Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konzorciji neće ulagati

Odustaju od bušenja Jadrana jer se nafta više ne isplati

21.07.2013., Pula - Sjeverni Jadran, istrazivacka platforma Labin.
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
02.08.2015.
u 15:30

Obnovljiva energija je jeftinija od nafte i plina te preuzima vodstvo u opskrbi električnom energijom.

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu te je obavijestio upravu Agencije za istraživanje ugljikovodika da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom. U Zagrebu se kaže kako su odustali zbog neriješenih pograničnih sporova sa Slovenijom i Crnom Gorom, te se nadaju kako će u rujnu ipak ugovoriti poslove s ostalim naftnim kompanijama. No, odustaje se jer se nafta više ne isplati. Agencija Reuters citira svoj izvor u OMV-u koji kaže kako je cijena nafte preniska da bi opravdala velika ulaganja. Onaj tko danas bude ulagao u bušenja vjerojatno bi za deset godina s naftom poslovao u gubicima. Današnja ulaganja u bušotine neće donositi profit u budućnosti. To je jednostavni razlog odustajanja od bušenja Jadrana.

Obnovljiva energija je jeftinija od nafte i plina te preuzima vodstvo u opskrbi električnom energijom. Energija dobivena solarnim panelima pokriva 3,5% potreba u zemljama EU, a ona dobivena vjetrenjačama pokriva 8% potrošnje. Vjetar i sunce ne samo što ne zagađuju, kao što to čine ugljen i ostali izvori (pa i hidroelektrane utječu na klimatske promjene, kako su dokazale analize u SAD-u koji počinje zatvarati takva postrojenja), već je tehnologija za proizvodnju električne energije iz tih izvora toliko napredovala da je cijena proizvedene struje postala najniža. U 2014. godini u Europi je 129 GW instalirane snage u vjetroelektranama pokrilo 8% potreba za električnom energijom, a do 2020. će se tako proizvedenom strujom pokriti 12% potreba. Ako se toj energiji doda i ona dobivena solarnim panelima onda se sve više smanjuje ovisnost od nuklearnih ili elektrana na ugljen, naftu i plin.

>> Holy: Vrijeme je da se javnost digne na noge i kaže NE projektu istraživanja Jadrana

>> Odbor za zaštitu okoliša podržao interpelacije HDZ-a i Mirele Holy

Komentara 42

LA
Lavica7
16:20 02.08.2015.

HVALA BOGU!

DU
Deleted user
16:11 02.08.2015.

Ombla,Imnolški,bušenje Jadrana,uspjeh za uspjehom se nižu za našeg slučajnog,ustvari nesretno slučjnog ministra gospodarstva Vrdoljaka!

DH
dalibor.hren
15:50 02.08.2015.

Nafta se ne isplati!? Vjerojatno se boje da ne iscuri u Australiju! Ako se ne isplati imati svoju naftu jer je jeftina, zbog čega je benzin skup?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije