Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVIO ZLOČIN

Odmah nakon presude počeo krasti

Auto otpad
Foto: Dragutin Santosi/PIXSELL
14.11.2019.
u 21:30

Za krađe su bili zaduženi Kveštak i 41-godišnjak koji su ukradena vozila dovozili u garažu 21-godišnjaka na području Zagreba gdje su zajedno s njim ta vozila rastavljali i zatim u dijelovima preprodavali.

Nepopravljivi. Tako bi se vjerojatno mogao nazvati Ronald Kveštak (47), stari znanac policije i tužiteljstva koji se ponovo našao na meti istražitelja. Naime USKOK je, nakon kaznene prijave PU zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv Kveštaka te još dvojice muškaraca u dobi od 41 i 27 godina koje sumnjiči da su u sastavu zločinačkog udruženja krali automobile pa ih rastavljali na dijelove i preprodavali.

Podjela poslova

Kveštak i druga dvojica sumnjiče se da su od studenog 2018. do srpnja 2019. u Zagrebu krali razna vozila. Za krađe su bili zaduženi Kveštak i 41-godišnjak koji su ukradena vozila dovozili u garažu 21-godišnjaka na području Zagreba gdje su zajedno s njim ta vozila rastavljali i zatim u dijelovima preprodavali. Sumnja se da su u inkriminiranom vremenu otuđili četiri vozila, a jedno je vozilo nađeno i vraćeno vlasniku. Trojac si je pribavio, tvrdi USKOK, nepripadnu imovinsku korist od oko 335.000 kuna. USKOK je predložio da se Kveštaku i 41-godišnjaku odredi istražni zatvor, o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Kveštak je svojevremeno bio optužen u maratonskom sudskom procesu, koji je nepravomoćnom presudom okončan u studenom 2018. No ako je suditi po sadašnjoj inkriminaciji, odmah nakon te nepravomoćne presude, Kveštak se ponovo počeo baviti istim “poslom”. U prijašnjem maratonskom procesu, koji se sudovima povlačio godinama, bio je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Kada je čuo na koliko je osuđen, Kveštak je na lice nabacio veliki osmijeh. Razloga za zadovoljstvo, bez obzira na osuđujuću presudu, itekako je imao, jer mu je 2018. nepravomoćno presuđeno za djela koja su počinjena 2008., što znači da je jedan dio optužbi protiv njega otišao u zastaru. Osim toga, kada je uhićen u akciji Procesor, dulje je vrijeme bio u pritvoru, pa mu je taj pritvor, kao što je uobičajeno, uračunat u kaznu, što je značilo da je dio od trogodišnje kazne već bio odslužio i prije no što je stupio na njezino izdržavanje.

Osim što je bio osuđen na tri godine zatvora, Kveštak je prema nepravomoćnoj presudi vlasnicima ukradenih automobila te osiguravajućim društvima morao nadoknaditi štetu od nekoliko stotina tisuća kuna. U akciji Procesor Kveštak se teretio da je bio dio skupine kradljivaca automobila. Teretilo ih se da su u nekoliko mjeseci 2008. na području Zagreba i Sesveta ukrali 24 vozila vrijedna 1,4 milijuna kuna.

Lomili kontakt-bravu

Grupa je “operirala” tako što su prvo pogodnim alatom provalili u vozilo. Potom bi se slomila kontakt brava ispod upravljača, te uz pomoć specijalne elektroničke naprave, tzv. kutije, premošćivala zaštita od krađe u vozilima i pokretalo vozilo. Nekoliko članova skupine trebalo je paziti na nailazak policije ili prolaznika, a ukradeno vozilo odvozilo se u unaprijed pripremljenu garažu ili na skriveno parkirno mjesto.

Ovisno o dogovorenoj cijeni, vozilo se rastavljalo ili u komadu prevozilo, a dijelovi su se prodavali preko jednog autootpada. Novac od prodaje članovi skupine međusobno su dijelili. U akciji Procesor u svibnju 2008. uz Kveštaka bilo je uhićeno još 11 osoba, a među vozilima koja su tada ukrali bila su i neka koja su kasnije korištena u nekim razvikanim razbojstvima.

Komentara 4

ŽE
Žegarni
07:16 15.11.2019.

Citao sam samo naslov, jel to nesto o Beljku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije