Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentacija nepotpuna

Sanader do daljnjega u Remetincu, odvjetnik Suić i Mirjana Sanader založili kuće

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
02.10.2015.
u 22:49

Obrana nije dostavila sve što je trebalo pa je odluka prolongirana

– Nemamo novac, ali imamo dvije kuće. Čije? Bit će iznenađenje – kazala je danas Jadranka Sloković, braniteljica Ive Sanadera, kada je na zagrebački Županijski sud donijela prijedlog obrane o jamčevini.

A to iznenađenje bilo je, kako će se pokazati, da je za Sanadera ipak jamčio jedan od njegovih odvjetnika, iako su Jadranka Sloković i Čedo Prodanović u javnim istupima otklanjali tu mogućnost.

Otkazao mu punomoć

Istina, nisu jamčili oni, već Goran Suić, čovjek koji je bio dio Sanaderova braniteljskog tima, sve dok mu Sanader u veljači 2014. nije otkazao punomoć. Iz Sanaderovih istupa u to vrijeme izgledalo je kao da mu se Suić zbog nečega zamjerio, no takav dojam i stav bivšeg premijera prema nekadašnjem branitelju sada je očito u potpunosti iščeznuo. Pa je tako Suić za Sanadera sada spreman pod hipoteku staviti svoju devet milijuna kuna vrijednu kuću na Srebrnjaku, a u međuvremenu je u spis ponovno i dostavio punomoć. No ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da je procjena vrijednosti Suićeve nekretnine zagrebačkom Županijskom sudu dostavljena već u petak ujutro. Kada se zna da je odluka Vrhovnog suda o ukidanju presude u aferi Fimi media objavljena u četvrtak oko 16.30,, očito je da je procjena nekretnine napravljena izuzetno brzo, što u dosadašnjim slučajevima u kojima se tražila procjena nekretnina radi jamčevine nije bio slučaj jer je to procedura koja traje. Osim Suića, za Sanadera je jamčila i njegova supruga Mirjana, i to dijelom kuće u Kozarčevoj ulici, koja u sudskom postupku nije blokirana.

Dokumentacija o toj te Suićevoj kući danas je dostavljena sudu na razmatranje, a zajedno su procijenjene na 13,4 milijuna kuna. No sud je smatrao da je dokumentacija nepotpuna jer je Suić kao vlasnik u gruntovnici upisan dva puta na polovinu kuće, a sud traži da bude vlasnik jedan kroz jedan. Kod Mirjane Sanader sporno je što je procjena iz 2011. revizijom umanjena 17 posto. Sud traži da obrana nadopuni što se od njih traži, a obrana smatra da nema što nadopuniti. Sve to znači da Sanader do daljnjega ostaje u Remetincu, jer iz njega ne može izaći dok odluka izvanraspravnog vijeća koje odlučuje o jamčevini ne postane pravomoćna te dok sud ne upiše hipoteke na kuće kojima se jamči Sanaderov boravak na slobodi. Sud bi o zahtjevu Sanaderove obrane mogao odlučivati najranije u ponedjeljak, a obrana bi do tada trebala dostaviti ispravnu dokumentaciju. Nakon što vijeće odluči o zahtjevu Sanaderove obrane da mu se jamčevina od 12,4 milijuna kuna koju mu je odredio Vrhovni sud, zamijeni nekretninama stranke u postupku imaju pravo žalbe u roku od tri dana.

Upis hipoteke

Tek kada te žalbe budu riješene i odluka suda postane pravomoćna, sud će moći upisati hipoteku na spomenute nekretnine. Sanader će nakon toga biti odveden pred suca, kojem će dati obećanje da će se držati pravila koja su mu određena. A u ta pravila spada da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati predsjednici sudskog vijeća te da će privremeno ostati bez putovnice.

U međuvremenu, ne stišavaju se reakcije na odluku Vrhovnog suda, a izvori bliski tužiteljstvu komentiraju kako je netočno da je protiv Sanadera vođen postupak koji je politički instruiran. Isti izvori pojašnjavaju da su svi iskazi koji su obranama bili sporni višestruko provjeravani kontrolnim dokazima te da je provjera tih navoda razlog što su pojedini Sanaderovi suoptuženici višestruko ispitivani. Uostalom, o tome je u jednom od svojih rijetkih medijskih istupa svojevremeno govorio i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, koji je tada pojasnio da su Mladena Barišića, čiji je iskaz najsporniji obranama Sanadera i HDZ-a, ispitivali 19 puta, baš zbog toga što mu nisu vjerovali.

>> Ivo Sanader i preko vikenda ostaje u Remetincu

Komentara 7

DP
Dioklecijanova palaca
09:02 03.10.2015.

Vrhovni Sud je oslobodio čovjeka koji je bježao u Austriju gdje ga je uhitila austrijska policija i izručila Hrvatskoj. Treba li nevin čovjek bježati? Od premijerske plaće nije mogao steći sve ono što ima.

Avatar Maryo
Maryo
01:13 03.10.2015.

Njemu je mjesto i dalje u Remetincu... treba ga strpat u čeliju i smrviti ključ na mrvice željeza.

MX
Mister X
23:59 02.10.2015.

Ježić ( nagrađeni svjedok sa 5 miljuna eura zbog pre jake iskrenosti ) se nije pojavio ni na sjednici optužnog vijeća prije dvije godine i otad se nalazi na liječenju u Švicarskoj. Mravak, kojem se sudi i u drugim postupcima,ima, na ta suđenja dolazi kada mu zdravstveno stanje to dopušta; a to je na sveto nikada .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije