Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politički marš

Oporba planira veliki prosvjed protiv Putina: Ne želimo vječnu vlast!

Vladimir Putin
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.01.2020.
u 14:02

Putin je prošli tjedan najavio ustavne reforme, nakon čega je cjelokupna vlada na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedevim podnijela ostavku.

Ruska oporba objavila je u ponedjeljak da sljedeći mjesec planira organizirati veliki prosvjed protiv ustavne reforme predsjednika Vladimira Putina koji, kako smatra, njome želi sebi osigurati "vječnu vlast". 

Putin je prošli tjedan najavio ustavne reforme, nakon čega je cjelokupna vlada na čelu s premijerom Dmitrijem Medvedevim podnijela ostavku.

Na promjene koje je Putin najavio u srijedu gleda se kao na korak koji će 67-godišnjem predsjedniku omogućiti da ostane na vlasti kad 2024. završi njegov četvrti predsjednički mandat, drugi zaredom.

Do još jedne smjene došlo je u ponedjeljak kada je Putin odlučio maknuti s funkcije moćnog državnog odvjetnika Jurja Čajku, objavio je Kremlj. Čajka (68) je na tom mjestu od 2006. i zamijenit će ga Igor Krasnov.

Čajku se smatra jednim od najmoćnijih ljudi ruske države, a posljednjih godina oporba ga optužuje da je izgradio ogromno osobno bogatstvo tijekom karijere, što on niječe.

Oporbeni političar Ilja Jašin u ponedjeljak je najavio zajedničke planove oporbe za prosvjed protiv Putinove inicijative 29. veljače u Moskvi. 

"Društvu treba veliki i masovni prosvjed", smatra Jašin koji tvrdi da su Putinovi prijedlozi put prema "vječnoj vladavini". 

"To će biti politički marš, glavni cilj bit će poziv za rotacijom vlasti i prosvjed protiv uzurpacije moći", rekao je Jašin. 

Jašin kaže da je prosvjed, za koji će se zatražiti dozvola vlasti, podržalo više oporbenih skupina, uključujući Zakladu protiv korupcije oporbenog političara Alekseja Navaljnog. 

Putin dominira politikom u Rusiji, kao predsjednik ili premijer, puna dva desetljeća.

Ključne riječi

Komentara 5

PL
@ploto@
23:22 20.01.2020.

Patuljak će vas dotjerati u red.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
18:17 20.01.2020.

U Rusiji imaju sve najvece na svijetu.. najveci teritorij, najveci avion..pa i najveceg patuljka.

ST
stanoe
03:45 21.01.2020.

U Rusiji je zabranjena gej parada, i kao zamjena za nju je dozvoljena parada pusaca tompusa, to su ti koji su protiv vlasti Putina. Sada ce biti jedna takva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije