Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAJU I UVJET

Odgovor Domoljubne koalicije Mostu: HDZ za nestranačkog premijera

03.12.2015., Markov trg, Zagreb - Odrzana je prva konstituirajuca sjednica osmog saziva Hrvatskog sabora. Kolinda Grabar Kitarovic, Tomislav Karamarko. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
14.12.2015.
u 08:25

Iako u HDZ-u smatraju da šef Vlade mora biti političar i priželjkuju Karamarka, spremni su i na nestranačkog, ali uvjet je da je sudjelovao u izradi reformi

HDZ-ov odgovor Mostu o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru, neslužbeno doznajemo, bit će lijepo upakiran, ali će u biti značiti "ne" zajedničkoj vladi, ali na neki način "da" nestranačkom premijeru. Iako u HDZ-u smatraju da premijer mora biti političar, odnosno osoba koja je sudjelovala na izborima i priželjkuju da to ipak bude Tomislav Karamarko, ostavljaju otvorenu mogućnost da to bude nestranačka osoba, ali uvjet im je svih uvjeta da je to osoba koja je sudjelovala u izradi reformskog paketa (bilo iz HDZ-a bilo iz Mosta) ili osoba koja je sudjelovala u pregovorima o reformama.

Premijer reformator

Budući da su ključ dogovora reforme, kažu u HDZ-u, prvo je potrebno definirati koje su ključne upravljačke poluge za ostvarenje tih reformi te kada se definira kakav premijer mora biti, onda će se odlučiti tko je osoba koja bi odgovarala tom profilu. U HDZ-u neslužbeno kažu kako se Karamarko uklapa i u profil "premijera reformatora" jer je upravo HDZ tri godine pripremao gospodarski program koji se temelji na reformama.

Kada je riječ o zajedničkoj vladi, u HDZ-u objašnjavaju da je Karamarko još u svibnju za zajednički stol pozvao šefa SDP-a i premijera Zorana Milanovića da razriješe svjetonazorske prijepore i da krenu s reformama, ali ga je Milanović odbio. U kampanji su, kaže naš sugovornik, pozivali na suradnju sa svima koji su za gospodarske reforme, a sad i Most inzistira na konsenzusu oko reformi. No, budući da je SDP odbio ideju Mosta o zajedničkoj vladi, u HDZ-u neslužbeno najavljuju kako će u njihovu odgovoru pisati da taj prijedlog više nema smisla. Most će HDZ-ov pisani odgovor dobiti danas, kao i SDP-ov, iako je ta stranka još u subotu na Glavnom odboru Mostu poslala odbijenicu. Na potezu je sada Most.

Izvori iz HDZ-a kažu kako je velika većina Mostovih zastupnika navodno nezadovoljna komunikacijom Nikole Grmoje, glasnogovornika Mosta, koji i dalje inzistira na ideji zajedničke vlade unatoč SDP-ovoj košarici, i traže izlaznu strategiju, odnosno novi način komunikacije. Naime, navodno se protive mogućnosti da se Most odluči za nove izbore zato što ne može dvije velike stranke privoljeti na zajedničku vladu. Domoljubna koalicija i Hrvatska raste danas su u 14 sati na zajedničkim konzultacijama kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Prije njih, kod predsjednice je petero profesora ustavnog prava s kojima će se savjetovati o ustavnoj nedorečenosti kada je riječ o raspisivanju izvanrednih izbora. S Pantovčaka se doznaje da će predsjednica "strpljivo odraditi konzultacije" pa će, osim ovih danas, zakazati i četvrti krug konzultacija uoči Božića, a vrlo vjerojatno i peti nakon Sv. tri kralja. Tek tada, ne bude li nijedna strana imala potrebnih 76 mandata, predsjednica bi mogla donijeti odluku o novim izborima. Izgleda da i Milanović i Karamarko k predsjednici idu s istim omjerom snaga, a to znači da Hrvatska raste na svojoj strani ima 66 zastupnika, a Domoljubna koalicija 59.

Kontrola iz Sabora

Ako HDZ prihvati Mostov prijedlog nestranačkog premijera, službeno kažu u Mostu, s tom će strankom nastaviti razgovore oko sastavljanja Vlade i Sabora. Ako ni HDZ, poput SDP-a ne pristane na njihov uvjet, Most će iz Sabora kontrolirati novu vladu, tko god u njoj sjedio. U utorak ujutro, prije nego što odu na konzultacije k predsjednici RH, sastat će se Nacionalno vijeće Mosta koje će odlučiti o daljnjim koracima. Manjinska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj jučer nije odgovorila na naš poziv i poruku, ali najvjerojatnije svoj potpis za mandatara još neće dati nikome. Na potpise Stipe Petrine i Ivana Vilibora Sinčića također ne može računati nitko.

– Na konzultacije k predsjednici RH uopće neću ići jer imam važnijeg posla u Primoštenu – rekao nam je Petrina.

Lider Živog zida kaže da nikome neće dati potpis za mandatara, ali i da još nije dobio poziv na konzultacije najavljene za utorak. Ni na dva HDSSB-ova zastupnika zasad ne može nitko računati. Njihovu će podršku dobiti ona strana kojoj budu nedostajala njihova dva glasa. Kada je riječ o konstituiranju Sabora, HDSSB to podržava i Milanović, odnosno onaj tko predloži svog kandidata, na njihovu podršku može računati. Ali to ne znači da su dali podršku za mandatara. Milan Bandić je jučer bio nedostupan, ali očito ni njegova dva zastupnika nitko još nema.

>> HDZ u ponedjeljak o Mostovu prijedlogu za formiranjem tripartitne vlade

>> Izbor za Petrova jednostavniji – SDP je ispao, HDZ je ostao

Komentara 236

FU
fullmax
08:31 14.12.2015.

Ako je to istina, onada sam od sada za HDZ.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:33 14.12.2015.

Hrvatska raste na aparatima, dobro je da su opremili bolnicu u Rijeci s novim aparatima, trebat će im uskoro..

DU
Deleted user
09:12 14.12.2015.

Zanimljivo je kako HDZ koji napada Milanovića zbog razbijanja MOST-a ima svoje izvore koji im dojavljuju kakvo je raspoloženje svakog njihovog zastupnika, odnosno da "velika većina njih je nezadovoljna komunikacijom Nikole Grmoje" koji od HDZ-a traži da se neovisno o Milanovićevom odbijanju, ipak izjasni o tripartitnoj vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije