Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE MUTACIJE KORONAVIRUSA

Brazilski soj zabrinjava znanstvenike: Potencijalno se mogu zaraziti i cijepljeni

Rijeka: Početak cijepljenja građana u Primorsko-goranskoj županiji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
20.01.2021.
u 17:43

Dok se kod većine virusa nove mutacije pojavljuju u prosjeku dva puta mjesečno, no u slučaju britanskog soja, virolozi su dosad otkrili čak 17 varijanta

S pojavom novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, počelo se postavljati pitanje koliko su novorazvijena cjepiva učinkovita u borbi protiv koronavirusa, a znanstvenike je posebno počela zabrinjavati brazilska varijanta koronavirusa.

Dok se kod većine virusa nove mutacije pojavljuju u prosjeku dva puta mjesečno, no u slučaju britanskog soja, otkrivenog u prosincu, virolozi su dosad otkrili čak 17 varijanta. Zabrinjavajuća je i činjenica da se ova varijanta širi i do 70 posto brže od postojeće.

Ipak, zaraženima je svejedno kojom će se varijantom zaraziti - zasad nema dokaza da britanska varijanta izaziva jače simptome ili veći broj smrti, prenosi DW.

Osim britanskoj, pronađen je i novi soj u Južnoafričkoj Republici, no oni su uvelike slični i brzo se razmnožavaju zbog promjena na proteinu spike na samoj površini virusa.

Iako nema dokaza o težim simptomima, otkrivena mutacija u Brazilu svojim brzim širenjem zarazila je gotovo tri četvrtine Manausa, glavnog grada u saveznoj državi Amazoni, ali i pokazala da stjecanje imunosti prebolijevanjem bolesti ili čak i cijepljenjem nije dovoljna.

Zasad nije dokazano da su nove varijante virusa otporne na cjepivo, dapače, istraživanja su pokazala da su Modernina i Pfizerova cjepiva uspješna kada je u pitanju britanska mutacija baš zato se vežu uz pogođenom proteinu spike. No i kada cjepiva ne bi bila djelotvorna, iz Pfizera govore da se u samo nekoliko tjedana može promijeniti genetski kod cjepiva.

 

Komentara 2

MO
Mohik777
19:23 21.01.2021.

nemamo šanse. što ti znači ako znanstvenici mogu za nekoliko tjedana adaptirati cjepivo, ako virus mutira 20 puta u mjesec dana. ovo je kao da imaš posla s nekim superinteligentnim bićem protiv kojeg ni cijela svjetska znanstvena zajednica ne može ništa. znači ako se ovako stvari zaista odvijaju, a da se ne radi samo o propagandi i zastrašivanju s ciljem ne znam šta.. da nas drži ubijenim u pojam i spremnim da nas cjepe svaki dan novim cjepivom, , onda mi nemamo šanse. svijet nije vidio još ovakav virus. jedina šansa bit će da nas cijepe svaki mjesec novo adaptiranim cjepivom, ako ga stignu proizvest i distribuirat u takvom roku, što je nemoguće. možda naprave neku digitalnu varijantu, da se spojiš online u virtualno okruženje i onda ga prilagode u tebi... do kud ovo ide to je ludilo brale. znači maske i karantena u kućama do kraja života. jbg ipak se radi o opasnom virusu koji ubija otprilike 0.2 pučanstva po službenim statistikama

NO
nomeinteresa
19:23 20.01.2021.

Uskoro će svaka zemlja imati svoj soj virusa...mislim da je ovo stvarno pretjerano i da se ide do te mjere radi produženja mjera..na kraju ćemo se morati cjepiti za sve žive viruse..ako to nije čudno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije