Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovacije HGSS-u

'Odjurili smo u jamu. Nijemci su šokirani koliko smo bili brzi'

spašavanje,Alpe,GSS
Foto: Nicolas Armer/dpa/DPA/PIXSELL
1/4
19.06.2014.
u 20:18


Hvala, Hrvatska, ponavljao je ozlijeđeni speleolog HGSS-ovcima

– Kad su nam rekli da ulazimo u jamu, odjurili smo. Njemački kolege malo su se šokirali kako smo brzi – kroz smijeh i olakšanje prepričava Ana Bakšić, prva žena članica Hrvatske gorske službe spašavanja i jedna od 26 GSS-ovaca koji su sudjelovali u akciji spašavanja njemačkog speleologa Johanna Westhausera (52) iz jame Riesending-Schachthöhle u njemačkim Alpama. Hrvatska je ekipa u akciji spašavanja preuzela jednu od ključnih dionica. Osamnaestero heroja i dvije heroine pod zemljom su bili puna 44 sata, bez odmora i obroka.

Akcija od 2,5 milijuna eura

– Teren je na tom mjestu uzak i zavojit, prolazak je otežan, potrebno je sve dobro isplanirati i sve je fizički užasno naporno, ali kad smo krenuli, adrenalin se pojačavao i ništa nam više nije bio problem – kaže Bakšić, još pomalo umorna od najskuplje akcije spašavanja u povijesti Njemačke koja, prema nekim procjenama, stoji više od 2,5 milijuna eura. Speleologa koji je u jami proveo više od 274 sata zajedničkim snagama spašavalo je 728 Hrvata, Nijemaca, Švicaraca i Talijana.

Foto: Reuters/PIXSELL

– Malo smo umorni, ali super smo i zadovoljni kako je sve skupa na kraju završilo – kaže Darko Bakšić, vođa hrvatske ekipe u Njemačkoj. Hrabrosti i izvrsnosti neustrašivih GSS-ovaca prepreke nisu ni spol ni dob. Svi su jednaki, napominje speleologinja Bakšić, kojoj se u 12-dnevnoj akciji pridružila i kolegica Petra Kovač Konrad.

– Formalno, ovo mi je prva speleološka akcija spašavanja i jako sam zadovoljna postignutim – kaže Konrad. Njezina kolegica s kojom se spustila u grotlo jame dodaje da su se sve godine vježbe i iskustva sada pokazale na djelu.

Najteže im palo čekanje

– Vidiš čovjeka kako pati i više od svega želiš mu pomoći da ostane živ. Kad napokon u tome uspiješ, to je kruna svega, nema većeg osjećaja od tog – sa žarom kaže Ana Bakšić, kojoj je u cijeloj akciji najteže palo čekanje. Naime, do prije nekoliko dana Hrvati su bili rezerva ako se nekome od spasilaca nešto dogodi i nije bilo izvjesno hoće li ulaziti u jamu.

– Kad smo stigli, osjećali smo veliku odgovornost koja nam je predstavljala i dužnost i čast, ali frustriralo nas je čekanje jer smo bili svjesni da možemo pomoći – iskrena je članica GSS-ova tima koji je u rekordnom roku odradio najzahtjevniju dionicu u spašavanju. O stradalom kolegi kaže da je nevjerojatno kako se dobro držao i strpljivo podnosio transport.

– Hvala, Hrvatska – Westhauser je nekoliko je puta ponovio hrvatskim spasiocima.

Komentara 20

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
20:41 19.06.2014.

Kad mala Hrvatska pomaže u spašavanju u Njemačkoj, to onda znači da stvarno moraš biti frajer. Eh, svaka čast, kapa dole!

Avatar bok
bok
20:36 19.06.2014.

Bravo, svak Vam cast!

DU
Deleted user
20:40 19.06.2014.

Svaka čast hrabrim ljudima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije