sudjelovati u “neozbiljnom pokušaju” očito aludirajući na zastupnike HSS-a koji su kod zadnjeg oporbenog pokušaja rušenja Vlade sredinom listopada izostali s glasovanja.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je jučer kako je više puta objasnio što se zadnji put dogodilo u sabornici kada zastupnici HSS-a nisu glasali za opoziv Vlade te poručio da će apsolutno ovog puta svi zastupnici HSS-a biti na glasanju bez obzira na to bude li se išlo s opozivom ministrice Dalić ili Vlade.

– Dalić je u ovom trenutku premijerka Vlade RH i ona treba otići. Nju Plenković treba maknuti. Ako je ne makne, onda je ona premijerka. Ali spremni smo sjesti s cijelom oporbom i razgovarati o svim opcijama – kaže Beljak.

Večernji TV Grmoja i Jelušić: Nemamo pakt, ali razgovarat ćemo o opozivu Martine Dalić Dalić, Kuščević, Divjak, Božinović Ponuda SDP-a 'Ako Plenković smijeni Martinu Dalić, odustat ćemo od opoziva Vlade' Božo Petrov Čelnik Mosta Petrov najavljuje inicijativu za opoziv Martine Dalić
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar kenj@c
  kenj@c:

  Vratite se na "ustaše i partizane"to vam bolje ide

 • stric8:

  ...stavite karte na stol ... pokažite zajedništvo peronosporaša i sektaša .... odavno već ( 2,5 godine ) igrate za istu ekipu...

 • Avatar mofo
  mofo:

  Koji je ovo već put? I to svaki put zbog veće gluposti... Zar stvarno misle da time skupljaju nekakve političke bodove?