Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brazilski soj zabrinjava znanstvenike: Potencijalno se mogu zaraziti i cijepljeni

Dok se kod većine virusa nove mutacije pojavljuju u prosjeku dva puta mjesečno, no u slučaju britanskog soja, virolozi su dosad otkrili čak 17 varijanta
20. siječnja 2021. u 17:43 2 komentara 1487 prikaza
Rijeka: Početak cijepljenja građana u Primorsko-goranskoj županiji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

S pojavom novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, počelo se postavljati pitanje koliko su novorazvijena cjepiva učinkovita u borbi protiv koronavirusa, a znanstvenike je posebno počela zabrinjavati brazilska varijanta koronavirusa.

1.671 novozaraženih Austrija dobiva dodatnih 3,8 milijuna doza cjepiva

Dok se kod većine virusa nove mutacije pojavljuju u prosjeku dva puta mjesečno, no u slučaju britanskog soja, otkrivenog u prosincu, virolozi su dosad otkrili čak 17 varijanta. Zabrinjavajuća je i činjenica da se ova varijanta širi i do 70 posto brže od postojeće.

Ipak, zaraženima je svejedno kojom će se varijantom zaraziti - zasad nema dokaza da britanska varijanta izaziva jače simptome ili veći broj smrti, prenosi DW.

Osim britanskoj, pronađen je i novi soj u Južnoafričkoj Republici, no oni su uvelike slični i brzo se razmnožavaju zbog promjena na proteinu spike na samoj površini virusa.

Pula: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika Istarske županije Zarazniji soj Stigli novi rezultati: Pfizerovo cjepivo učinkovito i protiv britanske varijante koronavirusa

Iako nema dokaza o težim simptomima, otkrivena mutacija u Brazilu svojim brzim širenjem zarazila je gotovo tri četvrtine Manausa, glavnog grada u saveznoj državi Amazoni, ali i pokazala da stjecanje imunosti prebolijevanjem bolesti ili čak i cijepljenjem nije dovoljna.

Zasad nije dokazano da su nove varijante virusa otporne na cjepivo, dapače, istraživanja su pokazala da su Modernina i Pfizerova cjepiva uspješna kada je u pitanju britanska mutacija baš zato se vežu uz pogođenom proteinu spike. No i kada cjepiva ne bi bila djelotvorna, iz Pfizera govore da se u samo nekoliko tjedana može promijeniti genetski kod cjepiva.

 

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Mohik777:

    nemamo šanse. što ti znači ako znanstvenici mogu za nekoliko tjedana adaptirati cjepivo, ako virus mutira 20 puta u mjesec dana. ovo je kao da imaš posla s nekim superinteligentnim bićem protiv kojeg ni cijela svjetska znanstvena zajednica ne može ... prikaži još! ništa. znači ako se ovako stvari zaista odvijaju, a da se ne radi samo o propagandi i zastrašivanju s ciljem ne znam šta.. da nas drži ubijenim u pojam i spremnim da nas cjepe svaki dan novim cjepivom, , onda mi nemamo šanse. svijet nije vidio još ovakav virus. jedina šansa bit će da nas cijepe svaki mjesec novo adaptiranim cjepivom, ako ga stignu proizvest i distribuirat u takvom roku, što je nemoguće. možda naprave neku digitalnu varijantu, da se spojiš online u virtualno okruženje i onda ga prilagode u tebi... do kud ovo ide to je ludilo brale. znači maske i karantena u kućama do kraja života. jbg ipak se radi o opasnom virusu koji ubija otprilike 0.2 pučanstva po službenim statistikama

  • nomeinteresa:

    Uskoro će svaka zemlja imati svoj soj virusa...mislim da je ovo stvarno pretjerano i da se ide do te mjere radi produženja mjera..na kraju ćemo se morati cjepiti za sve žive viruse..ako to nije čudno...