Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasan soj

Opasan brazilski soj širi se duplo brže i zaobilazi antitijela

FILE PHOTO: Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Manaus
Foto: BRUNO KELLY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
17.03.2021.
u 12:26

Studije pokazale na koji način je soj prohrlio brazilskim gradom Manausom, znanstvenici istražuju što bi mogao učiniti ostatku svijeta.

Prvi soj koji se razlikovao od dotad poznatog koronavirusa pojavio se u Britaniji i zabrinuo znanstvenike jer se širio brže te je u jako kratkom roku došao u razne dijelove svijeta. Nakon toga pojavio se Južnoafrički soj koji je mogao zaobići antitijela te oslabjeti efekte cjepiva.

Treći i najopasniji soj otkriven je u Brazilu nakon što je pokosio grad Manaus. Brazilski soj opisuju kao najopasniji do sada jer se i brzo i lako širi, znanstvenici kažu čak do 2.2 puta brže od ostalih sojeva te ignorira antitijela i zbog toga može zaraziti i osobe koje su preboljele koronavirus.

"Zadržavam dah.." rekao je Bronwyn MacInnis za The New York Times, epidemiolog na Broad Institutu.

Što dodatno zabrinjava je činjenica da se sad u Brazilu provodi cijepljenje s kineskim cjepivom, a znanstvenici sumnjaju da bi novi brazilski soj nazvan P.1 mogao oslabiti učinkovitost cjepiva. Znanstvenici govore kako je ispred njih još dugi put istraživanja novog soja jer su, kažu, tek počeli otkrivati svih njegovih značajki i reakcije koje se dobivaju u laboratoriju, ne moraju se na isti način dogoditi u realnom svijetu, ali mogle bi.

"Ono što smo do sad otkrili kao uzrok i posljedicu mogu se primijeniti na situaciju u Manausu, ali ne znam može li se to primijeniti na druga mjesta." za NY times kaže Nuno Faria, virolog sa Imperial Collegea u Londonu.

Iako ima još puno nepoznanica oko P.1 brazilskog soja, no stručnjaci upozoravaju da soj treba shvatiti ozbiljno.

"Ovi podatci oko P.1 nam dokazuju da itekako trebamo biti zabrinuti." kaže Willian Hanage, epidemiolog s Harvard T.H. Chan of Public Health.

Brazilski soj prvo je otkriven u Japanu, a sad se širi po ostatku Brazila te je nađen u još 24 zemlje. U SAD-u je za sad otkriveno šest slučaja u pet njihovih zemalja.

Kako bismo smanjili rizik od širenja i dodatnih infekcija uzrokovanih brazilskim sojem, Dr. Faria naglašava kako je važno povećati opreznost i držati se epidemioloških mjera. Maske i socijalna distanca je ono što najviše pomaže u borbi protiv opasnog soja. Procjepljivanje bi također moglo pomoći da se transmisija umanji i kako bi se zaštitili oni koji se nažalost zaraze ovom ozbiljnom bolesti.

"Krajnja poruka je ta da se svi trebamo cijepiti što prije. Moramo biti jedan korak ispred virusa." rekao je Dr. Faria naglašavajući kako je prednost cijepljenih ta da ako se i zaraze opet opasnim sojem, neće dobiti teži oblik bolesti.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar BOSNAROSNA
BOSNAROSNA
12:43 17.03.2021.

kako je taj soj iz BRAZILA dosao u opste u ENGLESKU kad je ta ista drzava zatvorena godinu i vise? Znaci pored svih mjera zatvaranja maski odmicanja jedno od drugi BRAZIL soj se probio , MENI LICI DA ONDA OVAJ SISTEM ZATVARANJA I SVE TORTURE NE FUN KCIO NI SE... tako da trebamo mjenjati. Jer kazu definicija IDIOTLUKA JE RADITI ISTO A OCEKIVATI DRUKCIJE REZULTATE a mi to radimo ZAR NE?

DL
dvanaest_legija
14:32 17.03.2021.

Ovo polako postaje smiješno!

VA
varto
12:33 17.03.2021.

uuu da...ovaj je opasan.evo vidio sam ga neki dan na križanju Heinzelove i Radničke,trči s nožem u ruci i okolo kolje ljude.bilo je groznop.molim da se svi idete cjepit,al samo protiv brazilskog soja.Sad čekamo još samo ud.bašk..i i kosov soj i onda smo gotovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije