Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Kristian Razum

Odgojila ga je baka, a kao dječak igrao se vani, netipično za hakera

Kristian Razum
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
27.04.2018.
u 12:20

Bio je “onaj dečko u naselju” koji je svima popravljao računala, išao je u Poštansku i telekomunikacijsku školu, a odrastao je uz tri brata

“Neka ide život, najbolje tek počinje”, rečenica je kojom je danas najpoznatiji hrvatski haker Kristian Razum (19) u listopadu 2015. godine na Facebooku svima javno poručio da mu je posao vezan uz računalne napade očito počeo cvjetati.

Iako policija i tužiteljstvo još nisu utvrdili točan datum koji je taj mladi Zaprešićanin pokrenuo najveći ilegalni biznis takve vrste u svijetu, mladi lumen, kako Kristiana nazivaju njegovi susjedi, baš se negdje u vrijeme kada je objavio spomenuti status zavukao u kuću na samom rubu Zaprešića u kojoj živi s ocem i starijim bratom.

Rijetko u kući

– Kristian je potpuna suprotnost hakerima kako ih obično prikazuju na televiziji, pa je kao dječak doslovno stalno bio na ulici i igralištu s drugom djecom, teško ga je bilo natjerati u kuću – kaže susjeda obitelji Razum i ističe da je Kristian, koji je inače završio Poštansku i telekomunikacijsku školu, sve do jeseni 2015. godine više vremena provodio vani nego u kući, ali da je oduvijek u naselju svima popravljao računala i pomagao im instalirati različite programe i slično.

Kristian Razum
1/6

– Volio je igrati i kompjutorske igrice, ali čini mi se ništa više nego što to čini većina njegovih vršnjaka. Onako na prvu, bio je obični dečko koji se ni po čemu nije previše isticao osim po tome što je bio izuzetno pristojan te bi svima uvijek pomagao, pogotovo kad je u pitanju bilo nešto vezano uz informatiku – kažu prvi susjedi Kristiana Razuma. Rekli su i da je taj mladić odrastao u kući s još trojicom braće, dvojicom starijih i jednim mlađim, a ističu da ih je svu četvoricu praktički odgojila baka, majka Kristianova oca.

Spuštene rolete

– Njihov otac je puno radio, stalno je bio u nekim poslovima s autoškolom, a već godinama radi kao instruktor vožnje. Kristianova majka rastala se od njegova oca i odselila se iz kuće prije više od pet godina i sa sobom povela najmlađeg sina, a druga trojica ostala su živjeti s ocem. Kako im roditelja uglavnom nije bilo doma, baka bi im dolazila gotovo svaki dan, donosila im hranu, čuvala ih, dok su bili mlađi vodila u šetnju i slično – kažu poznanici obitelji Razum.

Tako je superbaka, kako je zovu u naselju, velikim dijelom zaslužna i za to što i o Kristianu i o njegovoj braći baš nitko nije mogao naći ni jednu lošu riječ. Na prozorima obiteljske kuće Razumovih u kojoj je prije nekoliko dana uhićen taj 19-godišnjak u četvrtak su bile spuštene rolete, a na telefonske pozive također nitko nije odgovarao, tako da je do bilo kakvog komentara iz obitelji bilo nemoguće doći.

Komentara 38

DO
dopizdilomi
13:16 27.04.2018.

Pustite jadno dijete na miru. Pošteno je zaradio taj novac, Jedini je problem što vama lopovima nije dao dio ili platio PDV.

DU
Deleted user
13:28 27.04.2018.

Mladić će naježiti ježa. Izgleda da ne potječe iz "društveno ugledne obitelji". No svakako mu ne služi na čast što je u ovom poslu surađivao sa hvalisavim Sebinom iz serbske provincije.

Avatar Zgubider.
Zgubider.
13:11 27.04.2018.

Kaj terorizirate te ljude lešinari, trebala je slika kuće?! Malcu to ide pod mladenačke grijehe…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije