Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene na tržištu

Odustali od bušenja Jadrana kod talijanskog otočja Tremiti

platforma
Foto: Reuters/PIXSELL
11.02.2016.
u 23:30

Devet talijanskih regija zatražilo je raspisivanje referenduma kojim bi se zabranilo bušenje podmorja unutar 12 milja

Kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte Petroceltic odustala je od bušenja jadranskog podmorja pokraj talijanskog otočja Tremiti jer je došlo do promjena na međunarodnom tržištu naftnih derivata. Prošle se godine nešto takvo dogodilo Hrvatskoj. Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Odustaje se od bušenja jer se nafta više ne isplati. Agencija Reuters citirala je svoj izvor iz OMV-a koji kaže da je cijena nafte preniska da bi opravdala velika ulaganja.

Onaj tko danas bude ulagao u bušenja vjerojatno će za deset godina s naftom poslovati u gubicima. Današnja ulaganja u bušotine neće donositi profit u budućnosti. Prije nekoliko dana talijanska vlada donijela je odluku o povlačenju 27 dozvola za bušenje unutar 12 milja talijanskog mora. Na snazi je ostala dozvola za bušenje kod otočja Tremiti, ali je sada od toga odustala tvrtka koja je prije devet godina zatražila dozvolu za istraživanje podmorja.

“Budući da je prošlo devet godina od zahtjeva za bušenje, a u međuvremenu je došlo do promjena na naftnom tržištu, nema više interesa za istraživanja”, priopćila je kompanija Petroceltic Italia.

Ministrica ekonomskog razvitka Federica Guidi izjavila je kako se nada da će sada prestati politička instrumentalizacija o davanju novih dozvola za istraživanje podmorja.

Inače, devet talijanskih regija zatražilo je raspisivanje referenduma kojim bi se zabranilo bušenje podmorja unutar 12 milja. No premijer Matteo Renzi kazao je da se, bez obzira na ishod referenduma, više neće davati dozvole za istraživanje nafte unutar 12 milja.

Nova hrvatska Vlada još nije rekla konačnu riječ o naftnim bušotinama, ali svi oni koji su govorili kako će Hrvatska postati nova Norveška zbog nafte u Jadranu trebali bi znati da je ta skandinavska zemlja ušla u krizu.

>> Nova vlada neće dopustiti istraživanje nafte u Jadranu

Komentara 1

DU
Deleted user
06:44 12.02.2016.

Velike korporacije ne žele da hrvatska ima svoju kap nafte i plina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije