Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanader u bijegu

Odvjetnik Matić: Sanader mi je rekao da će se vratiti za tri dana

ivo sanader (1)
Foto: Pixsell
1/8
09.12.2010.
u 14:45

Sudac je Sanaderu odredio 30 dana istražnog zatvora. Raspisana je tjeralica.

I dok zasad možemo samo spekulirati gdje se nalazi Ivo Sanader, on se u četvrtak predvečer javio zagrebačkom odvjetniku Mati Matiću.

– Poslao mi je SMS i nakon toga me nazvao. Poručio je da nije u bijegu i da se u zemlju vraća kroz tri, četiri dana jer je na ranije dogovorenom putu. Zamolio me da se također u njegovo ime javim institucijama koje za njim možda tragaju – kazao je odvjetnik Matić.

>>Posljednje vijesti i reakcije na bijeg Ive Sanadera pročitajte u posebnom specijalu

SMS u 14.28: 'Na putu sam, odazvat ću se Uskoku'
“Na putu sam, prije planiranom. I jasno da ću se odazvati”, odgovorio je bivši premijer Ivo Sanader novinarima Večernjeg lista SMS-om u 14.28 sati na naše pitanje: Jeste li u bijegu i hoćete li se odazvati USKOK-u?

Potraga za Sanaderom počela je u 10.45 sati kada je bivši premijer izišao iz svog doma u Kozarčevoj ulici. Zanimljivo, to je učinio ni sat pošto je, kako doznajemo, predsjednik Sabora Luka Bebić u 9.50 sati iz DORH-a dobio zahtjev za ukidanje Sanaderova zastupničkog imuniteta.

Preko granice ga odvezla kći u bubi, on čitao novine

Iako je očito da su i policija i sve druge državne službe i institucije znale što se događa, zanimljivo je da nitko nije učinio ništa da spriječi da Sanader napusti zemlju. Dok su svi oni “vrtjeli prstima”, Sanader je slovensko-hrvatsku granicu prešao u 11.10 sati.

Bruna se vratila u Zagreb u 20 sati
I dok je Ivo nestao, Bruna Sanader se večeras malo iza 20 sati vratila kući.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kaže da bivši premijer nije pobjegao iz zemlje.
– Sanader je izišao iz Republike Hrvatske u 11.10 sati. U trenutku prelaska državne granice policija nije imala nikakvu pravnu osnovu da mu zapriječi izlazak iz zemlje – rekao je Borovec.

“Sanader je granicu prešao oko 11.05 sati u plavoj “bubi”. Auto je vozila njegova kći, a on je na suvozačkome mjestu mirno čitao novine dok je čekao da se provjere isprave.

Pošto je sve prošlo glatko, Sanaderova kći kupila je vinjetu na graničnom prijelazu”, doznali smo od djelatnika na granici. No simpatična prodavačica nije nam mogla to potvrditi jer, kaže, “da ih ne bi prepoznala jer ih ne pozna”.

Gdje će se skrasiti?
Čim je Ivo Sanader ušao u Europsku uniju vozeći se u Volkswagenovoj bubi, automobilu svoje mlađe kćeri, počela su nagađanja u kojoj će se državi skrasiti. Nekoliko medija nagađalo je da se Sanader uputio prema Austriji kako bi izbjegao izručenje jer, tvrdili su, posjeduje austrijsko državljanstvo. Međutim, Večernji list je od dobro obaviještena izvora doznao da Ivo Sanader nema državljanstvo Republike Austrije.

Jasno, Sanader bi mogao zatražiti azil, no tada bi morao dokazati da je žrtva političkog progona u matičnoj zemlji, a problem bi mu moglo biti i to što je Austrija prije nekoliko godina jako postrožila postupak stjecanja državljanstva

Nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo u 14.50 sati jednoglasno predložilo Saboru ukidanje imuniteta zastupniku Ivi Sanaderu, počela je vrlo burna saborska rasprava.

>>Drama u Saboru zbog Sanadera: Burić rekao da je HDZ zločinačka organizacija, Šeks ga izbacio

Glasonoša iz USKOK-a
Zanimljivo je bilo i u Kozarčevoj ulici. Naime, u 15.20 sati na vrata Sanaderova doma pozvonio je muškarac koji je rekao da je iz USKOK-a te da ima “poziv za gospodina Ivu Sanadera”. Nakon što mu je ženski glas s druge strane portafona rekao da “Sanadera nema kod kuće”, USKOK-ov glasonoša otišao je neobavljena posla.

>>Sudac odredio 30 dana pritvora i zatražio međunarodnu tjeralicu

'Opsada' Brnika zbog dojave da Sanader leti za London
Po portalima slovenskih medija poslijepodne se inače pronijela vijest da je Sanader u ljubljanskoj zračnoj luci Brnik prijavljen na letu u London. Navodno se ukrcao na let niskotarifnog avioprijevoznika easyJeta koji slijeće na londonski aerodrom Stansted.

No, ni pola sata nakon slijetanja tog aviona Večernjakova reporterka nije vidjela Sanadera među putnicima.

>>Kako sam s engleskim novinarima čekala Sanadera u Londonu


U međuvremenu i slovenska je policija izdala službeno priopćenje u kojemu je ustvrdila da Sanader nije bio “čekiran” ni na jednom letu u četvrtak. Slovenski mediji očito su prerano “trznuli” na London – grad s kojeg zrakoplovi polijeću u bilo koji dio svijeta.

No, bi li se Sanader mogao “izgubiti”, skloniti se u neku državu u kojoj će biti siguran da ga neće izručiti Hrvatskoj? Teško. Iako u Ministarstvu pravosuđa nisu mogli odgovoriti na pitanje koje države ne izručuju strane državljane, u ovom slučaju iskustvo svjetskih bjegunaca kaže da je takvih država jako malo. Najbliže odredište sjeverni je dio Cipra. Dio je to koji kontrolira Turska, a privlačnost mu daje to što nema potpisan ugovor o izručivanju ni s kim.

U bijegu novac uvijek dobro dođe, a pogotovu kad se za zaštitu od izručivanja obratite – mafiji. Kolumbijska mafija pristajala je uzimati bjegunce u zaštitu, no mač je to s dvije oštrice. Mafija se u hipu može okrenuti protiv bjegunca.

Neki su se bjegunci, prije svega sjevernoamerički, sklanjali i u Belize, malu srednjoameričku državu. Ako transfer u egzotične države ne uspije, bjegunac se uvijek može sakriti – svima ispred očiju. Promjena izgleda – koji kilogram manje, brada, obojena kosa, možda i plastična operacija... Ako nitko nije prepoznao doktora Dabića – Radovana Karadžića – u Beogradu, kako bi netko u, primjerice, američkoj državi Utah prepoznao Sanadera?


*Veliki specijal na 30 stranica o bijegu Ive Sanadera čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka!

Komentara 394

DU
Deleted user
08:59 10.12.2010.

He, he, koja zabava za narod... Kako su građani slatko nasjeli i sad se svi žeste na zločestog Sanadera. Iza kulisa se odvijaju nove pljačke. Zamjenom teza j.k. bi još mogla dobit i izbore. Ovdje se radi o obračunu, a možda i dogovoru dvije struje u HDZ-u. Jadranka želi dobit izbore na temelju borbe protiv korupcije. Problem je što je ona bila u toj družini koja je haračila. To što ona, Hebrang, Šeks.. nisu ništa o tome znali dokazuje da nisu dorasli položajima na kojima jesu.

ST
stampedo
18:29 09.12.2010.

Iskreno- sve kaj bi napisal bilo bi suvišno...ovo nije sramota nego više od katastrofe.. Cure im informacije ko kroz sito voda...gamad...deratizacija slijedi

SA
sandrina
16:31 09.12.2010.

Srećom da je Zemlja okrugla, jer kako je započeo putovanje vratit će se na istu točku...Zg ..jednog dana.....Nije rekao kad.....ali hoće.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije