Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Onečišćenje zraka pratit će radna skupina Hrvatske i BiH

Holy u Slavonskom Brodu zbog onečišćenja zraka (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
02.04.2012.
u 16:21

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka državnih izaslanstava u Slavonskom Brodu jest da će se osnovati zajednička radna skupina dviju zemalja koja će pratiti stupanj zagađenosti zraka

Hrvatska i BiH izradit će zajednički katastar emisija štetnih plinova za Slavonski i Bosanski Brod, koji će osim rafinerije pratiti i sve druge onečišćivače zraka na području obaju gradova. Također, osnovat će se zajednička radna skupina dviju zemalja koja će pratiti stupanj zagađenosti zraka – zaključci su današnjeg sastanka državnih izaslanstava u Slavonskom Brodu, na kojemu je glavna točka dnevnog reda bila onečišćenje zraka iz susjedne prekosavske rafinerije.

– Hrvatska je već sastavila svoj prijedlog članova zajedničke komisije, dok se bosanska strana obvezala da će to učiniti u roku od tjedan dana. Dotad bi rafinerija i resorno ministarstvo trebali dostaviti i program mjera modernizacije rafinerije u dijelu koji se tiče ispunjavanja standarda zaštite okoliša – kazala je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy podsjećajući kako se od predviđene investicije od 500 milijuna eura u modernizaciju rafinerije petina odnosi upravo na ekološke namjene.

Ministrica je istaknula da će druga mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka biti instalirana do kraja ove godine pokraj stadiona Marsonije, a ministarstvo je već sada zatražilo i mjerenje dodatnih parametara, osobito lebdećih čestica. Dodala je da je nije zabrinuo Čačićev dogovor s ruskim naftnim kompanijama o gradnji naftnog terminala u Luci Brod, jer u Hrvatskoj, kaže, postoje zakoni koji podrazumijevaju postupak procjene utjecaja na okoliš i koji će pokazati je li neki zahvat prihvatljiv i pod kojim uvjetima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će se bosanska strana sve više prilagođavati propisima i standardima EU.

– Prihvatili smo svojevrsnu mapu put kad je riječ o zagađenosti zraka u dva Broda. BiH će odmah pristupiti realizaciji ovih dogovora – istaknuo je Šarović.

Komentara 3

CH
chemica
17:34 02.04.2012.

Ako neki problem ne želiš riješiti, osnuješ \"radnu skupinu\". Nabavite ljudi bolje gas maske.

KA
katasteko
10:31 03.04.2012.

Radnu skupinu, eto vam novih dzabalebarosa na teret drzave. Nisu blesavi da rijese problem ,jer onda ostaju bez posla. Trajat ce to o ho ho...

IM
immortella
16:42 04.04.2012.

Hoće li vršiti zajednički monitoring nad chemtrailsima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije