Naslovnica Vijesti Hrvatska

Olovom u Sisku najviše zagađeno naselje Kanak

Geokemijski atlas - 
Svrha podataka objavljenih u istraživanju jest da 44 objavljene karte posluže u budućem prostornom planiranju grada
03. travnja 2015. u 17:00 7 komentara 646 prikaza
Sisak Rafinerija
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Tlo u sisačkom naselju Kanak prekomjerno je onečišćeno olovom, cinkom i još nekim kemijskim elementima. U Capragu, Capraškim poljanama i Crncu povećani su sadržaji potencijalno toksičnih elemenata poput olova, dok je tlo ostalih dijelova Siska, izuzev pojedinih poljoprivrednih površina u okolici industrijske zone, dosta čisto u odnosu na prosjek europskih gradova.

Sažetak je to istraživanja koje je na području Siska proveo Hrvatski geološki institut iz Zagreba. Rezultati istraživanja, koje je počelo 2010., prezentirani su u Geokemijskom atlasu Siska, u izdanju Instituta, Gradskog muzeja te Narodne i knjižnice i čitaonice Sisak.

Zagađenje iz dimnjaka

Sisak je tako jedini grad u Hrvatskoj koji ima geokemijski atlas, a svrha je da 44 objavljene geokemijske karte posluže u budućem prostornom planiranju Grada. Znanstvenici su sa sisačkog područja uzeli ukupno 144 uzorka tla, do 10 centimetra dubine, ravnomjerno raspoređenih, ali Ina, Janaf i HEP stručnjacima nisu dopustili da uzimaju uzorke tla na području Rafinerije, Termoelektrane Sisak i terminala u Crncu. No, i bez tih podataka na kartama atlasa jasno se vidi da su najviše zagađena upravo područja oko industrijskih pogona, a prateći ružu vjetrova, autori Ajka Šorša i Josip Halamić istaknuli su kako je vidljivo raspršivanje zagađenja iz dimnjaka pogona. Primjerice, povećane razine olova pronađene su na poljoprivrednim površinama na lokaciji Polojci, preko puta Termoelektrane.

– Istraživanja upozoravaju kako se olovo najviše zadržava u stabljikama, a ne u zrnu biljaka, stoga bi trebala biti nekakva preporuka da se s tog područja ne koriste kukuruz i žitarice za silažu, dok bi se za prehranu sama zrna žitarica mogla koristiti – rekla je dipl. ing. geol Ajka Šorša, koja nastavlja istraživanja o utjecajima povećanih sadržaja pojedinih elemenata na ljudsko tijelo. Kao i u drugim sličnim istraživanjima diljem svijeta, utvrđen je povećan rizik zagađenja tla olovom uz prometnice, no ima i znanstveno zanimljivih podataka.

Antički vodovodi

– U samom središtu Siska utvrdili smo povećane razine olova, no kad smo ih stavili na kartu, uočilo se da se ta povećanja podudaraju s granicama antičke Siscije, a vezujemo ih uz korištenje olova za izgradnju antičkih vodovoda. Smatralo se da olovo u tlu migrira, no sad je očito da se ono i tisućljećima zadržava na mjestu – rekao je dr. Josip Halamić.

Nije riječ o prekomjernom zagađenju, nego samo o većim količinama u odnosu na okolne čestice. Na identičnom području potvrđene su i povećane razine zlata i srebra.

>>Puknuo dio cjevovoda koji povezuje Rafineriju nafte Sisak i JANAF te se izlila nafta

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

  • BANZO:

    Sličan dokumenat je prije rata napravljen za područje uz auto cestu gdje se predlagalo da se zabrani sadnja pšenice i kukuruze za prehranu ljudi i stoke. U posljednjih nekoliko godina primjećujemo sve manje neobrađenog područja uz autocestu uz iznimke ali ... prikaži još! tamo napasaju stoku kao fol zdrav prirodni uzgoj stoke u prirodi hahahaha.

  • kajinx:

    Olovom u Sisku najviše zagađeno naselje Kanak. Uvijek me fascinira redoslijed riječi u vašim rečenicama.

  • BANZO:

    ''Ruža vjetrova'' je nekada bila državna tajna, pitate se zašto? pa da saznate od kuda sve te razne boleštine i tko je kriv?