Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BSKS Hrvatska, novi adut u spasilačkim akcijama

Oni su novi adut u spasilačkim akcijama: Volonteri uz pomoć dronova sudjeluju u potragama i krizama

Zagreb: Hrvatska Udruga Bespilotnih Sustava organizirala Hubs Dron Piknik
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
15.01.2024.
u 10:42

Organizacija Bespilotni sustavi u kriznim situacijama ima više od 40 aktivnih pilota i pilotkinja s 40 bespilotnih letjelica

Zrakoplov Cirrus 20 koji je u svibnju prošle godine pao kod Malog Makovnika na Maloj Kapeli u Lici srušio se na šumskom i nepristupačnom terenu gdje bi potraga vjerojatno potrajala još nekoliko dana da se nisu koristili dronovi kojima su upravljali građani koji su odlučili pridružiti se potrazi. Odnedavno građani koji su voljni sudjelovati u ovakvim kriznim situacijama imaju i svoju organizaciju. Javnosti se predstavila strukovna organizacija Bespilotni sustavi u kriznim situacijama, BSKS Hrvatska. Riječ je stručnjacima iz svih relevantnih područja za sigurnu i učinkovitu uporabu bespilotnih sustava u svrhu očuvanja ljudskih života, zdravlja i imovine, kaže se u priopćenju. Ova organizacija u većini hrvatskih županija okuplja više od 40 aktivnih pilota i pilotkinja s 40 bespilotnih letjelica, a ukupno ima 76 članova. Dakle, riječ je o organizaciji koja okuplja zainteresirane građane koji posjeduju dron i spremni su ga staviti u službu u različitim kriznim situacijama. Do sada su aktivno sudjelovali na 18 intervencija, izviđanju, traganju za nestalim osobama i životinjama, nestalim zrakoplovima, saniranju terena i nadziranju požarišta. Primjer građanske aktivnosti upotrebom dronova gledamo odnedavno u Ukrajini gdje se vrlo brzo shvatilo kako dronovi koje se slobodno, za relativno nevelik novac, može nabaviti na tržištu. U Hrvatskoj, srećom, rata nema, ali kriznih situacija ipak ne nedostaje. Poput one s nestankom zrakoplova na Kapeli.

U gotovo svim županijama

– Bilo je još sličnih aktivnosti naše udruge. Važno je naglasiti kako se BSKS Hrvatska ne može samostalno uključiti u operativno djelovanje, već to radi isključivo po pozivu nadležnih državnih tijela kada postoji potreba za dodatnim snagama na terenu, odnosno puno puno letjelica i pilota na više lokacija istovremeno. U tom svojstvu sudjelovali smo kroz DIP CZ-Zagreb u sanaciji terena nakon velikog nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju gdje su naši članovi pet dana sudjelovali i fizički na terenu. Tijekom poplava koje su prijetile području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Operativni centar CZ-a zatražio je pregled cijelog oteretnog kanala kako se pri dolasku vode u njemu ne bi zatekle osobe koje bi u tom trenutku bile životno ugrožene – kaže Bruno Kekez, predsjednik BSKS Hrvatska, dodajući kako su članovi organizacije bili aktivni svih dana poplave na motrenju i izvješćivanju.

VEZANI ČLANCI 

– Posljednja od aktivnosti na kojima smo sudjelovali tijekom poplava bila je potraga za ugroženim životinjama, preciznije konjima u poplavljenom području. Neke od njih su pronašli naši piloti dok su dio njih pronašle zemaljske snage. Izdvojio bih i naše uključenje po pozivu u traganje za nestalom osobom na području Grada Zagreba s bespilotnim letjelicama i K9 timovima. Uz naše članove u pretrazi terena sudjelovala je i Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba s jednom letjelicom i timom za traganje na vodi. Na našu veliku žalost, unatoč zajedničkim naporima, osobu nismo pronašli – kaže Kekez, i nastavlja kako su članovi aktivni i umirovljeni kontrolori leta, pripadnici Oružanih snaga RH koji zbog vrste posla ne participiraju aktivno u akcijama, sveučilišni profesori, asistenti u strukovnim školama, piloti sportskih zrakoplova i paraglajdera koji su ujedno i piloti bespilotnih sustava. Također, puno je članova iz redova profesionalnog i dobrovoljnog vatrogastva. Članstvo u BSKS Hrvatska je dobrovoljno i svakoj akciji na koju se odazovu idu kao volonteri.

Nova tehnologija

– Naša specifičnost je što se bavimo potpuno novom tehnologijom koja se sama mijenja iz dana u dan, također tu je i kompleksna regulativa koju u svakom trenutku treba maksimalno poštivati. Kako bi naši članovi bili što sigurniji, korisnici zračnog prostora u izradi je program osposobljavanja prema aktualnim standardima s velikom naglaskom na sigurnost, po njegovoj izradi isti će biti dostavljen nadležnim tijelima kako bi dobili njihovo mišljenje. Od iznimne važnosti nam je mišljenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Hrvatske kontrole zračne plovidbe s obzirom na to da promičemo i promoviramo sigurnu i učinkovitu upotrebu zračnog prostora. Ovo osposobljavanje bit će dostupno isključivo za članove BSKS Hrvatska prema unaprijed utvrđenim kriterijima, a provodit ćemo ga u bliskoj suradnji s nadležnim državnim tijelima, odnosno s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo i Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe – kaže Kekez te ističe da je BSKS Hrvatska je potpuno volonterska udruga i financira se od članarina i donacija.

VIDEO Još 4 zemlje nisu priznale Hrvatsku, znate li koje? 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije