Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE PANTOVČAK

Milanović prozvao Amerikance zbog situacije u BiH: 'Takve izjave su Hrvatskoj neprihvatljive...'

Trogir: Zoran Milanović nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Trogira dao je izjavu za medije
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/7
23.01.2024.
u 16:37

"Predsjednik Milanović naglašava kako upravo legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati o Izbornom zakonu BiH jer samo dogovor triju konstitutivnih naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što, Republika Hrvatska godinama zagovara i podržava", priopćili su iz Milanovićeva Ureda.

Imajući u vidu ustavnu obvezu Republike Hrvatske da brine o položaju i pravima hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te vodeći računa o strateškim i nacionalnim interesima Republike Hrvatske koji se mogu zaštititi jedino ako će BiH biti stabilna, funkcionalna i demokratska država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka - predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozdravlja napore koje poduzimaju demokratski izabrani predstavnici vlasti u BiH u cilju izmjena Izbornog zakona BiH, priopćili su iz Ureda predsjednika Milanovića.

- Dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH – koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a - jedini je ispravan put i jedini način da se stabilizira politička situacija u BiH. Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, jamčio bi hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom tijelu BiH.

Trogir: Zoran Milanović nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Trogira dao je izjavu za medije
1/7

Budući da danas, kao ni nakon nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, hrvatski narod u BiH nema svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, izmjena Izbornog zakona je prioritet koji predsjednik Milanović smatra važnim korakom kako prema osiguranju prava hrvatskog naroda u BiH, tako i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH, buduće članice EU. Sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, na žalost, nisu doprinijele stabilizaciji i boljem funkcioniranju BiH. Štoviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor.

Zbog toga neugodno iznenađuje činjenica što i sada svjedočimo pokušajima da se oteža ili čak spriječi dogovor o izmjeni Izbornog zakona koji je važan dio šireg rješenja za funkcioniranje BiH i napretka prema EU. Izjave, poput one iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH – Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti BiH.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Milanović naglašava kako upravo legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati o Izbornom zakonu BiH jer samo dogovor triju konstitutivnih naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost te države, kao i njen ulazak u EU što, Republika Hrvatska godinama zagovara i podržava. Izabrane predstavnike državne vlasti u BiH poziva da samostalno nastave razgovore i dogovore se o izmjenama Izbornog zakona BiH - navode iz Milanovićeva Ureda.

VIDEO Plenković komentirao Komšića

Komentara 58

ŠI
Šime
22:08 23.01.2024.

Bravo,predsjedniče Milanoviću!Što dalje sve više ste domoljub, djelom,a ne pričom. Nastavite tako i smiješi Vam se i drugi mandat,posebno kad ste dobili sugovornika u području obrane u osobi ministra Anušića.

TR
trpimirprvi
17:14 23.01.2024.

U potpunosti je u pravu. Šteta što su na vlasti u Rh poslušnici

VE
Verwoerd
20:01 23.01.2024.

Milanović ovaj put u pravu s tim da tu nema nikakvog iznenađenja i nema se tu što "možda tumačiti" jer ti Amerikanci sustavno podrivaju Hrvatsku i Hrvate u Hrvatskoj i u BiH od samog početka odnosno od 1991. I naravno, to sve čine po napucima politički najbolesnije i najpokvarenije političke kaste u povijesti - one britanske. Sve su to odreda bolesni ljevičari, sotonisti, pedofili i takvi ne dopuštaju hrvatskom narodu da sam izabere svog predstavnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije