Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odmah nakon presude počeo krasti

Za krađe su bili zaduženi Kveštak i 41-godišnjak koji su ukradena vozila dovozili u garažu 21-godišnjaka na području Zagreba gdje su zajedno s njim ta vozila rastavljali i zatim u dijelovima preprodavali.
14. studenoga 2019. u 21:30 4 komentara 1119 prikaza
Auto otpad
Foto: Dragutin Santosi/PIXSELL

Nepopravljivi. Tako bi se vjerojatno mogao nazvati Ronald Kveštak (47), stari znanac policije i tužiteljstva koji se ponovo našao na meti istražitelja. Naime USKOK je, nakon kaznene prijave PU zagrebačke donio rješenje o provođenju istrage protiv Kveštaka te još dvojice muškaraca u dobi od 41 i 27 godina koje sumnjiči da su u sastavu zločinačkog udruženja krali automobile pa ih rastavljali na dijelove i preprodavali.

Ortynski Palež vikendice Ortynskog Prikazana snimka graničnog prijelaza s BiH, obrana na njoj vidi jedno, USKOK drugo

Podjela poslova

Kveštak i druga dvojica sumnjiče se da su od studenog 2018. do srpnja 2019. u Zagrebu krali razna vozila. Za krađe su bili zaduženi Kveštak i 41-godišnjak koji su ukradena vozila dovozili u garažu 21-godišnjaka na području Zagreba gdje su zajedno s njim ta vozila rastavljali i zatim u dijelovima preprodavali. Sumnja se da su u inkriminiranom vremenu otuđili četiri vozila, a jedno je vozilo nađeno i vraćeno vlasniku. Trojac si je pribavio, tvrdi USKOK, nepripadnu imovinsku korist od oko 335.000 kuna. USKOK je predložio da se Kveštaku i 41-godišnjaku odredi istražni zatvor, o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ilustracija ŽUPANIJSKI SUD Uskok optužio petoricu Rumunja za pranje novca

Kveštak je svojevremeno bio optužen u maratonskom sudskom procesu, koji je nepravomoćnom presudom okončan u studenom 2018. No ako je suditi po sadašnjoj inkriminaciji, odmah nakon te nepravomoćne presude, Kveštak se ponovo počeo baviti istim “poslom”. U prijašnjem maratonskom procesu, koji se sudovima povlačio godinama, bio je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Kada je čuo na koliko je osuđen, Kveštak je na lice nabacio veliki osmijeh. Razloga za zadovoljstvo, bez obzira na osuđujuću presudu, itekako je imao, jer mu je 2018. nepravomoćno presuđeno za djela koja su počinjena 2008., što znači da je jedan dio optužbi protiv njega otišao u zastaru. Osim toga, kada je uhićen u akciji Procesor, dulje je vrijeme bio u pritvoru, pa mu je taj pritvor, kao što je uobičajeno, uračunat u kaznu, što je značilo da je dio od trogodišnje kazne već bio odslužio i prije no što je stupio na njezino izdržavanje.

Ilustracija sustigli ih jači Dvojica Mađara pljačkali usred dana, mještani ih svladali i predali policiji

Osim što je bio osuđen na tri godine zatvora, Kveštak je prema nepravomoćnoj presudi vlasnicima ukradenih automobila te osiguravajućim društvima morao nadoknaditi štetu od nekoliko stotina tisuća kuna. U akciji Procesor Kveštak se teretio da je bio dio skupine kradljivaca automobila. Teretilo ih se da su u nekoliko mjeseci 2008. na području Zagreba i Sesveta ukrali 24 vozila vrijedna 1,4 milijuna kuna.

kamion I to je na meti Vozač kamiona zaspao na odmaralištu, nevjerojatno što su mu lopovi ukrali

Lomili kontakt-bravu

Grupa je “operirala” tako što su prvo pogodnim alatom provalili u vozilo. Potom bi se slomila kontakt brava ispod upravljača, te uz pomoć specijalne elektroničke naprave, tzv. kutije, premošćivala zaštita od krađe u vozilima i pokretalo vozilo. Nekoliko članova skupine trebalo je paziti na nailazak policije ili prolaznika, a ukradeno vozilo odvozilo se u unaprijed pripremljenu garažu ili na skriveno parkirno mjesto.

Nije mu uspjelo Lopov krao alkohol u podrumu, pa se napio i zaspao! Policija ga je tamo i našla

Ovisno o dogovorenoj cijeni, vozilo se rastavljalo ili u komadu prevozilo, a dijelovi su se prodavali preko jednog autootpada. Novac od prodaje članovi skupine međusobno su dijelili. U akciji Procesor u svibnju 2008. uz Kveštaka bilo je uhićeno još 11 osoba, a među vozilima koja su tada ukrali bila su i neka koja su kasnije korištena u nekim razvikanim razbojstvima.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta