Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Perković i brak

Referendum prije promjena Ustava?

sabor
Patrik Macek/PIXSELL
19.10.2013.
u 08:27

Zbunjeni Sabor: Nitko nije znao objasniti zašto danas nisu pokrenute ustavne promjene

Sabor jučer nije glasovao o prijedlogu pokretanja izmjene Ustava, iako je raspravljen ovaj tjedan. Predsjednik Sabora Josip Leko to je objasnio odlukom da raspravljeni prijedlog “treba ostaviti zastupnicima, saborskim klubovima i hrvatskoj javnosti da malo fermentira kako bi se krajem drugog tjedna mogli odlučiti prihvaćaju li ga”. Međutim, toj njegovoj izjavi prethodio je niz zbunjujućih objašnjenja “neglasovanja” kako iz redova vladajućih, tako i iz oporbe, pa je opravdana sumnja da glasovanje ipak nije odgođeno zbog “fermentiranja” prijedloga ili niza drugih razloga koje nam je dio zastupnika koji se usudio nešto odgovoriti ponudio, već zbog nečega drugoga – a to je, čini se, raspisivanje referenduma na temelju inicijative “U ime obitelji”.

Naime, tijekom ovotjedne saborske rasprave cijela oporba zatražila je da se ispoštuje procedura te što prije raspiše referendum kojim se brak želi definirati kao zajednicu muškarca i žene, i praktički to postavila kao uvjet za otvaranje rasprave o izmjenama Ustava.

Iako nitko od vladajućih to nije želio potvrditi, zanimljiv je odgovor Bore Grubišića (HDSSB) na pitanje zna li zašto se danas nije glasovalo.

– Navodno Odbor za Ustav ima neku sjednicu idući tjedan, pa bez njegova mišljenja valjda nisu htjeli glasovati – kazao je Grubišić. S obzirom na to da Odbor nema što ponovno raspravljati već raspravljenu točku na samoj sjednici, što je potvrdio i predsjednik Sabora Josip Leko kazavši da Odbor može ponovno raspravljati tek nakon donošenja odluke o pristupanju izmjenama Ustava, nema drugog razloga da se sastane osim da pokrene proceduru raspisivanja referenduma.

Sasvim je izgledno da idući tjedan Odbor za Ustav predloži raspisivanje referenduma, na koji je, čini se, premijer spreman pristati unatoč protivljenju dijela SDP-ovih zastupnika, samo kako bi se nastavilo sa željenom izmjenom Ustava.

>> 'Milanović će skupo platiti glasove laburista i HDSSB-a'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije