Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska je poduzela sve korake u istrazi teškog ubojstva nakon Oluje'

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem.
04. srpnja 2017. u 15:26 10 komentara 1458 prikaza
europski sud za ljudska prava,strasbourg
Foto: Reuters/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u utorak je presudio da Hrvatska nije povrijedila pravo na život Josipu i Pavi Obajdinu jer je u potpunosti istražila sve okolnosti ubojstva njihovih bliskih rođakinja u okolici Veljuna u kolovozu 1995. nakon oslobodilačke akcije Oluja, izvijestio je ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu.

esljp SPOR NA Esljp-u Tužili Hrvatsku zbog ubojstva svojih roditelja na tlu 'SAO Krajine'

Baka i majka, odnosno žena i punica podnositelja zahtjeva ubijene su u svojoj kući u Veljunu koji je do tada bio na okupiranom području tzv. SAO Krajine. U veljači 2002. policija je započela s istragom tog događaja ispitivanjem svjedoka koji je naveo kako su dvije žene ubijene u svojoj kući u Veljunu od strane pripadnika hrvatske vojske.

"U vrijeme događaja u kući se nalazio i prvi podnositelj koji je tada imao 10 godina, međutim nije neposredno svjedočio događaju. Počinitelji do danas nisu otkriveni iako je policija poduzela sve moguće korake u otkrivanju istih.

Sud je u presudi dio zahtjeva podnositelja proglasio nedopuštenim, odnosno utvrdio je kako je zahtjev koji se odnosi na navodnu neučinkovitost istrage u razdoblju do listopada 2012. godine podnesen izvan roka od 6 mjeseci, što je protivno čl. 35 Konvencije. Naime, Sud je utvrdio da su podnositelji u tom razdoblju morali postati svjesni njezine neučinkovitosti prije 2. svibnja 2013. godine kada su podnijeli zahtjev Sudu budući da je istraga u predmetnom razdoblju imala brojne zastoje", stoji u priopćenju.

U odnosu na istragu nakon listopada 2012. ESLJP je naveo da su nadležna državna tijela intenzivirala istragu teškog ubojstva rođakinja podnositelja zahtjeva te kako su poduzela sve razumne i dostupne korake u utvrđivanju počinitelja. Policija je ispitala sve poznate i dostupne svjedoke (civilne i vojne), nadležno državno odvjetništvo prikupilo je podatke o svim vojnim jedinicama koje su se u kritično vrijeme nalazile na području Veljuna, identificirali njihove zapovjednike i neke od pripadnika, ispitali većinu njih no nisu otkrili počinitelje. Unatoč tome, iako je rezultat izostao, sredstva koje su tijela kaznenog progona poduzela u ovom slučaju nisu bila neodgovarajuća te su stoga odgovarala konvencijskim standardima.

Zbog svega navedenog sud je zaključio da u tom slučaju nije došlo do povrede prava na život zajamčenog Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna od strana u postupku, u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za preispitivanje presude pred Velikim vijećem. Nakon konačnosti predmet će se nalaziti u postupku izvršenja pred Odborom ministara Vijeća Europe, navode u Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om.

josip matanović AFERA MAESTRO Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju u Strasbourgu dobio spor protiv Hrvatske sudnica 12.500,00 eura neimovinske štete Europski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske zbog neučinkovite istrage sud čekić Provodi se upravni nadzor Sramotan propust Centra za socijalnu skrb: Hrvatska bešćutnost prema djevojčicama plaća 300.000 €
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • sdpesticid:

    koliko samo lijepih komentara koje bih nagradio ovim: Dobrica Ćosić, „otac srpske nacije“:-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž ... prikaži još! je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

  • sdpesticid:

    koliko samo lijepih komentara koje bih nagradio ovim: Dobrica Ćosić, „otac srpske nacije“:-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž ... prikaži još! je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

  • Nikola Turajlić:

    Naši heroji su iskaljivali svoj pravednički gnjev na onima koji su mu bili dostupni, pa makar to bili i vjerodomoljubi. Tako su u Dvoru humano asanirali grupu umobolnika i potvrdili slavu svojih čuvenih prethodnika (Sačuvaj nas Bože gladi, kuge i ... prikaži još! Hrvata). Problem je što oni svoje ratne potrebe zadovoljavaju i po okončanju Domovinskog rata, ali sve to ulazi u cijenu koštanja neovisne, demokratske i prosperitetne hrvatske države.