Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH OD KAZNI

'Odumire tradicionalno zanimanje koje je othranilo generacije Roma'

željko balog
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/2
18.02.2014.
u 09:00

Sve manje skupljača sekundarnih sirovina na međimurskim ulicama.

U Međimurju je sve manje skupljača sekundarnih sirovina jer ih je s ulica otjerao novi Zakon o gospodarenju otpadom, tvrdi Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije. Nakon što su postrožena pravila otkupa sirovina, a potom se i zabranilo odlaganje glomaznog otpada ispred kuća, Romi su, napominje, izgubili izvor zarade.

- Kad se tome dodaju i nova pravila za dobivanje socijalne pomoći, bojim se da će pripadnici romske manjine još teže živjeti, a to bi moglo dovesti do povećanja kriminala - ističe Balog, koji skupljanje sekundarnih sirovina, od željeza do bakra i drugih metala, naziva "tradicionalnim romskim zanimanjem", koje je pred odumiranjem.

Prodajom metala obitelji su krpale kućne proračune, skupljanje je othranilo generacije, no u strahu od visokih kazni, koje se, tvrde skupljači, kreću i do 30.000 kuna, samo oni skloni riziku upuštaju se u prodaju na crno.

Među rijetkima koji su odlučili ozakoniti posao je obitelj Ignac iz Novog Sela na Dravi. Ljubica Ignac (53) jedina je direktorica u Međimurju, a vjerojatno i šire, koja dolazi iz redova romske nacionalne manjine. Na to je vrlo ponosna. Pomaže joj suprug Milan. Podigli su u HBOR-u 65.000 kuna kredita i kupili potrebnu opremu. Na otvaranje tvrtke odlučili su se, kažu, upravo zbog visokih kazni. Sirovine ne nabavljaju samo u Hrvatskoj, nego i u susjednim državama.

>>Romi na istoku Slavonije resocijalizirali se u društvo bolje nego drugdje

>>Romska manjina dobila svoj časopis - tromjesečnik Crveni kotač

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Komentara 1

AI
Ante III
12:31 18.02.2014.

Gospodine Balog U Hrvatskoj se menjaju svakodnevno zakoni koje se mora pridrzavati i Romska nacionalna monjina kao i svi gradani ove drzave. Inemojte vise ucjenivati vlast ove drzave da ce porasti kriminal ako se ukinu neke povlastice Romskoj manjini .To.To je isto ko da javno pozivate da vasi Romi kradu i pljackaju .Da je takvu izjavu dao u EU koji zastupnik vec bi davno odstuio sa svo polazaja iz moralnog razloga.Stvarno sam iznenaden vaso izjavom kao zastupnikom manjine.( u izjavi se moze stvoriti dojam da zastupate kriminalce a ne majinu na zalost)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije