Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRAZNE PRIJETNJE'

Analitičar: Rusi su se strahovito preračunali, ovo sada je 'damage control'

Otvoreno
Foto: HRT/Otvoreno
1/3
19.05.2022.
u 23:13

Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je da je Rusija napravila strahovitu stratešku miskalkulaciju

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u srijedu, no Turska ne želi prihvatiti njihovo pristupanje jer smatra da bi to kompromitiralo sigurnost NATO-a. Također, hrvatski predsjednik i premijer su na suprotnim stranama po tom pitanju. 

Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba istaknuo je u emisiji "Otvoreno" HRT-a da su i Finska i Švedska već povezane s NATO savezom kroz različite programe suradnje.

- Ovo sada što se događa samo je nadogradnja i veliki politički iskorak i praktički izgradnja nove sigurnosne arhitekture unutar Europa, a kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu - rekao je Akrap te dodao da je NATO jamac ne samo suvereniteta i samostalnosti, već i da ih Rusija neće napasti.

Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je da je Rusija napravila strahovitu stratešku miskalkulaciju.

- Ovo su po meni prazne prijetnje. Sada kada vide u Moskvi koliko su se preračunali, oni zapravo sad pokušavaju smanjiti - to je "damage control" - rekao je Barić.

VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov rekao je da je NATO ruskom agresijom ponovno kao organizacija dobio smisao. 

- Europska unija na ovaj je način zapravo dobila puno više sinergije, solidarnosti - tvrdi. 

Stručnjak za sigurnost Marinko Ogorec rekao je da je Rusija kriva što Finska i Švedska idu u NATO te da su toga duboko svjesni svi u ruskom čelništvu. Također, smatra da NATO ima više koristi od Finske i Švedske, nego te zemlje od NATO-a.

Gordan Akrap vjeruje da će Turska vjerojatno dobiti neke ustupke od strane Finske i Švedske te kako će proces trajati neko vrijeme. 

- Mišljenja sam da će dugoročno Turska izaći kao gubitnik iz cijelog ovog procesa - naveo je te pojasnio da ucjene zbog unutarnjih odnosa i neriješenih političkih pitanja odnosa prema Kurdima neće biti dobre. 

Robert Barić kao problem navodi to što se mnoge članice "šlepaju" na račun većih, posebice SAD-a. Kao jednu tih "free ridera", naveo je i Hrvatsku. 

- Mi smo zanemarili obrambeni sustav zadnjih 20-ak godina i to nam se sada vraća s kamatama - tvrdi. 

Stavovi Hrvatske

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković javio se u emisiju "Otvoreno" iz Bruxellesa. 

- Hrvatska je, svi ocjenjuju, vrlo pouzdan saveznik. Hrvatska je partner - rekao je Vinković.

Bandov smatra da Hrvatska treba više koordinacije u vanjskoj politici. Napomenuo je MVEP, Vlada i Ured predsjednika nemaju i ne zagovaraju potpuno različite stavove niti oko BiH, niti oko prijema Finske i Švedske.

- Govori se samo o različitim metodama što bi se eventualno još moglo učiniti, ali pri tome postoji samo jedna hrvatska vanjska politika - dodao je Bandov, a Barić je istaknuo da Hrvatska nema jasno definirane nacionalne interese.

VIDEO Kraj jedne od najžešćih bitki rata u Ukrajini: Evakuirani vojnici iz uništenog Mariupolja

Govoreći o ratu u Ukrajini, Akrap je rekao da je Rusija već pobijeđena

- Pitanje je onoga što se dogoditi u jednom trenutku, jer rat će morati stati, i koja će to biti razina aktivnosti i diplomatskih napora koje će Zapad, uključujući Ukrajinu, prihvatiti da Rusija ne bude ponižena. Jer u tom slučaju Rusija može raditi bilo kakve ozbiljne probleme - rekao je Akrap.

Barić ne smatra da će rat uskoro biti gotov. - Ukrajinci postižu uspjehe, ali i oni plaćaju cijenu - dodao je.

Vinković navodi da će se ruska agresija, nažalost, nastaviti s velikim zločinima. Ogorec tvrdi da Rusiju ne treba podcijeniti jer je riječ o velikoj zemlji s moćnim oružjem.

- Kao što vidimo, ne libi se ni od uporabe hrane kao oružja, u ovom slučaju. Ne libi se od uporabe energenata kao naoružanja. Tako da Rusija može još dugo ovako. Pitanje je samo kako će se rješavati stanje na unutarnjem planu u Rusiji. Drugim riječima, i tu može doći do određenih turbulencija, da dođe do određenih, da tako kažem, promjena u samom vodstvu države, možda bi onda situacija bila drugačija. Možda - rekao je Ogorec.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Bud Humski
Bud Humski
23:59 19.05.2022.

"Finska i Švedska već su povezane s NATO savezom kroz različite programe suradnje. Ovo sada što se događa samo je nadogradnja i veliki politički iskorak i praktički izgradnja nove sigurnosne arhitekture unutar Europe, a kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu." Ne samo Finska i Svedska, nego je i Ukrajina, i to duboko povezana s NATO-om kroz razlicite programe suradnje, i to vec godinama! A sto se tice "nove sigurnosne arhitekture unutar Europe", ona je uzrok ruske agresije na Ukrajinu a ne posljedica! Analiticari su "malo polupali loncice"...

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:44 20.05.2022.

Nije lako strucnjacima zadnjih par godina. Od super efektivnog cjepiva do preracunate Rusije.

IB
iva.begovic
23:34 19.05.2022.

evo malog riječnika propagandnog rata trulog zapada. U propagandne svrhe kaže se:: oligarh=Enterpreneur, autoriratarni režim=Law and order, tajna policija=Undercover Cops, građanski protesti=Riot Control, gulag=Prisoner Labor, invazija=Intervention, ratni zločin=Collateral Damage, oružje=Lethal Aid, predaja=Evacuation.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije