Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za Ustav: Referendum o braku 1. prosinca ove godine

Odbor za Ustav predložio je Saboru da donese odluku o raspisivanju referenduma radi donošenja odluke o pitanju inicijative da se pristupi izmjenama Ustava
23. listopada 2013. u 17:32 1 komentara 3902 prikaza
odbor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Referendum na zahtjev inicijative "U ime obitelji" da se u Ustav unese definicija da je brak životna zajednica muškarca i žene održat će se 1. prosinca 2013., a Odbor za Ustav je s deset glasova za, tri protiv i dva suzdržana predložio Saboru da "donese odluku o raspisivanju državnog referenduma radi donošenja odluke o referendumskom pitanju utemeljenom na zahtjevu za raspisivanje referenduma građanske inicijative 'U ime obitelji' da se pristupi promjeni Ustava na način da se u Ustav unese definicija braka kao životna zajednica muškarca i žene".

Burne reakcije

Podatak da Sabor nakon provedenog referenduma planira "pristupiti promjeni Ustava", a ne da se, ako većina građana tako odluči, automatski izmijeni Ustav, izazvala je burne reakcije dijela članova odbora koji su upozorili kako bi se moglo dogoditi da, bez obzira na volju građana, definicija braka ne uđe u Ustav.

– Ovdje je skrivena jedna zamka koja bi trebala zakomplicirati raspisivanje referenduma. Naime, u tekstu odluke o kojoj mi danas glasamo stoji formulacija "da se pristupi promjeni Ustava", što je u neskladu s odredbom Ustava da se na referendumu, iniciranom od građanske inicijative, neposredno mijenja Ustav. To bi značilo da bi se nakon referenduma išlo na pristupanje promjeni Ustava, a to nije bila intencija ustavotvorca – rekao je HDZ-ov Vladimir Šeks, a s njime se složio i šef laburista Dragutin Lesar koji je zajedno s HDZ-om neuspješno tražio da se izbriše dodatak zaključka koji se odnosi na pristupanju promjeni Ustava. Naime, u članku 87. Ustava piše da je odluka donesena na referendumu obvezatna, a u Zakonu o referendumu u članku 2 stoji da je referendum oblik neposrednog odlučivanja birača, a u članku 8. se ponavlja da je takva odluka obvezatna.

– Može se dogoditi da nakon što se i građani pozitivno izjasne na referendumu Sabor odluči da ne želi izmjene Ustava. Može se dogoditi da sve ovo bude jedna velika predstava u kojoj će se potrošiti novac za organiziranje referenduma i da onda zastupnici odbiju izmijeniti Ustav. Ako dođe do izglasavanja, Sabor može odbiti volju naroda. Ja se samo nadam da su vladajući svjesni odgovornosti u ovom slučaju i svjesni da tim scenarijem otvaraju vrata debeloj i ozbiljnoj ustavnoj krizi u ovoj zemlji – kazao je pak vanjski član odbora Dragan Zelić iz Gonga. Sličan stav ima vanjska članica odbora i predstojnica Katedre za Ustavno pravo na riječkom pravnom fakultetu Sanja Barić koja je rekla da se boji ovakve odluke jer iz nje iščitava namjeru vladajućih da po održavanju referenduma samostalno odlučuju o konačnoj izmjeni Ustava neovisno o rezultatima referenduma, što je protuustavno.

Vladajući na ova upozorenja nisu imali odgovor niti su nam htjeli dati odgovor kada smo ih naknadno pitali što točno znači ovakva odluka.

Sporna odluka

Osim o ovoj spornoj odluci, u raspravi se potegnulo i pitanje koliko je zahtjev inicijative "U ime obitelji" ustavan, pa je SDSS-ov Milorad Pupovac zaključio da ova inicijativa u nukleusu stvari sadrži ustavnu krizu.

– Ovo je tempirana ustavna kriza i oni koji su ovo pokrenuli smišljeno su išli na ustavnu krizu – primijetio je Pupovac složivši se s većinom članova Odbora da su odredbe Ustava te Zakona o referendumu nedovoljno jasne. HNS-ov Goran Beus Richembergh postavio je pitanje ispravnosti procedure jer smatra da je referendumsko pitanje trebalo biti postavljeno u obliku amandmana kako bi se automatski moglo unijeti u Ustav, budući da prema njegovu mišljenju nije sasvim jasno gdje bi se točno definicija braka trebala umetnuti, zbog čega je tražio da odbor zatraži mišljenje Ustavnog suda. Vanjski član odbora Nenad Zakošek dodao je kako misli da bi Ustavni sud trebalo pitati i o ustavnosti pitanja jer smatra da bi se ovakvom definicijom braka mogle ugroziti i izvanbračne zajednice. Ipak, većina članova odlučila je da se ne treba konzultirati Ustavni sud.

SDP-ov Nenad Stazić podsjetio je da su se kod zadnjih izmjena Ustava 2010. zbog pristupanja Europskoj uniji ublažili kriteriji za referendum, što je sada očito iskoristila "jedna politička stranka", ali i inicijativa "U ime obitelji".

– Krenulo se opasnim putem kojim će se nastaviti jer izlaza nema. Mi ćemo uskoro imati ideološki ocrtan Ustav. To se može spriječiti samo ako sada kod promjena Ustava postrožimo kriterije za referendum. Pojedine stranke to ne žele učiniti, nego guraju državu i društvo u jedno nestabilno razdoblje kada će s mijenjati Ustav s glasovima malog broja birača – objasnio je Stazić te najavio svoj sljedeći korak ako ovaj referendum prođe.

– Ako se to dogodi, onda ću ja predložiti parlamentarnoj većini da donese odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odgovarali na pitanje "Jeste li za to da se stranci protiv koje je pokrenut sudski postupak zabrani političko djelovanje?" Uvjeren sam da će takav referendum uspjeti – zaključio je Stazić.

>> Referendum prije promjena Ustava?

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • bijeliptic:

    katastrofa ili minjaju zakone prema partiji ili idu rubom ustavnosti ili se na asvaku ustavni nodluku ustavnog suda imaju prinijedbe ili nacionalna manjina nebi trebala polijegati pod rerendu. l