Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SPOMEN

Općina u Bratislavi dobila Vukovarsku ulicu

Foto: Grad Vukovar
06.12.2019.
u 18:20

Ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema cijeloj Hrvatskoj

U spomen na sva događanja iz Domovinskoga rata gotovo svaki grad u Hrvatskoj, ako ne i svaki, ima svoju Vukovarsku ulicu. Prema navodima sa službene stranice Grada Vukovara od danas Vukovarska ulica postoji i u općini Devínska Nová Ves koja je dio glavnog grada Slovačke – Bratislave. Ploču s imenom Vukovarska ulica otkrili su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i načelnik ove slovačke općine Darius Krajčir otkrili su ploču s natpisom Vukovarska ulica.  

-Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje i koja je iz nje odselila prije 500 godina, ne prestaje njegovati njezine vrijednosti, ističući važnost Vukovara i veličinu njegova imena, zaista je fascinantna. Ovo je čin koji približava hrvatski narod. Ovime gradimo odnos prema Slovačkoj i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda, rekao je Penava.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj, Aleksandar Heina kazao je kako je današnji događaj za sve Hrvate predivna vijest.

-Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je lijepo, ali je to očekivano. No, kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istinitost o razaranju Vukovara, rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina.

Istaknuvši kako se općina Devínska Nová Ves nekada nazivala hrvatskom, načelnik Darius Krajčir odao je izvor ideje da se ulica u Slovačkoj naziva vukovarskom.

-Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj, rekao je načelnik ove slovačke općine koji je i sam podrijetlom iz Hrvatske te od koga je i potekla ideja, u čast Vukovaru.

Pored svečanosti otkrivanja ploče, upriličen je prijem u Općini Devínska Nová Ves i posjet Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:26 06.12.2019.

Živim u kraju s mnogobrojnom Slovačkom manjinom i postotak dragovoljaca Slovaka je možda i veći no dragovoljaca Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije