Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERPELACIJA SDP-a

Opačić: Vlada se ne želi suočiti s porastom nasilja među djecom

Milanka Opačić
Dalibor Urukalović/PIXSELL
16.03.2010.
u 14:32

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adamić kaže da je prema u 2009. godini vidljiv 11-postotni pad broja kaznenih djela s elementima nasilja kod maloljetnika u odnosu na godinu prije.

Interpelaciju SDP-a o radu Vlade u vezi s njezinom ulogom u sprečavanju i suzbijanju rastućeg nasilja, delinkvencije, kriminaliteta te rizičnog ponašanja među djecom i mladima odbila je HDZ-ova većina na Odboru za obitelj, mladež i šport.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adamić istaknuo je da je prema MUP-ovim podacima u 2009. godini vidljiv 11-postotni pad broja kaznenih djela s elementima nasilja među maloljetnicima u odnosu na godinu prije. U padu je i broj nasilničkih prekršajnih djela (6 posto) te prekršajnog djela omalovažavanja ili vrijeđanja službene osobe (18 posto).

Adamić: Dobar program

Tvrdi da je pad posljedica  provođenja Programa aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009. godinu. Demantirao je i podatke iz interpelacije koji se odnose na konzumiranje alkohola i opojnih droga jer su na nižoj razini od prosjeka u zemljama EU.

Netočni su podaci u interpelaciji da je u 70 posto slučajeva trajanje sudskih postupaka prema maloljetnicima dulje od 6 mjeseci. To demantiraju podaci Županijskog i Općinskog suda u Zagrebu. Adamić je dodao kako u školskoj godini 2009./2010. sveukupno radi 4005 stručnih suradnika. U osnovnim školama zaposleno je 338 psihologa, ne 226 kako piše u interpelaciji, a u srednjim školama zaposleno je 155, a ne 125 psihologa. U proračunu za 2010. predviđeno je 2,7-postotno povećanje sredstava usmjerenih djeci i mladima.U 2009. MUP-u je evidentirao 3256 postupanja u slučajevima nasilja nad djecom.

Razbacivanje brojkama

Burno je reagirala predsjednica Odbora Milanka Opačić prozvavši Vladu da se razbacuje brojkama i da se ne želi suočiti s problemom rasta nasilja među djecom.

- Gomila je strategija i programa od kojih nema nikakvih rezultata, a već godinu i pol traje proces ubojicama Luke Ritza.

Željana Kalaš (HDZ) za razliku od Opačić smatra da su zakonski okviri i strategije od presudne važnosti kako bi država stvorila okvir za djelovanje.

- Ova tema nije pogodna za dnevnopolitičko prepucavanje - smatra Kalaš uvjerena da i roditelji moraju sudjelovati u tom procesu istaknuvši primjere iz Europe gdje se roditelje novčano kažnjava ako njihova maloljetna djeca naprave prekršaje.

Komentara 14

OB
-obrisani-
13:53 17.03.2010.

Ovi SDP sve trazi za kritizirat vladu i doc do stolice.Cak i odgoj u obitelji je kriva Jadranka i ekipa.Mozda ako fali soli u rucku takoder je jadranka kriva . Oni vrse teror sa prijevremenim izborima neka ostave vladu na miru jer oni nisu sposobni napravit nista bolje

PR
Pravedni.
14:59 16.03.2010.

bas je slatka....faca..kao ona u Americi..!!

Avatar grga-čvarak
grga-čvarak
19:44 17.03.2010.

pa kako tebe nitko da nalupa gaduro jadna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije