Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI

Odnosi sve gori: Putin optužio Zapad da pokušava 'okovati' Rusiju

Russia's President Putin meets with Kyrgyzstan's President Japarov in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
24.02.2021.
u 17:31

Odnosi između Rusije i Zapada posljednjih se godina ustrajno pogoršavaju i na najnižoj su razini od Hladnog rata

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pozvao službu sigurnosti FSB da se suprotstavi zapadnoj politici "zauzdavanja" koja Rusiju nastoji "okovati" brojnim sankcijama.

Odnosi između Rusije i Zapada posljednjih se godina ustrajno pogoršavaju i na najnižoj su razini od Hladnog rata.

Nove napetosti su uslijedile trovanjem, a potom i zatvaranjem žestokog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog.

"Suočeni smo s tzv. politikom zauzdavanja Rusije. Ne radi se samo o normalnom suparništvu u međunarodnim odnosima već o jednoj stalnoj, dosljednoj agresiji kako bi se poremetio i usporio naš razvoj", izjavio je Putin na godišnjem kongresu FSB-a.

Prema njegovim riječima, Zapad pokušava ekonomskim sankcijama "zauzdati" Rusiju, potkopati njezinu stabilnost i vrijednosti te u konačnici "Rusiju oslabili i kontrolirali je iz vana".

U ponedjeljak je Europska unija najavila da će sankcionirati četiri visoka ruska dužnosnika uključena u sudski proces protiv Navaljnog i u nasilje nad njegovim pristašama.

Više europskih zemalja također je pozvalo da se zaustavi izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, no to Berlin odlučno odbija.

Osim oko slučaja Navaljnog, Moskva i zapadne zemlje u sukobu su oko brojnih globalnih pitanja, uključujući sukobe u Siriji, Ukrajini i Libiji.

Ključne riječi

Komentara 20

JO
jorgen
17:45 24.02.2021.

"Osim oko slučaja Navaljnog, Moskva i zapadne zemlje u sukobu su oko brojnih globalnih pitanja, uključujući sukobe u Siriji, Ukrajini i Libiji." - hoćete u prijevodu reći da je zapad u sukobu s Rusijom jer su razvalili ISIL kojeg su Ameri skupa s EU partnerima tako lijepo godinama uzgajali? Sjetimo se da je Islamska država prestala rasti tek kada su Rusi odlučili intervenirati. Sjetimo se također da su se prognoze zapadnih farmaceuta za cjepiva "iznenadno" promijenile sa par godina na par mjeseci tek uslijed panike kada je Rusija registrirala Sputnik V. Puno se laži vrti u našoj hemisferi, mora postojati korektiv - jer unipolarni svijet je najopasniji. Rezultat je fašizma i despotskog, imperijalnog djelovanja jedne strane.

PL
@ploto@
18:36 24.02.2021.

Rusija će uskoro pokazivati zube,a oni koji joj prijete,otkrit će uskoro da su krezubaviji nego što misle. Ja se nadam da će se EU uspjeti otarasiti svog okupatora koji ju uništava i pije joj krv na slamku.A za agendu koju sprema banda koja se nedavno javila iz Davosa,najavljuje uništenje Europe i bijele rase,.Zato nam jedino Rusija može biti saveznik protiv toga zla.EU treba Rusiju kao geostrateškog partnera i onda bi lihvarski kabalistički vampire mogli pušiti onu stvar.On se panično bolje približavanja Rusije i EU.U SAD su na djelu pripreme za boljševičku revoluciju br.2. Isti klub je organizirao i boljševičku revoluciju u Rusiji,samo su drugi akteri.

MP
miroslav.petkovic.7564
18:27 24.02.2021.

Ma gledam na TV u Moskvi Rusi im se smiju.Kskve sankcije dali cetvorici to je samo bacanje prasine.Svi mogu samo gledati Rusiju.Rusija je rekla 2007 godine u Munchenu, treba rusiju postovat potjerao amere i engleze sa sibirski naftni polja sto im je cugaros Jeljcin dao to njih boli ..Rusija polako prebacuje svoje tvornice i industriju na istok Euroazijska zona imaju skim trgovat.A Sjeverni tok ce se izgradit ova zima bila je jako hladna.Njemci kazu nemojte Rusi ostavljat nas bez plina.Insce EU je potrosika sezdeset posto vise Ruskog plina.Europa je strasno izgubila u pandemiji zatim uzajamne sankcije sa Rusijom Evropljani izgubili 120 milijardi Rusi 55 milijardi.Polivicu skoro Njemacka izgubila pa nece vise americki plin iz skrljaka.Vidim i nas zaobilaze brodovi za LNG na Krku gubitak.Uzimajte ko hoce plin iz skrljaka rusi ne daju sankcije.Sad ce domaci amerikanci bit kmecanja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije