Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet slučaja s tučnjavom

Odluka škole: Nastavnik neće dobiti otkaz, učenicima opomena pred isključenje

učionica
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
04.01.2024.
u 13:39

Izmjenama kaznenog zakonodavstva iz 2019. proširena je definicija službene osobe na način da su uz postojeći krug osoba obuhvaćeni i stručni radnici koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, a čini se da su se time vodili i unutar školskog odbora kada su odbili dati suglasnost za izvanredni otkaz koji je stajao pred njima.

Školski odbor zagrebačke Strojarsko-tehničke škole Frana Bošnjakovića, na čijem je čelu predsjednica Marina Ferić Jašarević, donio je odluku da neće dati suglasnost za izvanrednim otkazom 61-godišnjem profesoru koji se nedavno potukao s učenikom u učionici. Navedeni profesor ostaje u radnom odnosu, a trenutačno je na bolovanju, potvrdila je za Večernji list pravnica sindikata Preporod Milka Rodić. Iako je neosporno da je nastavnik itekako pretjerao u svojoj reakciji, a sudeći po početku snimke u kojem mu se učenik unosi u lice i itekako prelazi granicu, a učenici u razredu cijeli incident snimaju i pritom se smiju, navijaju i guraju učenika na nastavnika, odluka Školskog odbora ne čudi.

Dok su sve prvotne reakcije bile usmjerene na ugrožene učenike, koji su s početka snimke pokazali tek krajnji neodgoj i nepoštovanje, namjerno ili ne, u sjeni je ostala činjenica da je učenik svojim izazivanjem, vrijeđanjem, a onda i unošenjem u lice nastavniku zapravo nasrnuo na službenu osobu, iako se sve svelo, pa i prema policijskom izvještaju, na napad na učenika. Naime, izmjenama kaznenog zakonodavstva iz 2019. proširena je definicija službene osobe tako da su uz postojeći krug osoba obuhvaćeni i stručni radnici koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, a čini se da su se time vodili i unutar školskog odbora kada su odbili dati suglasnost za izvanrednim otkazom koji je stajao pred njima. Može li se ta činjenica staviti po strani ili eventualno u sjenu budući da nastavnik iste sekunde nije pravovaljano reagirao, nije, primjerice, odmah izišao iz učionice i nazvao policiju pa to prijavio kao napad na službenu osobu, upitali smo pravnicu sindikata Preporod Milku Rodić.

VEZANI ČLANCI 

– Ne, ne bi trebalo, naročito kad iznad tebe stoje dvojica učenika. Trebalo se tako tretirati, no to u ovom slučaju nije primjenjivo – kazala je Rodić. Podsjetimo, za dobivanje statusa službene osobe nastavnici su se borili dugo godina, 2018. potpisivali su peticiju, a onda se nakon nasilja u jednoj čakovečkoj školi, kada se nastavnik navodno fizički obračunao s učenicima nakon što su ga ovi konstantno gađali kredama, pokrenula lavina koja je rezultirala odlukom tadašnje ministrice Blaženke Divjak da regulira status nastavnika i zaštiti ga od nasrtaja kako učenika tako i roditelja. Nakon odluke Školskog odbora u vezi s nastavnikom zagrebačke Strojarsko-tehničke škole Frana Bošnjakovića, poznata je i odluka o odgovornosti dvojice učenika koji su bili najviše uključeni u sukob. Naime obojici je, barem prema saznanjima pravnice Sindikata Preporod Milke Rodić, izdana opomena pred isključenje iz škole. Ostalim učenicima, onima koji su se smijali i snimali, za sada nije izdana nikakva pedagoška mjera.

VIDEO Šokantna snimka iz sudnice: Čuo presudu, preskočio stol i napao sutkinju

Komentara 25

Avatar Heisenberg
Heisenberg
13:58 04.01.2024.

Jedino logično rješenje, ali bojim se da je iznuđeno zbog pritiska javnosti. Ravnateljica je pokazala nesposobnost i koliko ne "ravna" sustavom. Brže bolje je krenula da pere sebe umjesto da je kategorički stala uz profesora, a klošarima odmah dala opomenu pred isključenje iz škole. Jad i bijeda hrvatskoh školstva.

MA
majeltomoguce
14:16 04.01.2024.

Ukor pred isključenje učenicima, ali i mjesec dana društveno korisnog rada u školi (čišćenje, pranje i sl.). Tako je to trebalo biti i tako će biti kad mene izaberete da vladam!

FR
franjo
14:22 04.01.2024.

Učenicima fali kućni odgoj a ministar Fuks nije dosljedan obavljati dužnost koju ima i treba dati ostavku jer je osudio profesora prije nego što je trebalo. Odluka da profesor ne dobije otkaz je pravedna a učenike treba preodgojiti .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije