Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESTSELER ANTE GUGE

'Oluja koju nismo mogli izbjeći' odsad i na engleskom

ante gugo
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
11.07.2016.
u 10:37

Istražujući i analizirajući događaje, autor se oslanjao na pisanje glavnih medija u tadašnjoj Jugoslaviji

Knjiga publicista i novinara Ante Guge Oluja koju nismo mogli izbjeći, koja je 2015. objavljena u izdanju najvećeg hrvatskog dnevnika Večernjeg lista i koja je u Hrvatskoj ostvarila veliki nakladni uspjeh, prevedena je na engleski jezik.

Riječ je o knjizi u kojoj je autor prikupio i istražio sve najvažnije događaje koji su obilježili raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i nastanak Republike Hrvatske. Sabrani na jednome mjestu i kronološki stavljeni u povijesni i politički kontekst, djeluju impresivno. Autor se, dakle, ne bavi samo velikom vojnom operacijom „Oluja”, kojom je Hrvatska vojska oslobodila većinu teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio pod okupacijom srpske vojske, nego je tom zanimljivom kronologijom obuhvatio deset godina suvremene povijesti hrvatskoga naroda. Dugačak niz događaja počinje 23. svibnja 1985., kad su srpski akademici odlučili da se izradi Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji u slučaju raspada Jugoslavije predviđa stvaranje velike Srbije, a završava 8. kolovoza 1995., kad se u „Oluji” Hrvatskoj vojsci predao cijeli 21. kordunski korpus srpske vojske. Bio je to i kraj sna o velikoj Srbiji i početak novih geopolitičkih odnosa na jugozapadu Europe.

Istražujući i analizirajući događaje, autor se oslanjao na pisanje glavnih medija u tadašnjoj Jugoslaviji, pa među njegovim izvorima nalazimo hrvatske novine i časopise Večernji list, Vjesnik, Slobodnu Dalmaciju, Novi list, Danas, Globus..., ali i beogradsku Politiku, Borbu, Večernje novosti, NIN, Dugu, Vreme itd. Vrlo važno vrelo su mu i memoari protagonista tadašnjih zbivanja: Hrvoja Šarinića, Mate Granića, Borisava Jovića, zatim radovi povjesničara i publicista, stručne vojne studije i publikacije, inozemni tisak, a u rasvjetljivanju događaja svojim svjedočenjem pomogli su mu i neki političari i sudionici vojnih operacija. Tako široka lepeza civilnih i vojnih izvora omogućila mu je kvalitetan pogled u prošlost i – kvalitetnu knjigu.

Knjigu sastavljenu od sedam poglavlja uredio je Žarko Ivković. 

Knjiga s mekim koricama može se nabaviti na Amazonu po cijeni od 14,99 dolara, a inačica za Kindle stoji 6,24 dolara.

>> U Splitu predstavljena knjige Ante Guge "Oluja koju nismo mogli izbjeći"

Komentara 5

TP
trias politica
11:58 11.07.2016.

Pazi samo da SDP ne zabrani knjigu ako ne daj Bože opet dođu na vlast.

DU
Deleted user
10:51 11.07.2016.

očekujemo drugo izadnje tj knjigu mediji u HR i memoradnum sanu II

Avatar BraBar
BraBar
23:13 11.07.2016.

Preporucujem knjiga naseg kninjanina Ante Guge!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije