Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oni znaju kako

Općina Gradište dobila bespovratnih 3,2 milijuna kuna iz IPARD programa

novac
Goran Ferbežar/PIXSELL
18.04.2014.
u 10:14

Izradili smo 22 kilometra kanalizacijske mreže i time smo riješili kompletnu infrastrukturu u općini, kaže Srećko Papac koji obnaša već šesti načelnički mandat u Općini Gradište.

Općina Gradište kod Županje, prednjači među slavonskim općinama u povlačenju novca iz fondova Europske unije jer ima uhodan postupak izrade i apliciranja projekata pa joj je tako ovih dana Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je bespovratnih 3,2 milijuna kuna iz IPARD programa.

- Prošlo je tri godine i dva mjeseca od ideje, izrade projekta, apliciranja do realiziranja, kontrole napravljenog i isplate novca za kanalizaciju koju smo već napravili. Prvo smo morali sve napraviti i to strogo prema projektu kojega smo prijavili i nakon što su pregledali je li projekt poštovan u svim detaljima, dopuštena nam je isplata novca. Izradili smo 22 kilometra kanalizacijske mreže i time smo riješili kompletnu infrastrukturu u općini - kaže Srećko Papac koji obnaša već šesti načelnički mandat u Općini Gradište.

Dodaje kako u općinskoj vlasti ima sposobne ljude koji rade na projektima, a za stručne poslove oko izrade projekata angažiraju agencije kojima plate uobičajenih jedan ili dva posto od vrijednosti projekta. I sada imaju nekoliko projekata, ali su u mirovanju zbog, kako kaže Papac, ministra Grčića i njegove greške softvera.

- Infrastrukturu smo riješili i sada radimo na uređenju mjesta. Natječemo se s projektom uređenja središnjeg trga u Gradištu u dužini kilometra, Doma kulture koji treba prerasti u multimedijalni prostor i Lovačkog doma. Naš uspjeh je tim veći što sve to radimo uz proračun, valjda među najmanjima u našoj županiji, od dva milijuna kuna, ali se oslanjamo na EU fondove - podsjeća Papac. Općina Gradište je do sada, osim novca za kanalizaciju, povukla 1,5 milijuna eura za izgradnju poduzetničke zone, 300 tisuća eura za projekt prekogranične suradnje sa Srbijom gdje su dobili, uz informatičku opremu za radionice bežični internet na cijeloj općini.

- Uvijek imamo nekoliko projekata u pričuvi kako bi bili spremni ako se pojavi kakav natječaj na kojemu imamo šanse - kaže Papac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije