Naslovnica Vijesti Svijet

OHR upozorava vlasti u Banjoj Luci da uvođenje pričuvne policije nije prihvatljivo

Članovi povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj su sjednici održanoj u utorak zaključili kako je riječ o neprihvatljivim postupcima RS koji vode militarizaciji i dovode u pitanje sigurnost u državi.
24. travnja 2019. u 19:16 9 komentara 585 prikaza
BiH policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) očitovao se u srijedu o planovima vlasti u Republici Srpskoj da uvedu pričuvni sastav policijskih snaga pozvavši ih da to ne čine i da rješenje za sigurnosne probleme u zemlji pronađu u suradnji s drugim razinama vlasti i u dijalogu s međunarodnom zajednicom.

Milorad Dodik Jozo Pavković Uvode se 'rezervisti' u BiH. Sve podsjeća na 1991.

"Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa zakonom o policiji i unutarnjim poslovima nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnoj i na razini Federacije BiH kao i s međunarodnom zajednicom", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Parlament Republike Srpske prošlog je tjedna podržao nacrt izmjena entitetskog zakona o unutarnjim poslovima kojega je predložila vlada u Banjoj Luci i kojim je predviđeno uvođenje pričuvne policije koja bi trebala brojati do tisuću pripadnika. Obrazloženo je to potrebom jačanja sigurnosti uslijed eskalacije migrantske krize.

Taj je plan izazvao veliku zabrinutost u Federaciji BiH čije su vlasti ocijenile kako je riječ o kršenju odredbi Daytonskog sporazuma kojima je propisano raspuštanje pričuvne policije i stroga kontrola ravnoteže djelatnih policijskih snaga dva entiteta.

SIPA Otišao 2013. Radikalni islamist Ibro Ćufurović izručen iz Sirije u BiH

Članovi povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj su sjednici održanoj u utorak zaključili kako je riječ o neprihvatljivim postupcima RS koji vode militarizaciji i dovode u pitanje sigurnost u državi.

Zatražili su reagiranje OHR-a te su najavili kako će u slučaju izostanka odlučnijih mjera i Federacija BiH posegnuti za sličnim odlukama i uvesti pričuvnu policiju.

Iz OHR-a su u srijedu ocijenili kako je postupcima vlasti RS "pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha".

Kazali su kako je riječ o zabrinjavajućem razvoju događaja s obzirom da se ovime ugrožava stabilnost stvaranjem napetosti i podjela u zemlji od kojih građani BiH nemaju nikakve koristi.

Ilustracija REGISTAR Imena, prezimena i pozicije: Sarajevo objavilo plaće zaposlenih u javnom sektoru

"Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu pričuvnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi s migrantima i azilom su ustavna nadležnost državnih tijela te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje suradnje", ocjena je OHR-a upućena vlastima u Banjoj Luci.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • biga22:

  Jedina prava drzava u BIH konfederaciji je RS..Ovo ostalo je kvazi tvorevina..Sto prije Hrvati to shvate bice im bolje..

 • komar64:

  Ma kakav OHR...to su najveći profiteri u Bosni...udarili im ćevapi i turski dukati u glavu.

 • Avatar Balcanicus
  Balcanicus:

  Dodikova pričuvna policija nije opasnost za Republiku Hrvatsku, niti za BiH. Više policije - manje izbjeglica koji dolaze na granicu Hrvatske. Više volim 1000 Dodikovih policajaca u BiH nego 10000 Arapa na granici Hrvatske. Ako zatreba, 1000 pričuvnih policajaca neće zaustaviti HV.