Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rumunjska

Liječnici masovno odlaze, zdravstvu prijeti kolaps

doktori
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
10.02.2014.
u 15:00

Anesteziolozi i kardiokirurzi u Britaniji, Francuskoj ili Njemačkoj dobivaju i 30 puta veće plaće

Zdravstveni sustav u Rumunjskoj na rubu je kolapsa, a glavni je razlog nedostatak liječnika, osobito onih koji su završili specijalizacije. Visokokvalificirani specijalisti masovno odlaze iz zemlje da bi u Velikoj Britaniji ili nekoj drugoj članici Europske unije pronašli bolje plaćeno radno mjesto. Još prije šest godina u rumunjskom zdravstvu bilo je zaposleno 21.400 liječnika, a danas ih je 14.400.

Višestruko veće plaće

Istodobno, podaci iz Velike Britanije pokazuju da u njihovu Nacionalnom zdravstvenom sustavu liječnici koji su došli iz inozemstva čine više od četvrtine ukupnog broja liječnika. Najviše ih je iz Rumunjske, odakle je došlo njih 2140, a većina su specijalisti.

Britanski list The Guardian piše da iz Rumunjske odlaze specijalisti iz ključnih područja medicine. Oni u zemljama Europske unije dobivaju višestruko veće plaće nego u svojoj domovini. Val odljeva liječnika idućih godina mogao bi biti još veći zato što građani Rumunjske i Bugarske od početka ove godine mogu nesmetano dolaziti u druge članice EU i tamo tražiti posao.

Ovi liječnici u Britaniji, Francuskoj ili Njemačkoj mogu mjesečno zaraditi četiri tisuće eura, a u Rumunjskoj im je plaća svega 400 eura. Plaće anesteziologa i kardiokirurga u Europi su i do trideset puta veće nego u Rumunjskoj.

Intenzivna bez liječnika

Stoga nije čudno što je na 19 milijuna Rumunja trenutačno samo 48 radiologa, a u jedinicama intenzivne njege u rumunjskim bolnicama svega su 624 liječnika, a potrebno ih je barem trostruko više. U cijeloj zemlji ima samo 70 specijalista za kardiovaskularne bolesti. U inozemstvo masovno odlaze i kvalificirane medicinske sestre, a na cijeni su i oni koji trebaju završiti specijalizaciju. Rumunjsko ministarstvo rada osmislilo je poticajne mjere koje bi trebale stimulirati liječnike da ostanu u domovini, no povećanje plaća od 20 do 25 posto sigurno neće biti dovoljan poticaj, osobito mladim specijalistima koji su na početku karijere.

Rumunjska na obrazovanje liječnika troši oko 3,5 milijardi eura. Egzodusom liječnika velik dio toga novca pretvara se u čisti gubitak za Rumunjsku i u čisti dobitak za zemlje u kojima ti liječnici pronalaze posao.

Komentara 11

NV
novo vriijeme
15:28 10.02.2014.

Super, znači kvalitetni rumunjski liječnici odoše u Veliku Britaniju za 4-8 000 eura ako kod nas će oni koji rade za 800 eura. Onda smanjite davanja za zdravstvo na razinu usluge, najviše 5%. Ostatak koji dajemo danas ćemo investirati uu zdravstvena osiguranja koja nude doktore za 8 000 eura a ne za 800. I još da ne zaboravima, bit će dobar i ministar zdravlja rumunj za 1500 eura.

NV
novo vriijeme
15:23 10.02.2014.

Jutranji dana piše da su naši liječnici plaćeni 5 za početnika privih 6 mjeseci zatim 7 -10 000 eura pa su valjda i Rumunjski liječnici tako plaćeni. Tko je točan Vl i jutarnji. Prema medijima kada naši liječnici idu u Veliku Britaniju plaća je 7 tisuća eura a kada idu Rumunjski 4. Previše se prtlja sa liječnicima jer nema novaca za plaće a htjeli bi ih se riješiti i uvesti Rumunje.

AA
aabbcc
09:03 11.02.2014.

Srazmjerno mozda to i nije puno na nekoliko milijuna Rumuna koji zive u Evropi jer iseljenim radnicima trebaju i lijecnici a ne samo gazde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije