Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Odjednom najviše novooboljelih u Beču, krivulja dnevne zaraze gotovo izravnata

Beč
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
15.04.2020.
u 12:32

Od ukupnog broja oboljelih od koronavirusa do sada je izliječeno 8.098 osoba, a preminule su 393

Statistički podaci austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege pokazuju da se je u protekla dva tjedna krivulja zaraze u Austriji gotovo izravnala, a stopa dnevnog porasta broja novooboljelih u stalnom je padu. Prekjučer je primjerice iznosila 0,97, a jučer 0,47 posto, što u apsolutnim brojkama znači 147 novooboljelih. Ono što je novo i šokantno, kako pišu neki austrijski mediji u srijedu, jest da je odjednom najviše novooboljelih u Beču, njih 1427.

Slijede pokrajine Tirol (1211) i Donja Austrija (1120). Podaci ukazuju na činjenicu da je u pokrajinama na zapadnom dijelu Austrije, kao što su Vorarlberg, Tirol, Salzburg itd. broj izliječenih znatno veći od onoga na istoku Austrije. Prema podacima austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege na čijem je čelu ministar Rudolf Anschober, u srijedu ujutro u Austriji je bilo zabilježeno 14.246 zaraženih, od čega najviše u Tirolu (3337), Donjoj Austriji (2398), Gornjoj Austriji (2150) i Beču (2084). Od ukupnog broja oboljelih od koronavirusa do sada je izliječeno 8098 osoba, a preminule su 393. Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 1001 oboljeli, uključujući i 232 osobe na intenzivnoj njezi.

>> VIDEO Koliki razmak od drugih treba držati ako izađete trčati ili voziti bicikl?

Do sada je u Austriji ukupno testirana 156.801 osoba. Ministar zdravlja Anschober stalno ponavlja kako pozitivan razvoj brojki pokazuje da je Austrija „na ispravnom putu“, ali istodobno i upozorava Austrijance da „najteže tek dolazi“. Ono što nije na ispravnom putu, prema mišljenju oporbenih socijaldemokrata (SPÖ), krajnje desno usmjerenih slobodnjaka (FPÖ) i liberala Neosa, neki su od Vladinih COVID-19 zakona za koje tvrde da „nisu pravno komforni“ i krše ljudska prava i slobode. Austrijski kancelar Sebastian Kurz na te kritike odgovorio je kako doneseni zakoni „nisu trajni“ i da su nastali u izvanrednoj situaciji i u „utrci s vremenom i koronavirusom“.

Oporbu je posebno razljutila Kurzova konstatacija da dok najviše pravne instance u zemlji provjere valjanost zakona, oni „više neće ni biti na snazi“, predbacivši mu da se kao kancelar ne drži principa državnopravnosti i demokratskih pravila. Kako bi smirio uzavrele oporbene duhove, ministar zdravlja Anschober u nadležno Ministarstvo socijalne skrbi, zdravlja i njege već je pozvao skupinu domaćih pravnih i ustavnopravnih stručnjaka da „evaluira“ u izvanrednoj situaciji donesene zakonske odredbe, uz opasku da će biti ispravljene ako se nađe potrebnim.

 

Ključne riječi

Komentara 13

MR
MrGrickle
13:37 15.04.2020.

Naporni ste više s tom hunjavicom i njenim krivinama. Evo vani proljeće, livade su pune cvijeća, pišite o nečem normalnom što ljudima čini radost i veselje.

WI
wimneiainneia
12:59 15.04.2020.

Nemaju se sta uvoditi nacisticke metode trpanja u logore u ljudi, pracenja, zigosanja, testiranja, baratanja krvnim zrncima, organicenja kretanja, i uhodjena ljudi, to su nacisti radili znamo kako se zavrsilo. Drzave se moraj odblokirati, gradjani vratiti na svoja radna mjesta,, , posebno u maloj i srednjoj privredi, drzavnim poduzecima i javnome sektoru, a jedino sto moraju ostati zatvorene, to su suverene granice u svim drzavama, posto im je ta nacisticka tvorevina od 4.Reicha bankrotirala, i sada se svi moraju vratiti na klasican kapitalizam Fifty-Fifty, a ove gore naciste u Briselu potjerati i otvoriti jedan poseban Tribunal za njih i suditi im u Nimberskome procesu sa zlocine protiv covjecnosti.

Avatar Warded
Warded
14:45 15.04.2020.

Ponovit ću samo. Virus se čudno ponaša. Nijemci najave plan za popuštanje mjera, virus udari opet jako. Austrija najavi popuštanje, virus opet udari. Rusi se hvale malim brojem, sutradan ih virus zgromi. ?!? Logika ovog virusa vrlo je ekonomska?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije