Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bayer i Pliva

Odustali od prodaje aspirina i andola u specijaliziranim prodavaonicama

Lijekovi
Foto: Flickr
19.04.2017.
u 14:25

Hrvatska lječnika komora poziva i druge tvrtke da slijede taj primjer, na dobrobit građana i hrvatskog zdravstva

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) izvijestila je u srijedu da su tvrtke  Pliva Hrvatska d.o.o. i Bayer d.o.o. pristale na zadržavanje postojećeg modela izdavanja lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom (aspirin i andol) i odustale, Pliva trajno, a Bayer privremeno, od zahtjeva da se odobri prodaja aspirina i andola u specijaliziranim prodavaonicama.

HLJK u priopćenju podsjeća da su Pliva i Bayer nedavno zatražile od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dozvolu za prodaju lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom u specijaliziranim prodavaonicama, kako bi se dostupnost tih lijekova povećala.

Međutim, uvaženo je stajalište ljekarničke struke da širenje dostupnosti aspirina i andola bez istovremene mogućnosti savjetovanja s ljekarnikom, visokoobrazovanim zdravstvenim stručnjakom s obvezom kontinuiranog stručnog usavršavanja, znači smanjivanje dostupnosti stručnog savjeta građanima, što može utjecati na njihovu sigurnost povećanjem neželjenih posljedica liječenja, kao i troškova liječenja takvih posljedica.

HLJK, kao i cijela ljekarnička struka, pozdravlja odluku Plive i Bayera kojom se trenutno zadržava postojeći režim izdavanja tih lijekova na mjestima gdje su bolesnicima dostupni stručni savjeti, a to su isključivo ljekarne. Ujedno poziva druge tvrtke da slijede taj primjer, na dobrobit građana i hrvatskog zdravstva, kaže se u priopćenju.

>> Bayer potvrdio da preuzima Monsanto za 66 milijardi dolara

>> 9 savjeta koji će vas sačuvati od zaraze mišjom groznicom

Ključne riječi

Komentara 2

DE
deda1234
14:44 19.04.2017.

Bravo!

GO
goran2hr
15:47 19.04.2017.

Zašto da bude jeftino, kada može biti skupo, a i lijepo je biti monopolista. Kakav su to ikada ljekarnici dali savjet meni (ili nekom drugom), kada su mi prodavali Aspirin ili Andol?! A HALMED-u bi bilo bolje da provjeri, što to vrijedi ~ 65,00 kuna u toj malenoj zelenoj kutijici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije