Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPO HANC-ONC-a

Održavanje na 50 godina, sedam posto braniteljima?

gužve
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
16.05.2015.
u 21:00

IPO bi se, prema najavama, trebao raspisati početkom prosinca

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) izradio je nacrt inicijalne javne ponude dionica HAC-ONC-a, no prije nego što iznesu konačnu verziju, čekaju izmjene Zakona o cestama, koje bi trebalo za koji dan dostaviti Ministarstvo prometa.

Javna rasprava

Očekuje se da će oba prijedloga već idući tjedan biti stavljeni na javnu raspravu, a potom se, za tri tjedna, naći i na dnevnom redu Vlade. IPO bi se, prema najavama, raspisao početkom prosinca. Kako su savjetnici već obavili posao poslovnog plana i procjene vrijednosti za potrebe propale monetizacije, za IPO nije potrebno uzimati nove savjetnike. Prije IPO-a obavila bi se već najavljena likvidacija tvrtke ARZ, koja bi se pripojila HAC-u, dok bi se HAC-ONC preoblikovao u d.d. i s HAC-om bi potpisao ugovor o upravljanju. Ni DUUDI ni Ministarstvo još ne žele izlaziti s detaljima, no navodno će se, doznajemo, održavanje dati na rok od 50 godina. Cijeli projekt u DUUDI-ju nazivaju zakonom o razduživanju HAC-a, a ne privatizacijom. Jer glavni je cilj smanjiti zaduženost Hrvatskih autocesta s obzirom na to da danas prihodi od autocesta ne pokrivaju ni kamate. Novcem prikupljenim od IPO-a smanjila bi se trenutačna zaduženost jer bi se dio kredita tim novcem otplatio pa bi se u drugoj fazi lakše išlo na refinanciranje postojećeg duga uz povoljnije uvjete. Dug HAC-a sada iznosi 3,1 milijardu eura, a ARZ-a 934 milijuna eura. Ove godine potrebno je otplatiti 574 milijuna eura, a iduće 671 milijun eura, no taj se dug povećava svake godine, što dovoljno govori o neizdrživosti sadašnjeg modela jer načina za povećanje prihoda nema. Izmjena Zakona o cestama odnosila bi se na, primjerice, promjene u njihovu održavanju i gospodarenju, ali nikako se neće ulaziti u promjenu vlasništva, odnosno Hrvatska će ostati vlasnik autocesta.

Sindikat nezadovoljan

Kroz IPO se planira prodati 51 posto dionica i prikupiti oko 1,2 milijarde eura. Među ulagačima će sigurno biti i domaći mirovinski fondovi, kojima je propalo već pripremljeno sudjelovanje u monetizaciji autocesta. Državi bi ostalo 49 posto, ali postoji i plan da se sedam posto da braniteljima, isti postotak koliki im je dan i prilikom IPO-a HT-a i Ine, pa će onda udjel države ostati na oko 40 posto.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, kaže da Vlada očito dionicama HAC-ONC-a želi potkupiti branitelje te ga ne bi iznenadilo da te dionice ponudi i radnicima HAC-ONC-a.

– Vjerujem da branitelji neće na to pristati, kao što ne bi ni radnici, jer IPO HAC-ONC-a je veleizdaja – poručuje Stanić. IPO HAC-ONC-a bio je nazvan tzv. modelom B, u slučaju da propadne monetizacija autocesta. Kako se od monetizacije odustalo, cijela briga o rješenju smanjenja duga autocesta preseljena je nedavno iz Ministarstva u DUUDI.

>> 'Zbog propusta u HAC-u, priječi se finaliziranje Koridora Vc'

Ključne riječi

Komentara 3

PR
prometnistrucnjak
11:02 17.05.2015.

Da, ovo izgleda kao prevara može se zaključiti iz nekoliko činjenica…. Pokušajmo razmišljati na slijedeći način:  Najavili su prihod od monetizacije (period 30 do 50 godina) minimalno 2,5 do 3 milijarde eura, kada su vidjeli da taj iznos nećeće dobiti na štetu građana RH su smislili plan „B“ tzv IPO model  Prema planu „B“ ili IPO modelu predviđaju inkasirati, za 50% tvrtke 1,2 milijarde, u tom slučaju rok na koji ostajemo bez autocesta je 50 godina dok se u monetizaciji spominjao period od 40 godina. Dakle, kod monetizacije bi 50% od minimalnog iznosa bilo 1,25 milijardi, dok bi po IPO modelu za 50% dobili 1,2 milijarde. Po IPO modelu se gubi 50 milijuna eura (ogroman novac) Dodamo li tome i izgubljenu dobit za period od 10 godina (koliko po IPO modelu država duže ostaje bez kontrole) možemo govoriti o novoj šteti iznosa većeg od 5 milijardi kuna. Iako tada nas većina neće biti živa to nemamo pravo napraviti svojoj djeci. Ne samo da vjerujem da branitelji, a ponajprije oni u HAC-u neće nasjesti na navodne ponude nego će svi jedinstveni dati potporu Mijatu Staniću

VE
verakruz
11:52 17.05.2015.

Ova vlast upakiranim lažima pokušava dobiti branitelje na svoju stranu provlačeći tezu da će se u braniteljski fond sliti 7 % ... To su toliko podle namjere da graniče sa veleiz.dajom! Na sreću branitelji znaju da su ovo sve trojanski konji za našu državu. I ja sam branitelj, ali ne želim da ova vlast koja je na izdisaju kroji budućnost i otima je našoj djeci. Sve je toliko netransparentno, podmuklo i lopovski da smrdi čak i preko oceana.

SO
Soljženicin
13:19 17.05.2015.

A onda će mudri i pohlepni branitelji prodati udjele ili dionice. Poslije će kukati kako nemaju za kruh, djecu i uplatiti koji par u kladionici. Kada se to desi da podijele dionice neka stave moratorij na prodaju od 10 godina, ovako nema smisla davati svinjama bisere pod gubicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije