Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Stanić:

'Odnos prema srpskom jeziku u Vukovaru ozbiljan je problem'

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
28.04.2014.
u 23:12

Srpski kulturni centar Vukovar, koji je 2009. godine osnovalo Zajedničko vijeće općina, i Matica Srpska iz Novoga Sada potpisali su danas u Vukovaru sporazum o suradnji.

Srpski kulturni centar Vukovar, koji je 2009. godine osnovalo Zajedničko vijeće općina, i Matica Srpska iz Novoga Sada potpisali su danas u Vukovaru sporazum o suradnji.

Prema riječima vd. direktora SKC-a Svetislava Mikerevića planirana je realizacija brojnih projekata, a prvi od njih je pokretanje knjižnice centra. – Matica Srpska ima dobre predavače i u budućnosti planiramo organizaciju okruglih stolova, tribina i sličnih sadržaja kako bi obogatili društveni život. I sami ćemo predložiti neke sadržaje - najavio je Mikerević.

"Odnos prema srpskom jeziku i kulturi u Vukovaru ozbiljan je problem"

U ime Matice Srpske Novi Sad sporazum je potpisao Dragan Stanić koji je rekao kako ova ustanova djeluje svugdje u svijetu gdje je ljudima stalo do srpske kulture. – Ne radi se tu samo o Srbiji i okolnim državama nego surađujemo sa institucijama u cijelom svijetu. U prvom planu na je da Srbi kao narod opstanu na područjima gdje žive stoljećima. Cilj nam je da program bude što bogatiji tako da ćemo za građane organizirati predavanja iz raznih oblasti, gostovanja pisaca… Potpisani Sporazum je garancija svega toga, a pokretanje knjižnice prvi projekt - rekao je Stanić.

Prokomentirao je događanja u Vukovaru, a prije svega zahtjeve da se odustane od uvođenja dvojezičnosti u grad. – Odnos prema srpskom jeziku i kulturi u Vukovaru ozbiljan je problem kojemu treba posvetiti pažnju. Želimo da pomognemo našim ljudima da se osjećaju kako treba, kao svoj na svome jer tu žive stoljećima. Pismo i jezik su elementarno ljudsko pravo i to ne smije biti ugroženo pogotovo sada kada je Hrvatska u Europskoj Uniji, rekao je Stanić.

>>Nakon tučnjave u Vukovaru mladi iz Hrvatske i Srbije prosvjedovali

>>Uletjeli u kafić s: 'Gdje ste, četnici?' pa počeli tučnjavu

Komentara 6

Avatar ulomax
ulomax
10:29 29.04.2014.

srpski jezik u Vukovaru je ozbiljan problem

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:21 29.04.2014.

Ovo je samo nastavak "Majske skupštine"koja se održala u Sremskim Karlovcima 1848.Srbi su veliki prevaranti i muljatori bili i ostali;na sve su spremni samo da oni ne budu "ugroženi".U početku im treba sasjeći prste,da li ze ove i ovakve stvari zna naša Vlada?Kako može druga država držati ovakve skupove u Hrvatskoj.Ja sam ugrožen u svojoj Domovini!

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
07:42 29.04.2014.

Hrvatska Hrvatu,da li je Srbima to jasno!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije