Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURUDIĆ STUPIO NA DUŽNOST

Oglasio se Milanović: HDZ je preko 'njihovog dečka' preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom kaznenog progona

Brčko: Predsjednik RH Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen ploče 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
27.05.2024.
u 15:18

Republika Hrvatska ostala je danas bez još jedne neovisne institucije jer je vođenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske preuzeo Ivan Turudić koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskog i privrženost HDZ-u, poručio je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se povodom današnjeg stupanja dužnost kao glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Milanović je poručio kako je Hrvatska danas ''ostala bez još jedne neovisne institucije'', nakon što je mjesecima opetovano kritizirao odluku da se Turudića postavi na tu poziciju, a zbog čega se i uključio u parlamentarne izbore. Njegovo priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

''Republika Hrvatska ostala je danas bez još jedne neovisne institucije jer je vođenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske preuzeo Ivan Turudić koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskog i privrženost HDZ-u. Novi Glavni državni odvjetnik izabran je isključivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih zastupnika bezuvjetno odanih HDZ-u, kako prije tako i sada.

HDZ je preko „njihovog dečka“ Ivana Turudića preuzeo kontrolu nad ključnom institucijom kaznenog progona u Republici Hrvatskoj što je suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao neovisnog i samostalnog pravosudnog tijela. Osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, Andrej Plenković i HDZ preuzeli su i kontrolu nad samim kaznenim postupcima jer su prethodno donijeli Lex AP koji ima za cilj ne samo spriječiti objavu informacija o istragama, nego i kazniti sve koji te informacije javno objave.

Cilj Lex AP-a je spriječiti javnu kontrolu nad radom institucija represivnog progona i time omogućiti Turudiću da samostalno, bez ikakvog nadzora, odlučuje koga će progoniti, a koga neće. Pa tako i njegove poruke koje je razmjenjivao s Josipom Rimac nikada ne bi postale javne jer bi onoga tko bi ih pustio u javnost progonio isti taj Turudić. Za HDZ i Turudića korupcija nije problem dok se o njoj javno ne govori. Hrvatsko pravosuđe ušlo je tako u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države.

>> FOTO Ivan Turudić pokazao skupocjeni sat o kojemu većina Hrvata može samo sanjati

Brčko: Predsjednik RH Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen ploče 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane
1/5

Nametanje Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika usprkos svim upozorenjima i informacijama koje dokazuju da se on kao predsjednik suda potajice nalazio i družio s čovjekom protiv kojega je na tom istom sudu pokrenuta istraga – čime se trajno diskvalificirao za tu dužnost – ne može i neće postati prihvatljiv i dopušten model vladanja u Hrvatskoj. Nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost. Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti biljeg zaštitnika kriminala i korupcije.

Neovisne i samostalne institucije, uključujući DORH, oslobođene HDZ-ovog partijskog jarma moraju biti imperativ političkog djelovanja sviju koji žele dobro Republici Hrvatskoj. Samovolja Andreja Plenkovića i HDZ-a, kojima je cilj ovladati cijelom državom, upozorava kako je danas još važnije braniti institucije hrvatske države'', napisao je.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 22

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:19 27.05.2024.

Malo napada zbog straha malo bunca jer se maloprija probudio.

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
15:56 27.05.2024.

Zoki se nečeg gadno boji. al baš gadno...

AB
abcabc
15:53 27.05.2024.

Njega svrbi što on više nema svojih ljudi da štite njegov kriminal i njegovih ljevičara ništa drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije