Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjevno natjecanje

On je najspremniji hrvatski policajac: Na 40 km staze trčali, veslali, pucali, bacali bombe...

Treći Memorijal Šimo Đamić - Štit Domovine - Vukovar 1991.-2021. - Krešimir Šimić najspremniji policajac
Foto: PU vukovarsko-srijemska
1/6
21.09.2021.
u 15:01

Krešimir Šimić, sin poginulog branitelja, najspremniji je hrvatski policajac

Krešimir Šimić iz Slavonskog Broda, pripadnik Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske, najspremniji je policajac u Hrvatskoj. Šimić je pokazao najveće vještine i prvi stigao na cilj na natjecanju policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova u Vukovaru, koje je okupilo 68 sudionika. Većina njih je na gotovo 40 kilometara dugoj stazi pokazala vrhunsku sposobnost, požrtvovnost, veliko samopouzdanje, visok stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, snalaženja u prostoru, ali prednjačio je Brođanin.

Fizička i mentalna snaga

– Ja sam inače dijete poginulog branitelja i danas je jako puno emocija na stazi. Nadam se da smo mi mladi glasnici onih ratnika koji su branili ovaj Vukovar. Oprostite mi na suzama, ali mislim da si mogu to danas dopustiti – rekao je Šimić nakon ulaska u cilj, gdje su ga svladale emocije.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Sudionici ovogodišnjeg, trećeg memorijalnog natjecanja “Šimo Đamić – Štit domovine – Vukovar 1991. – 2021.” za najspremnijeg policijskog službenika bili su uvježbani i dobro obučeni policajci i policajke. Među njima su uz hrvatske predstavnike bila i tri Slovenca, ali i nekoliko vojnika. Da bi hrabri i odvažni čuvari reda i mira uopće mogli startati s finalnom utrkom, najprije su morali pokazati izdržljivost.

Svi su oni prošli zahtjevnu stazu po šumskim i poljskim putovima od Lovasa do Vodotornja u Vukovaru. Trčali su, veslali, pucali, planinarili, bacali dimne bombe, svladavali vodene prepreke, orijentirali se bez GPS-a. Po slavonskoj ravnici jurili su s ruksacima teškima desetak kilograma na leđima, s kompasom i kartom u rukama te jurišnim puškama na prsima. Umornih ruku na improviziranom su strelištu demonstrirali svoju sposobnost u gađanju iz kratkog i dugog naoružanja.

– Volim reći da sam na ovoj utrci bio samo najbrži, ali ne i najbolji. Svi koji su nastupili bili su jako dobri u gađanju, veslanju i fizičkoj pripremljenosti, tako da je ovo najbolje što MUP i hrvatska vojska sada imaju – istaknuo je Šimić.

Putovima kojima su ovih dana trčali hrvatski policajci i vojnici u Domovinskom su ratu kročili brojni njihovi kolege svjedočeći time svoju važnu ulogu u uspostavi slobodne i neovisne Hrvatske. Među njima je bio i Šimo Đamić, legendarni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske. U sjećanje na njega prije tri godine pokrenuto je ovo natjecanje.

– Jako sam ponosan. Čim sam došao kući, sam sebi sam rekao: Od sutra ću se za druge buditi isti, ali za sebe drukčiji. To je poseban doživljaj. Osvojiti prvo mjesto u herojskom gradu Vukovaru, pobijediti na tako zahtjevnom natjecanju poseban je osjećaj – ističe Šimić.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Policijska uprava brodsko-posavska s jedanaest je pripadnika bila najbrojnija na natjecanju. Svi su oni ponosni na svog Šimu.

Kažu da je nagrada završila u pravim rukama jer Krešimir je nebrojeno puta pokazao svoju snagu, kako fizički i mentalno tako i u onom najvažnijem smislu – kao čovjek!

– Za ovo natjecanje policijskim službenicima uvedene su zadaće koje su novitet i nisu jednostavne, ali su dostižne. Zadaće stavljaju pojedinca u zahtjevne okolnosti potrebnih znanja, vještina i tjelesne spremnosti, u položaj kada može iskazati svoje policijsko znanje i vještinu – objasnio je Andrija Živković, pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske i organizator natjecanja, kojeg Krešo često naziva svojim drugim ocem.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Put do pobjede

U trenutku kada je njegov otac položio život na oltar domovine, danas 33-godišnji Krešo imao je samo tri i pol godine. Unatoč tome, on je već tada bio svjestan situacije koja ga okružuje, Domovinskog rata, granata, sirena, odlazaka u podrum. Iako je bio jako mali, u njemu je ostala velika trauma, a u sjećanje mu se zauvijek urezao očev pogreb. Sjeća se da je imao flaster iznad oka na mjestu izlazne rane od metka i da je pokopan u odori. Svoju pobjedu posvetio je njemu.

– Ljudi pozornost uglavnom pridaju nečemu najboljem, velikom, megalomanskom. Iskoristio bih ovu prigodu da kao možda najspremniji pripadnik hrvatske policije i pobjednik natjecanja poručim mladim policajcima, ali i svim mladim ljudima da pobjeda na natjecanju jest važna, ali još je važnije od toga da na putu do te pobjede ne smijemo izgubiti sebe – kazao je Krešimir.

Komentara 10

HE
Herceg56
15:28 21.09.2021.

Za dom spremni,braniti i odbraniti svoje.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:48 21.09.2021.

Vucic i Vulin na aparatima

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
16:10 21.09.2021.

Čestitam Krešimire!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije