Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANTIAGO DE CHILE

Održan Čileansko-hrvatski gospodarski forum: 'Želimo poduprijeti obostrano korisne interese dviju država'

Kolinda Grabar-Kitarović u Bedekovčini
Tomislav Miletić/Pixsell
16.03.2018.
u 00:30

Kao potencijal za značajnije područje suradnje navela je brodogradnju, a hrvatsku brodogradnju ocijenila je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu.

Službeni posjet Republici Čileu Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je sudjelovanjem na Gospodarskom forumu u Santiagu de Chileu. Predstavnici petnaest hrvatskih tvrtki čine hrvatsko izaslanstvo koje sudjeluje na Gospodarskom forumu kako bi istražili nove poslovne prilike i uspostavili nova gospodarska partnerstva.

Pozdravivši gospodarstvenike koji su svojom nazočnošću pokazali interes za razvojem hrvatsko-čileanskih gospodarskih odnosa, predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je naznačila snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za stvaranjem što bližih veza s Republikom Čile. Želimo poduprijeti obostrano korisne interese dviju država, njihov stabilan razvoj i interese te težnje naših naroda za boljim životom i napretkom, dodala je.

Nadalje, potvrdila je dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Čilea, koji su bez otvorenih pitanja, a u čijim temeljima su duboko ukorijenjene veze naših ljudi, napose nekoliko generacija Hrvata koje su ovdje pronašle svoju domovinu.

Govoreći o budućem partnerstvu hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika Predsjednica je istaknula kako ga vidi u brojnim industrijskim područjima, turizmu, trgovini i pomorskim djelatnostima.

„Vojna industrija jedno je od zanimljivih područja u kojem Hrvatska može svojim znanjem i tehnologijama ponuditi čileanskom gospodarstvu jedinstvene prilike za suradnju. Tvrtke iz ovog segmenta hrvatskoga gospodarstva globalno su poznate, a njihova izvrsnost i kvaliteta stavlja ih u sam vrh europske obrambene ponude“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kao potencijal za značajnije područje suradnje navela je brodogradnju, a hrvatsku brodogradnju ocijenila je jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih industrija i dobro zastupljenom na svjetskom brodograđevnom tržištu. Kao treće područje suradnje, Predsjednica je istaknula bilateralnu trgovinu. U tom smislu, kazala je kako je Hrvatska zainteresirana za izvoz industrijskih proizvoda kao što su transformatori, generatori i strojevi, farmaceutski i prehrambeni proizvodi. S druge strane, istaknula je hrvatske pomorske luke, Rijeku i Ploče te suvremenu infrastrukturu za ulaz čileanskih proizvoda, kako na hrvatsko tržište, tako i na tržišta srednje i jugoistočne Europe.

Informatičku tehnologiju istaknula je kao četvrto područje suradnje te navela kako su hrvatske IT tvrtke u proteklom desetljeću izašle iz okvira europskog tržišta i napravile velike iskorake na globalnom tržištu.

Naposljetku, ocijenivši turizam zanimljivim područjem suradnje, Predsjednica je pozvala čileanske poduzetnike da uzmu u obzir potencijal koji ovaj sektor posjeduje. „U to se uvjerio i najveći čileanski ulagač u Hrvatsku – Lukšić Grupa – čija ulaganja posebno pozdravljam. Lukšić Grupa vrlo je aktivna i u Hrvatskoj uživa izvrstan ugled. Kao jedan od najvećih investitora, ima punu potporu hrvatskih vlasti“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako Hrvatska posebno cijeni što je Lukšić Grupa tijekom Domovinskog rata započela s ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo te time izravno podupirala Hrvatsku u njezinim najtežim trenutcima.

Za napredak naše gospodarske suradnje poticajna je činjenica što Hrvatsku i Čile povezuju čileanski poduzetnici hrvatskog porijekla, koji i danas daju značajan prinos čileanskom gospodarstvu, kazala je Predsjednica te poticajnom istaknula i činjenicu da je hrvatsko gospodarstvo na stalnom putu napretka i rasta.

Izrazivši uvjerenje kako će Hrvatska postati domovinom i novih čileanskih ulagača, čije poslovne namjere u cijelosti podupire, predsjednica Grabar-Kitarović pozvala ih je da istraže poslovne prilike i mogućnosti ulaganja te upoznaju okruženje i projekte koje Hrvatska nudi.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
01:09 16.03.2018.

Održan Čileansko Hrvatski gospodarski forum, želimo poduprijeti obostrano korisne interese dviju država, uvedite im ovršni zakon van pameti, jedino im to možete podvalit al čisto sumnjam nisu Čileanci budale znaju oni jako dobro sa kakvom kamarilom posla imaju.

DI
Direkt
09:10 16.03.2018.

Sve je organizirano radi kupnje plina od argentiskog kralja šećera.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
04:25 16.03.2018.

Aj ovo nisam prije primjetio. U nje su ruke kao u Alije Sirotanovica. Nikad ne bih rekao da su zenske. Ili je radila u rudniku dok je bila mlada ili je motika odradila svoje.,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije