Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve više ovakvih pokušaja prevare: Javio mu se na oglas i umalo pokrao novac s računa

Sve je više slučajeva ''phishinga'' kada obrascima na internetskim stranicama nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice.
16. ožujka 2021. u 13:07 19 komentara 72019 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Policija iz Slavonskog Broda jučer je objavila kako traga za prevarantom zbog kojeg je jedan 34-godišnji Brođanin ostao bez novca na bankovnom računu nakon što je lakovjerno dostavio podatke sa svoje bankovne kartice.

laptop Policija upozorava: Na djelu je novi modalitet računalne prijevare, ne nasjedajte!

Nakon objave oglasa, obratila mu se nepoznata osoba koja ga je navela da putem linka u sustav navodno sigurne web trgovine upiše broj kartice, podatke do kada kartica vrijedi, generalije vlasnika kartice i CVV kod. Dostavljeni podaci trebali su navodno poslužiti za plaćanje u oglasniku ponuđenih stvari. Međutim, muškarac je uskoro shvatio da je obmanut jer mu je nepoznati kupac s računa u nekoliko transakcija skinuo više tisuća kuna.

Policija je potvrdila kako će u ovaj slučaj biti uključen i interpol jer internetski trag prevare vodi prema Ukrajini. Taj slučaj opisuju kao klasični "phishing", kada obrascima na internetskim stranicama nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC sigurnosni kod koji su potrebni kod internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, a gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

UHIĆENA DVA MLADIĆA Nova prevara: Policija poziva sve koji su komunicirali s ovim Facebook profilima da se jave

Sličnih prevara iz dana u dan je sve više, a pokušaj jedne opisao je i jedan korisnik oglasnika Njuškalo koji je na svojem Facebook profilu opisao što se dogodilo. Nakon što mu se na oglas za dio od BMW-a javio Bot (internet bot), odnosno računalni program koji generira odgovore i navodi sugovornika da otkrije svoje podatke, predstavivši se da je iz Splita, tražio ga je CVV kod kako bi uplatio sredstva, no korisnik je shvatio kako je riječ o prevari.

Pokušaj prevare putem oglasnika | Autor : Facebook Foto: Facebook Pokušaj prevare putem oglasnika | Autor : Facebook Foto: Facebook Pokušaj prevare putem oglasnika | Autor : Facebook Foto: Facebook Pokušaj prevare putem oglasnika | Autor : Facebook Foto: Facebook

- Ako prodajete nešto na oglasnim web platformama pazite da ne nasjednete na prevaru. Jako dobra fora, no ne baš toliko. Vjerujem da je već podosta ljudi zakinuto no zato nikada ne dajte svoj ccv broj osim ako nešto ne plaćate i već niste prošli sigurnosne provjere i priznate certifikate. Pazite se PHISHING-a, a jazavca bi valjalo posjetiti i u četiri oka porazgovarati - naveo je.

Kad je riječ o phishing web stranicama iz Njuškala upozoravaju na sljedeće:

- Lažnim predstavljanjem putem web stranica koje na prvi pogled izgledaju kao prave stranice prevaranti će vas pokušati navesti da upišete svoje Njuškalo pristupne podatke (korisničko ime i lozinku), osobne podatke ili podatke platnih/bankovnih kartica.

Ovi podaci mogu se iskoristiti dalje za krađu identiteta i razne prijevare, a prevaranti mogu navesti i da preuzmete i instalirate zlonamjerni program koji će iskoristi da kompromitiraju vaše računalo vas osobno. Takvim prijevarama mogu vas ciljati kroz razne digitalne kanale za komunikaciju (primjerice, Viber, WhatsApp i Facebook poruke), uključujući i e-mail.

Ako vam se poruka čini sumnjivom, na vrijeme prepoznajte nalazite li se na pravoj stranici - poručuju.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj