Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA - SRJ

Vraćena je cijela vukovarska povijest

14.12.2001.
u 00:00

VUKOVAR - Potpisivanjem međudržavnog protkola o povratu umjetnina, kulturnih dobara i ostale muzejske građe jučer je u vukovarskom Gradskom muzeju obavljena službena primopredaja vukovarskoga kulturnog blaga otuđenog 1991. godine u vrijeme srpske okupacije Vukovara, a potom pohranjenog u Muzeju Vojvodine i Muzeju Novog Sada. U ime Hrvatske protokol je potpisala Branka Šulc, pomoćnica hrvatskoga ministra kulture, a SR Jugoslaviju zastupala je Aleksandra Joksimović, pomoćnica jugoslavenskoga ministra za vanjske poslove. Potpisivanje su pratili brojni kulturni dužnosnici obiju država - među ostalima i dr. Antun Vujić, hrvatski ministar kulture, te Nenad Čanak, predsjednik Skupštine Vojvodina. Službenu primopredaju vukovarskih umjetnina pratilo je i 50-ak novinarskih ekipa, stranih i domaćih.

Ispunjen newyorški dogovor

- Povrat umjetnina i umjetničkih vrijednosti čin je koji će označiti novi život u Vukovaru te omogućiti ostvarenje svih pretpostavki za odnose dviju zemalja - rekao je dr. Vujić. Pomoćnica jugoslavenskog ministra vanjskih poslova A. Joksimović podsjetila je kako je primopredaja vukovarskih kulturnih dobara ispunjen newyorški dogovor ministara vanjskih poslova, dodavši kako je riječ o "djelima vrhunske vrijednosti, koja upravo stoga nisu bila izlagana proteklih deset godina čuvanja i zaštite u jugoslavenskim muzejima i depoima". Nakon što je potpisan protokol o primopredaji, ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ruža Marić i kustosica Muzeja u Novom Sadu Zorana Đorđević razmijenile su fotodokumentaciju vraćenih umjetnina, čime će, kako se moglo čuti, biti simbolično označen početak kulturne suradnje i aktivnosti muzealaca.

- Ovaj svečani trenutak shvaćam kao početak novog života naše zbirke i Gradskog muzeja Vukovara koji postoji više od 50 godina. Vraćeno je sve ono što je više godina skupljano zahvaljujući velikom entuzijazmu naših muzealaca, a u čemu je sadržana cijela vukovarska povijest. Zajedno sa svim novim zbirkama, koje su prikljupljene u progonstvu i ovim vraćenim, naš Muzej može početi novi život - rekla je R. Marić.

Povratak u tri konvoja

U tri konvoja minulih je dana u Hrvatsku iz SRJ vraćeno 1513 slika i grafika te 52 skulpture Zbrike Bauer, 557 umjetnina Galerije umjetnina i 124 slike iz kulturno-povijesne zbirke. Vraćeni su i brojni predmeti umjetničkog obrta 18-20. st., satovi, stolne lampe, čaše, porculan, cehovske škirnje, stilski namještaj, odnosno 253 eksponata spomenute kulturno-povijesne zbirke. U 722 kutije vraćeni su i nalazi sedmogodišnjeg prijeratnog arheološkog istraživanja lokaliteta Vučedol, potom 10.000 predmeta vrijedne numizmatičke zbirke, 15 inventarnih knjiga, dio stručne knjižnice, dokumentacija o muzejskom radu te crkvena zbirka franjevačkog samostana i župne crkve svetih Filipa i Jakova.

Država će pomoći obnovu dvorca Eltz

Riječ je o kaležima, monstrancama iz samostanske riznice, oltarnim slikama, 62 umjetnine, 9 skulptura te očuvanim predmetima vukovarske crkve svetog Roka i župne crkve u Bogdanovcima.

Kako smo doznali od ravnateljice vukovarskog Muzeja većina vraćenih umjetnina ići će na restauraciju. Prema njezinim procjenama, restauracija bi mogla trajati oko 3 godine, a stručnjake i restauratore očekuje zahtjevan posao obrade pristiglih eksponata i građe, njihovo fotografiranje i selektiranje te utvrđivanje stvarne vrijednosti. Vraćanje kulturnog blaga, kaže R. Marić, iziskuje od nas i države pokretanje pitanja obnove dvorca Eltz u kojem je smješten vukovarski Muzej, kako bi se restaurirane zbirke imale gdje smjestiti i izložiti hrvatskoj javnosti. Ministar kulture dr. Vujić osvrćući se na obnovu vukovarskog dvorca, obećao je nastavak državne pomoći.

Jučer je u javnosti predstavljen dio vraćenih umjetnina, koji su vukovarski muzealci izložili u prostorijama Gradskog muzeja. Prema izvješću Ministarstva kulture, koje je temeljeno na rezultatima Komisije za utvrđivanje ratne štete, procijenjeno je kako je 1991. godine otuđena, nestala ili oštećena ukupno 21.651 umjetnina vukovarskoga Gradskog muzeja. Riječ je o 17.403 predmeta koji su bili izloženi u samom Muzeju, 201 u Spomen-muzeju Lavoslava Ružičke, 1819 eksponata Zbirke i Galerije umjetnina Bauer te 2228 predmeta koji su se nalazili u sklopu Spomen-muzeja Drugoga kongresa KPJ.

Željka Kraljić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije