Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud stopirao početak rada Visokog kaznenog suda

Ustavi sud će stoga ispitati je li osnivanjem Visokog kaznenog suda narušen ustavni položaj Vrhovnog suda, kao najvišeg suda u državi.
18. prosinca 2019. u 20:40 1 komentara 320 prikaza
Miroslav Šeparović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je bilo najavljeno da će Visoki kazneni sud početi s radom 1. siječnja 2020., to se neće dogoditi. A neće se dogoditi jer je tako odlučio Ustavni sud koji treba odlučiti o zahtjevu za ocjenu ustavnosti koju je podnio SDP.

Ivan Turudić i Dražen Bošnjaković ODLUKA Ustavni sud stopirao rad Visokog kaznenog suda

Naime, Visoki kazneni sud trebao bi preuzeti posao Vrhovnog suda, odnosno odlučivati o žalbama na presude u najvećim predmetima, što je dosad bio posao Vrhovnog suda.

SDP je u svom zahtjevu za ocjenom ustavnosti problematizirao i osnivanje i ovlasti Visokog kaznenog suda, a dok se o tom zahtjevu ne odluči, Ustavni sud je, kako je jučer objasnio, “privremeno obustavio izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakonskih odredbi”.

Objašnjeno je i da je to napravljeno kako bi se spriječile moguće pravne posljedice koje bi nastupile ako bi Visoki kazneni sud počeo s radom pa se naknadno ustanovilo da njegovo djelovanje nije u skladu s Ustavom.

Ilustracija Kazna bila preblaga Pijan izazvao nesreću u kojoj mu je poginuo prijatelj: Vrhovni sud povećao mu kaznu...

Zbog svega toga prolongirana je i prisega 11 sudaca koja je trebala biti idući tjedan, a do odluke Ustavnog suda, koja treba biti donesena u sljedećih godinu dana, ti suci ostaju na svojim dosadašnjim radnim mjestima.

Inače, zbog Visokog kaznenog suda, koji bi trebao biti smješten u zgradi zagrebačkog Županijskog suda, nastala je mala pobuna jer suci građanskog odjela nisu bili sretni zbog preseljenja. Uz to su i suci istrage iseljeni iz zgrade na Zrinjevcu u Petrinjsku. 

 

 

 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Petarstijena-HR:

    HR govnosuđe-prosječno vrijeme trajanja privrednog spora jednostavnog oblika, temeljenog na ovjerenom ugovoru između dviju strana traje 10.god. To ne da je dno dna-to je niže od svega, to je obično govnosuđe.I tko je idiot doći u HR ulagati, to je ... prikaži još! močvara, a ne država...