Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA TRAGEDIJU

Odgovorni za Škabrnju i Vukovar moraju platiti!

kalmeta
Leonard Ninčević
18.11.2009.
u 12:46

Toga tragičnog 18. studenoga 1991. u Škabrnji je ubijen 31 civil i 13 hrvatskih branitelja. Ministar Kalmeta istaknuo je i kako su Škabrnjani i branitelji tada ubijeni jer su branili svoj dom i nisu htjeli pobjeći.

ŠKABRNJA – U Vukovaru i Škabrnji dogodila su se dva najtragičnija i najtužnija događaja u novijoj hrvatskoj povijesti, a njihove žrtve ne smijemo nikada zaboraviti! - kazao je u Škabrnji na obilježavanju 18. godišnjice tragedije tog mjesta pored Zadra ministar Božidar Kalmeta, izaslanik predsjednice hrvatske Vlade.

Toga tragičnog 18. studenoga 1991. u Škabrnji je ubijen 31 civil i 13 hrvatskih branitelja. Ministar Kalmeta istaknuo je i kako su Škabrnjani i branitelji tada ubijeni jer su branili svoj dom i nisu htjeli pobjeći, ali i da je njihova žrtva zaustavila velikosrpski projekt spaljene zemlje te omogućila da svijet spozna istinu o Domovinskom ratu.

- Nažalost, još nisu kažnjeni zločini u Škabrnji, kao ni mnogi drugi. No ratni zločin ne zastarijeva i hrvatska država neće nikad odustati dok se krivci ne izvedu pred sud - istaknuo je Kalmeta te dodao kako će hrvatska Vlada nastaviti pomagati razvoj Škabrnje.

Da oni koji su počinili zločin u Škabrnji moraju odgovarati, zatražio je jučer i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, izaslanik toga visokog tijela.

A posebno emotivan govor, kao i svake godine, održao je prvi zapovjednik samostalnog bataljuna Škabrnja, Marko Miljanić, koji je kazao kako su Škabrnjane voljom određenog kruga omalovažavali, podcjenjivali i vrijeđali.

- Naši sumještani tih dana darovali su svoj život slobodi domovine, ali za tu prolivenu krv do danas nitko nije odgovarao. Za okrivljene na srpskoj strani nema dokaza, a zatvori i u nas i u Haagu puni su hrvatskih branitelja. Oni koji su pomagali u obrani Škabrnje i koji su je oslobađali danas čame u pritvoru, dok oni koji su pjesmom ohrabrivali četničke horde pjevaju po Hrvatskoj - naglasio je Marko Miljanić zapitavši se zbog čega nisu pokrenuti postupci protiv Ratka Mladića i drugih zapovjednika bivše JNA koji su predvodili napad na Škabrnju jer za njihova nedjela postoje dokazi.

Miljanić je zamjerio i hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću jer je mnoge odlikovao, a nije se sjetio odličje dodijeliti majci trojice poginulih škabrnjskih branitelja Evi Šegarić.

- Želio bih poručiti kako nema oprosta za srpske zločine jer za to treba nečije pokajanje koje se nije dogodilo - upozorio je Marko Miljanić.

Ključne riječi

Komentara 28

BA
baraskada
13:14 18.11.2009.

srbi se ne smeju dirati pa makar bili i zločinci!! sramota! je li itko u ovoj vlasti ima imalo ponosa i to reći javno? pa, nema jer se svi boje za svoje debele g....e!!! sramota!!!!

OB
-obrisani-
13:48 18.11.2009.

Prvo treba Mirka Norca odmah oslobodit iz zatvora i dovesti kući iz Haga Gotovinu i ostale hrvatske generale a politićarima vrlim Hrvatskim -Pa vi ste gospodo abolirali sve te četnike po slavoniji da se dodvorite EU!

MI
Miro
13:19 18.11.2009.

Ne tražite njegova odličja, on nije zavrideio dijeliti ih, niti je časno od njega primiti odličja. Taj koji primiče komunističke rušitelje hrvatske državnosti, koji slavi nečasne i podpaljivače rata, protu Pavla, nije dostojan za službu koju obnaša, pa ni dodjela medalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije