Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Odgovor Kini: Čelnici G7 obećali 600 milijardi dolara za države u razvoju

G7 leaders summit
Foto: POOL/REUTERS
1/3
26.06.2022.
u 23:25

Dodao je da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći od multilateralnih razvojnih banaka, državnih fondova i drugih

Čelnici skupine G7 obećali su u nedjelju da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava u pet godina za financiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.

Američki predsjednik Joe Biden i ostali čelnici G7 pokrenuli su "Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i ulaganja" na svom godišnjem okupljanju u Schloss Elmau u južnoj Njemačkoj.

Biden je rekao da će Sjedinjene Države osigurati 200 milijardi dolara u obliku bespovratnih sredstava, saveznih fondova i privatnih ulaganja u idućih pet godina za potporu projektima u zemljama s niskim i srednjim dohotkom koji doprinose  borbi protiv klimatskih promjena, poboljšanju globalnog zdravlja, jačanju ravnopravnosti spolova i digitalne infrastrukture.

Dodao je da bi dodatne stotine milijardi dolara mogle doći od multilateralnih razvojnih banaka, državnih fondova i drugih.

"Želim biti jasan. Ovo nije pomoć ili milosrđe. To je ulaganje koje će se isplatiti svima", rekao je Biden, dodajući da će to omogućiti zemljama da "vide konkretne prednosti partnerstva s demokracijama".

Europa će u istom razdoblju mobilizirati 300 milijardi eura za izgradnju održive alternative kineskoj inicijativi Pojas i put koju je kineski predsjednik Xi Jinping pokrenuo 2013. godine, najavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Na nama je da damo pozitivan i snažan investicijski impuls svijetu i pokažemo našim partnerima u svijetu u razvoju da imaju izbor i da namjeravamo istupiti u solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe", rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare zajedno sa čelnicima Njemačke, Italije, Kanade, Sjedinjenih Država i Japana.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson nisu bili prisutni, ali i njihove zemlje sudjeluju u inicijativi.

Kineska investicijska shema uključuje razvoj i programe u više od 100 zemalja sa ciljem stvaranja moderne verzije drevnog trgovačkog puta Puta svile od Azije do Europe.

Dužnosnici Bijele kuće rekli su da je kineska inicijativa Put i pojas pružila malo opipljive koristi zemljama u razvoju. 

Biden je kao primjer ulaganja SAD-a istaknuo nekoliko vodećih projekata, među njima i projekt razvoja solarne energije u Angoli vrijedan dvije milijarde dolara uz potporu ministarstva trgovine, američke izvozno-uvozne banke, američke tvrtke AfricaGlobal Schaffer i američkog projektanta Sun Africa.

Zajedno sa članicama G7 i Europskom unijom, Washington će pružiti tehničku pomoć od 3,3 milijuna dolara Institutu Pasteur de Dakar u Senegalu za proizvodnju raznih cjepiva. 

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) također će dati do 50 milijuna dolara u idućih pet godina u globalni fond Svjetske banke za poticanje dječje skrbi.

Friederike Roder, potpredsjednica neprofitne organizacije Global Citizen, rekla je da bi najavljena ulaganja mogla biti "dobar početak" prema većem angažmanu zemalja G7 u zemljama u razvoju. 

Članice G7 prosječno izdvajaju tek 0,32 posto njihovog bruto nacionalnog dohotka od obećanih 0,7 posto za pomoć zemljama u razvoju, rekla je Roder.  

>> VIDEO Trojica ključnih igrača spremni za rušenje Putina: 'Nitko ga neće pitati, hej Vladimire, hoćeš li otići?'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Van_Helsing
Van_Helsing
09:34 27.06.2022.

Auuu... Ima da rade tiskare dolara i eura dan i noc, 365 dana u godini 24 satne smjene. 🤦‍♂️😅😅

WT
WTF!
08:39 27.06.2022.

Na prvoj fotografiji još samo fali Klaus Schwab......

BA
banini
06:00 27.06.2022.

Nije najvažnija ta lova, tih 600 milijardi, ove zemlje su sretnice što će uz taj novac dobiti i porciju engleske i američke demokracije. Vidjeli smo kakve je učinke ta demokracija imala u Libiji, Iraku, Siriji, Afganistanu..... Te zemlje više nitko i ne spominje imaju novu žrtvu Ukrajinu. Ukrajinu koju će sada po hitnom postupku EU privesti demokraciji i vladavini prava, a biti će vječni ovisnici o Americi i Britaniji koje su tamo najangažiranije. Stvarni utjecaj EU je onoliki koliki im ovi dozvole, a to je trenutno 5%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije