Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati istraživanja

Olovom u Sisku najviše zagađeno naselje Kanak

Sisak Rafinerija
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
03.04.2015.
u 17:00

Geokemijski atlas - 
Svrha podataka objavljenih u istraživanju jest da 44 objavljene karte posluže u budućem prostornom planiranju grada

Tlo u sisačkom naselju Kanak prekomjerno je onečišćeno olovom, cinkom i još nekim kemijskim elementima. U Capragu, Capraškim poljanama i Crncu povećani su sadržaji potencijalno toksičnih elemenata poput olova, dok je tlo ostalih dijelova Siska, izuzev pojedinih poljoprivrednih površina u okolici industrijske zone, dosta čisto u odnosu na prosjek europskih gradova.

Sažetak je to istraživanja koje je na području Siska proveo Hrvatski geološki institut iz Zagreba. Rezultati istraživanja, koje je počelo 2010., prezentirani su u Geokemijskom atlasu Siska, u izdanju Instituta, Gradskog muzeja te Narodne i knjižnice i čitaonice Sisak.

Zagađenje iz dimnjaka

Sisak je tako jedini grad u Hrvatskoj koji ima geokemijski atlas, a svrha je da 44 objavljene geokemijske karte posluže u budućem prostornom planiranju Grada. Znanstvenici su sa sisačkog područja uzeli ukupno 144 uzorka tla, do 10 centimetra dubine, ravnomjerno raspoređenih, ali Ina, Janaf i HEP stručnjacima nisu dopustili da uzimaju uzorke tla na području Rafinerije, Termoelektrane Sisak i terminala u Crncu. No, i bez tih podataka na kartama atlasa jasno se vidi da su najviše zagađena upravo područja oko industrijskih pogona, a prateći ružu vjetrova, autori Ajka Šorša i Josip Halamić istaknuli su kako je vidljivo raspršivanje zagađenja iz dimnjaka pogona. Primjerice, povećane razine olova pronađene su na poljoprivrednim površinama na lokaciji Polojci, preko puta Termoelektrane.

– Istraživanja upozoravaju kako se olovo najviše zadržava u stabljikama, a ne u zrnu biljaka, stoga bi trebala biti nekakva preporuka da se s tog područja ne koriste kukuruz i žitarice za silažu, dok bi se za prehranu sama zrna žitarica mogla koristiti – rekla je dipl. ing. geol Ajka Šorša, koja nastavlja istraživanja o utjecajima povećanih sadržaja pojedinih elemenata na ljudsko tijelo. Kao i u drugim sličnim istraživanjima diljem svijeta, utvrđen je povećan rizik zagađenja tla olovom uz prometnice, no ima i znanstveno zanimljivih podataka.

Antički vodovodi

– U samom središtu Siska utvrdili smo povećane razine olova, no kad smo ih stavili na kartu, uočilo se da se ta povećanja podudaraju s granicama antičke Siscije, a vezujemo ih uz korištenje olova za izgradnju antičkih vodovoda. Smatralo se da olovo u tlu migrira, no sad je očito da se ono i tisućljećima zadržava na mjestu – rekao je dr. Josip Halamić.

Nije riječ o prekomjernom zagađenju, nego samo o većim količinama u odnosu na okolne čestice. Na identičnom području potvrđene su i povećane razine zlata i srebra.

>>Puknuo dio cjevovoda koji povezuje Rafineriju nafte Sisak i JANAF te se izlila nafta

Komentara 7

KA
kajinx
17:17 03.04.2015.

Olovom u Sisku najviše zagađeno naselje Kanak. Uvijek me fascinira redoslijed riječi u vašim rečenicama.

DU
Deleted user
00:02 04.04.2015.

''Ruža vjetrova'' je nekada bila državna tajna, pitate se zašto? pa da saznate od kuda sve te razne boleštine i tko je kriv?

DU
Deleted user
00:07 04.04.2015.

Gdje je Mirelica i Petirka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije