Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radikalno

On ima rješenje za spas oceana punih plastike!

Boyan Slat
Foto: YouTube screenshot
1/4
10.09.2013.
u 12:38

Sustav se sastoji od plutajućih barijera, a sasvim su samoodržive, uz pomoć energije sunca, valova i morskih struja

Boyan Slat kombinira zaštitu okoliša, kreativnost i tehnologiju da bi riješio globalni problem održivosti. Velike količine plastike koje plutaju oceanima i uništavaju floru i faunu ogroman su problem, a ovaj student prve godine zrakoplovnog inženjerstva izumio je potencijalno rješenje za ovaj gorući problem.

Koncept Marine Litter Extraction radikalno je rješenje za čišćenje koje je osvojilo nagradu za najbolji tehnički dizajn prošle godine na sveučilištu u Delftu.

Sustav se sastoji od plutajućih barijera umjesto mreža, kojim bi se zahvaćao otpad, no dovoljno su neškodljive za planktone i ostali morski život. Mogu se pokriti velike površine, a platforme su sasvim samoodržive, uz pomoć energije sunca, valova i morskih struja. Prema izračunima, sustav je profitabilan pa ne bi bilo neobično ako bismo uskoro nešto poput ovog vidjeli na površini oceana.

>>TEPCO napokon priznao: Radioaktivna voda curi u ocean

>>Valovi sve veći zbog klimatskih promjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije