Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Onečišćenje zraka pratit će radna skupina Hrvatske i BiH

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka državnih izaslanstava u Slavonskom Brodu jest da će se osnovati zajednička radna skupina dviju zemalja koja će pratiti stupanj zagađenosti zraka
02. travnja 2012. u 16:21 3 komentara 7 prikaza
Holy u Slavonskom Brodu zbog onečišćenja zraka (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatska i BiH izradit će zajednički katastar emisija štetnih plinova za Slavonski i Bosanski Brod, koji će osim rafinerije pratiti i sve druge onečišćivače zraka na području obaju gradova. Također, osnovat će se zajednička radna skupina dviju zemalja koja će pratiti stupanj zagađenosti zraka – zaključci su današnjeg sastanka državnih izaslanstava u Slavonskom Brodu, na kojemu je glavna točka dnevnog reda bila onečišćenje zraka iz susjedne prekosavske rafinerije.

– Hrvatska je već sastavila svoj prijedlog članova zajedničke komisije, dok se bosanska strana obvezala da će to učiniti u roku od tjedan dana. Dotad bi rafinerija i resorno ministarstvo trebali dostaviti i program mjera modernizacije rafinerije u dijelu koji se tiče ispunjavanja standarda zaštite okoliša – kazala je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy podsjećajući kako se od predviđene investicije od 500 milijuna eura u modernizaciju rafinerije petina odnosi upravo na ekološke namjene.

Ministrica je istaknula da će druga mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka biti instalirana do kraja ove godine pokraj stadiona Marsonije, a ministarstvo je već sada zatražilo i mjerenje dodatnih parametara, osobito lebdećih čestica. Dodala je da je nije zabrinuo Čačićev dogovor s ruskim naftnim kompanijama o gradnji naftnog terminala u Luci Brod, jer u Hrvatskoj, kaže, postoje zakoni koji podrazumijevaju postupak procjene utjecaja na okoliš i koji će pokazati je li neki zahvat prihvatljiv i pod kojim uvjetima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će se bosanska strana sve više prilagođavati propisima i standardima EU.

– Prihvatili smo svojevrsnu mapu put kad je riječ o zagađenosti zraka u dva Broda. BiH će odmah pristupiti realizaciji ovih dogovora – istaknuo je Šarović.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • chemica:

    Ako neki problem ne želiš riješiti, osnuješ \"radnu skupinu\". Nabavite ljudi bolje gas maske.

  • katasteko:

    Radnu skupinu, eto vam novih dzabalebarosa na teret drzave. Nisu blesavi da rijese problem ,jer onda ostaju bez posla. Trajat ce to o ho ho...

  • immortella:

    Hoće li vršiti zajednički monitoring nad chemtrailsima?