Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smaknut lider kosovskih Srba

Vlasi: Ivanovića su ubili srpski i ruski ekstremisti

Ispratili lijes Olivera Ivanovića
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
17.01.2018.
u 18:50

Zbog poziva da treba prihvatiti nezavisnost Kosova smetao je srpskim nacionalistima

Dan poslije ubojstva lidera Srba s Kosova Olivera Ivanovića (64) situacija u Kosovskoj Mitrovici je napeta, ali mirna i bez incidenata. U sjevernom dijelu grada građani su uz cvijeće ispratili kovčeg s tijelom Ivanovića koji će biti pokopan u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Pronađen vlasnik vozila

Kosovska policija, koja je za potrebe istrage formirala posebno tijelo, utvrdila je da je Ivanović pogođen u leđa sa šest metaka iz pištolja kalibra duge devetke, i to iz vozila u pokretu. Zapaljena Opel Astra bez registracijskih pločica poslije je pronađena u albanskom dijelu grada.

Uz informaciju kako istragu predvode dvojica tužitelja, jedan Srbin i jedan Albanac, kosovska policija izašla je i s informacijom da su uspjeli osigurati dovoljno informacija o porijeklu i vlasniku vozila kao i da se za vlasnikom vozila traga. Međutim, i dalje nema nikakvih informacija o mogućim naručiteljima ubojstva kao ni samim egzekutorima. Preneseno je i da je istraga ušla u “drugu fazu” te da je kosovska policija preuzela snimke sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući ispred koje je ubijen Oliver Ivanović.

Bezakonje u gradu

Mediji prenose i nedavne Ivanovićeve izjave kada je rekao da se boji mogućeg atentata, kao i da “među građanima Kosovske Mitrovice postoji jak osjećaj ugroženosti i straha, ali i da se ljudi ne boje Albanaca, nego Srba”.

Kosovska Mitrovica grad je na sjeveru Kosova koji je etnički podijeljen na dva dijela. U južnom dijelu žive Albanci, a u sjevernom su Srbi. Dijele ih rijeka Ibar i dva mosta. Upravo zbog toga sve se češće čuje da Ivanovićeve ubojice treba tražiti među Srbima, i to u sjevernom dijelu grada. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio tu mogućnost pa je na konferenciji za novinare rekao kako postoji mogućnost da je automobil ostavljen baš na tome mjestu kako bi samo izgledalo da je ubojica pobjegao u južni dio grada i tako zavarao istragu. Kada govore o sjevernom dijelu grada, mediji prenose da tamo vlada bezakonje te da su uobičajena neregistrirana skupocjena vozila i džipovi u vlasništvu osoba sumnjive prošlosti. Tim dijelom ne upravljaju ni Beograd ni Priština. I sam Ivanović govorio je o tome po izlasku iz zatvora.

Odvjetnik i politički analitičar Azem Vlasi kaže da su za Ivanovićevo ubojstvo odgovorni “srpski i ruski ekstremisti koji slobodno šeću sjeverom”. U isto vrijeme ne treba zaboraviti da je Ivanović bio smetnja mnogima. Za Albance je bio neprihvatljiv jer je argumentirano i mirno, pri čemu je imao i podršku dijela međunarodne zajednice, zastupao prava srpske manjine na Kosovu. Smetao je i srpskim nacionalistima jer je glasno govorio da treba biti realan i prihvatiti nezavisnost Kosova kao države. Nije se suzdržavao ni od kritika međunarodnoj zajednici. Sve to događa se u vrijeme kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj razini zadnjih nekoliko godina.    

Ispratili lijes Olivera Ivanovića
1/8

Komentara 73

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
19:00 17.01.2018.

Srbi u "rasejanju" su poznate pobjegulje i atentatori, dok Srbi iz Srbije pumpaju vodu iz Valjevske Gračanice što su je potopili Irinej i Usminavi, :)

DO
DonQuijote
18:59 17.01.2018.

Sve dok se oni međusobno rokaju imaju moju punu podršku.

MO
mobitel20
19:01 17.01.2018.

Tocno tako. To govore i oni malobrojni srbijanski oporbenjaci koji nisu pod cizmom Vucicece radikalsko neofasisticke diktature. To govore i strani promatraci...svi osim glavasevica i slicnih jugonacionalistickih agenata koji su pod jasnim utjecajem vucic pupavicastih imbex ideologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije