Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA SUDA

Zbog loših uvjeta u grčkim zatvorima odbijeno izručenje jednog pripadnika BBB-a

Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici počela saslušanja muškaraca osumnjičenih da su pjevali ustaške pjesme
Marko Prpic/PIXSELL
04.12.2023.
u 15:39

Sud će sutra nastaviti ročišta za još dvojicu navijača.

Dok će pred grčki sud u Ateni sljedeća tri dana dovoditi stotinjak pripadnika BBB-a, koji su u istražnom zatvoru od kolovoza, zbog sumnje da su sudjelovali u huliganskom divljanju koje je rezultiralo smrću Michalisa Katsourisa, navijača AEK-a, zagrebački Županijski sud, treba odlučivati o grčkom europskom uhidbenom nalogu (EUN), kojim se traži izručenje još nekolicine pripadnika BBB-a Grčkoj.

Jedan takav zahtjev izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je u ponedjeljak odbilo, dok se u utorak treba odlučivati o još dva grčka zahtjeva za izručenjem. Razlog za odbijanje izručenja su - loši uvjeti u grčkim zatvorima, pa je sud smatrao da bi se izručenjem Ivana P. kršila njegova ljudska prava. Njegov odvjetnik sudu je iznio razloge zbog kojih smatra da su uvjeti u grčkim zatvorima nehumani, pri čemu se pozvao na nalaze međunarodnih institucija o stanju zatvorskog sustava u toj zemlji, a izvanraspravno vijeće je te argumente prihvatilo. No odluka nije konačna jer ŽDO ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS).

Inače, ova bi odluka mogla biti i presedanska jer koliko je poznato, ovo je prvi put da je izručenje neke osobe drugoj zemlji, pogotovo zemlji članici EU, odbijeno zbog loših zatvorskih uvjeta. Do sada su izručenja odbijana ako je osobi čije je izručenje traženo, prijetila smrtna kazna u zemlji koja je izručenje tražila ili ako je postojala opasnost da izručena osoba bude mučena ili da se prema njoj nečovječno postupa.

Zagrebački Županijski sud je u listopadu odbio odlučivati o izručenju Ivana P. jer je grčki EUN bio nepotpun i nije sadržavao rješenje grčkog suda o određivanju istražnog zatvora. Stoga je sud prije odluke tražio da Grčka nadopuni svoj EUN, što su oni i učinili. Prema grčkom EUN-u, Ivan P. i ostali čije se izručenje traži, sumnjiče se za 11 kaznenih djela koji su počinjeni u sklopu zločinačkog udruženja. I upravo to zločinačko udruženje najveći im je problem jer podrazumijeva da su djelo isplanirali u Hrvatskoj, a zatim sjeli u automobile, otišli u Grčku iako su znali da na utakmicu ne smiju te su oboružani raznim oruđem i oružjem izazvali nerede, sudjelovali u tučnjavi, ugrožavali imovinu i ljudske živote.... 

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče preostalih zahtjeva za izručenjem Grčkoj, prije Ivana P., još su dvojica pripadnika BBB-a doznala da neće put Grčke, jer su Županijski sud u Velikoj Gorici i Županijski sud Zagrebu u slučaju te dvojice prekinuli postupak izručenja. Razlog su što se protiv obojice u Hrvatskoj vode drugi kazneni postupci, jedan od njih ih ima pet. Stoga dok ti postupci koji se u Hrvatskoj vode protiv te dvojice ne budu okončani, nema izručenja.

VIDEO Dea Redžić izvještava sa suda u Grčkoj

Komentara 2

GA
Gastarbeiter2
14:08 04.12.2023.

Šteta, velika šteta. Jedan huligan manje. To bi bilo to.

DD
DD
18:52 04.12.2023.

Koja glupost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije