Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USNS BRUDE HEEZEN

Oglasilo se Ministarstvo obrane o američkom brodu čiji je tajanstveni uređaj pronašao ribar

Neobičan uređaj pronađen u moru
Foto: Darko Kunac Bigava / Morski HR
09.01.2020.
u 16:17

Jutros je objavljeno kako su ribari su u mrežama između otoka Mljeta i Svetog Andrije, otočića u dubrovačkim Elafitima, izvukli neobičan uređaj – plutaču s lancima i utegom opremljenu elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti.

Ministarstvo obrane oglasilo se o američkom uređaju pronađenom u Jadranskom moru. Podsjećamo, uređaj je pronašao ribar Darko Kunac Bigava iz Podgore izvijestio je da je posadi američkog broda USNS Bruce Heezen vratio uređaj koji im se ranije zapleo u ribičke mreže. 

- Sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice - oglasilo se Ministarstvo obrane.

Podsjećamo, jutros je objavljeno kako su ribari su u mrežama između otoka Mljeta i Svetog Andrije, otočića u dubrovačkim Elafitima, izvukli neobičan uređaj – plutaču s lancima i utegom opremljenu elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti.  

U međuvremenu je otkriven dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u studenome i to s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e.

Kunac Bigava poslije je rekao da su ga jutros radiovezom kontaktirali preko VHF kanala 16 s američkog vojnog broda i da su uređaj tražili natrag te da mu je ponuđena naknada štete, što je kasnije i prihvatio, ali ne olako: – Prvo su zahtijevali da im se vrati uređaj, ali ja sam im rekao da nisam pirat iz Somalije, nego hrvatski građanin. Tada su pristali na poštenu primopredaju – poručio je ribar.

Naime, izvlačenje uređaje dovelo je do paranja mreže, te je nastala šteta oko 20 tisuća kuna. 

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Neobičan uređaj pronađen u moru
1/29

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Zagor 74
Zagor 74
17:18 09.01.2020.

Super! Sad znamo da imaju dozvolu, a za što točno je ta dozvola, to je tajna! Osim kaj je toliko tajno da ih je obični ribar otkrio :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije