Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednoglasno

Odbor za veterane produljio rok za izradu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja do 20. rujna

Josip Đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.07.2015.
u 15:04

Odbor je jednoglasno prihvatio Izvješće o radu Povjerenstva za analizu rješenja o razdvajanju mirovina.

Saborski odbor za ratne veterane jednoglasno je odlučio produljiti rok za izradu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji do 20. rujna, te utvrdio da je na današnji dan, dakle, 8. srpnja, istekao posljednji rok za dostavu prijedloga koje udruge i pojedinci žele uvrstiti u taj zakon. Naime, ranije je dogovoreno da će krajnji rok za izradu tog zakona biti 1. srpanj, no predstavnici branitelja iz Savske 66 požalili su se da to nisu uspjeli napraviti u tom roku jer im Ministarstvo branitelja nije do lipnja dostavilo analizu i ocjenu stanja o ostvarivanju prava koja ostvaruju branitelje na kojem su trebali temeljiti i nacrt zakona.

Predsjednik Udruge sto postotnih HRVI Đuro Glogoški naglašava da još nisu dobili ni izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja za 2014. godinu, koje im je također potrebno za izradu novog zakona. HDZ-ov Tomislav Ivić kaže da je to izvješće inače uvijek u saborsku proceduru dolazilo u travnju, najkasnije u svibnju, a ove godine još nije došlo, pa iako podržava produljenje roka, sumnja da se time neće ništa postići. 

- Pitanje je, s obzirom da još uvijek nemamo datum parlamentarnih izbora, hoće li uopće biti jesenskog zasjedanja Sabora. Moram izraziti bojazan da od ovog zakona neće biti ništa i očito je namjera vladajućih da se o tome ni ne raspravlja – sumnja Ivić. Potpredsjednik Odbora, SDP-ov Franko Vidović predložio je da se, ukoliko se do 20. rujna ne napravi nacrt zakona, taj posao prebaci na Ministarstvo branitelja kako bi se konačno riješili problemi branitelja, no Glogoški je kazao da bi želio da se o tome raspravlja tek ako Odbor do 20. rujna ne napravi nacrt zakona, tako da se o Vidovićevom prijedlogu nije niti glasovalo.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Josip Đakić (na slici) dodaje da se sve može riješiti ako za to postoji politička volja.

- Sve se može, imamo iskustva sa hitnim postupcima - naglašava Đakić. Odbor je produljio mandat i članovima Pododbora za izradu nacrta novog zakona, u Pododbor je, umjesto Ante Deura, koji je postao savjetnikom predsjednice Republike, ušao Dražimir Jukić, a novost je da je u Pododbor ušlo i troje predstavnika HVO-a, budući je Glogoški objasnio kako branitelji iz Savske nisu dovoljno upućeni ostvarivanje prava branitelja iz BiH. Odbor je jednoglasno prihvatio Izvješće o radu Povjerenstva za analizu rješenja o razdvajanju mirovina. Povjerenstvo je utvrdilo da postupak razdvajanja neće utjecati na ukupnu svotu mirovine, te da donošenje rješenja o razdvajanju mirovina neće smanjiti kreditnu sposobnost korisnika mirovina. 

- Postoje ljudi koji su s 18 godina, neki čak i mlađi, otišli u rat nažalost nikada nisu uspjeli skupiti radni staž. Postoji mogućnost da oni budu diskriminirani jer ne ostvaruju dio mirovine prema općim propisima temeljem radnog staža koji se usklađuje sa životnim troškovima, već samo mirovinu po posebnim propisima koja to usklađivanje nema. Zato smo u Povjerenstvu predložili da sve braniteljske mirovine budu usklađene s troškovima života na isti način na koji se usklađuju i mirovine ostvarene prema općem propisu – upozorio je HDZ-ov Zvonko Milas.

Taj njegov prijedlog jednoglasno je izglasan zajedno s ostalim zaključcima Povjerenstva. I Đuro Glogoški je upozorio kako bi se mogla dogoditi diskriminacija osoba koje su mlade otišle u rat te nažalost nisu uspjele steći ni dana službenog radnog staža, jer bi u slučaju bilo kakvog smanjivanja mirovine ostvarene po posebnim propisima najviše bili kažnjeni upravo ti mladi branitelji. Branitelji iz Savske su zaključili kako unatoč radu i zaključcima Povjerenstva ostaje niz nejasnoća i sumnji da će odluka o razdvajanju mirovina u budućnosti negativno odraziti na branitelje. Povjerenstvo će u dosadašnjem sastavu i dalje nastaviti pasivno raditi, te će se, bude li potrebno, ponovno brzo sastati.

>> Branitelji i Vlada moraju naći izlaz, 
a ponašaju se kao dva ovna na brvnu

Komentara 6

FE
fefellerunt
16:28 08.07.2015.

kako su političari zabrinuti za branitelje , možeš misliti. Pa su u tom zakonu o braniteljima i braniteljskim mirovinama , oni koji su bili 50 km od linije i dobili reumu (ako j e i imaju) ili cirozu jetre odd alkohola po nočnim klubovima zagreba , te oni koi su i bili 100-njak dana u ratu pa izvukli neki invaliditet. sa druge strane nitko od ovih tzv predstavnika nije se zauzeo za branitelje koji su otišli u mirovine po stažu, ne po invalidnosti skupljenoj na tko zna kakve načine . tako je sasvim normalno za njih da pripadnik pješačke bojne gardijske brigade sa više od 1500 dana borbenog sektora ima mirovinu od 3000 kn, i koja je raščlanjena (znači biti će mu još manja) , dok onaj koji je bio 100 -njak dana domobranske pukovnije i dobio neku "bolest" ima mirovinu od 5500 kn i nije raščlanjena. Tipičan oblik poštenja među gomilom smeća

BJ
Bjelovar112
16:55 08.07.2015.

to je sad nadmudrivanje preko leđa branitelja a dakic sudjeluje u svemu

DU
Deleted user
16:18 08.07.2015.

Nema komentara? sigurno zbog vrućine ili tuguju za Zlatar Violić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije