Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanadski aktivist

Odvjetnik generala Gotovine: Ne dajte da ekstremizam pobijedi

Payam Akhavan
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
16.10.2018.
u 14:26

Upravo problem izbjeglica bio je jedan od glavnih motiva njegova posjeta Hrvatskoj, o čemu je dao i veliki ekskluzivni intervju za Večernjakov Obzor, apelirajući na Hrvate da se sjete vlastitog ratnog iskustva i prihvate svoje nove sugrađane

Ovoga tjedna u Hrvatskoj je boravio prof.dr.sc. Payam Akhavan s Pravnog fakulteta Sveučilišta McGill. Ovaj poznati kanadski aktivist za ljudska prava i stručnjak za međunarodno pravo Hrvatima je svakako najpoznatiji kao odvjetnik u braniteljskom timu generala Ante Gotovine na Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu. Tijekom svojeg posjeta održao je predavanje na Pravnom fakultetu u Zagrebu, bio u radnom posjetu Hrvatskom Saboru, te posjetio Zadar, grad u kojem je integrirano nekoliko obitelji izbjeglica iz Sirije

- Presretan sam što sam u posjetu Hrvatskoj, koju sam imao priliku upoznati kroz strahote rata, ali i ljepote trajnih prijateljstava i bogatu, živu kulturu. U vremenu u kojem mržnja i ekstremizam, kao i politička podijeljenost razdvajaju svijet, prijateljstvo i suradnja još su važniji - upozorio je Akhavan, koji je u Kanadu došao kao izbjeglica sredinom šezdesetih.

Upravo problem izbjeglica bio je jedan od glavnih motiva njegova posjeta Hrvatskoj, o čemu je dao i veliki ekskluzivni intervju za Večernjakov Obzor, apelirajući na Hrvate da se sjete vlastitog ratnog iskustva i prihvate svoje nove sugrađane. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

- Zadar je pokazao da je grad pluralizma, raznolikosti i suosjećanja, pozdravljajući izbjeglice iz sukoba u Siriji i čestitam gradonačelniku i općinskim vlastima na poslu koji rade. Ovaj primjer još jednom pokazuje da Kanada i Hrvatska dijele iste vrijednosti, a sa zadovoljstvom pozdravljam profesora Akhavana u Zadru što je došao podijeliti svoju priču, kao jedan od najznačajnijih autoriteta za ljudska prava i multikulturalnost u Kanadi - rekao je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk nakon što je njegova delegacija zajedno s Akhavanom posjetila taj grad.

>> Pogledajte predavanje odvjetnika generala Gotovine na Pravnom fakultetu u Zagrebu

 

Komentara 10

LU
lunar777
14:42 16.10.2018.

Hrvati primaju izbjeglice, primili smo ih 700.000 u 90-ima. No ove izbjeglice punih đepova novaca (tisuće eura) bježe preko dva kontinenta, i to nisu izbjeglice nego ilegalni imigranti. A problem je to što ih je potencijalno stotine milijuna i Europaa to ne može primiti i zato treba poslati poruku onima koji žele u Europu - ne možete svi doći u Europu.

DD
ddh
14:53 16.10.2018.

Zadar je grad gdje se pluralizam i tolerancija pisu velikim slovima. To je i logicno jer u Zadru je na vlasti HDZ, stranka koja je uvijek bila pluralisticka. Jednoumlje i netolerancije su simboli gradonacelnika gdje vladaju SDP, IDS ili neki drugi komunisti.

DU
Deleted user
14:36 16.10.2018.

U hrvatskoj nikada nije bilo nikakovog extremizma ...hrvatima u hrvstskoj svi dolaze raznih dijelova svijeta i pricju price o tzv..ljudskim pravima manjinama itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije