Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obje sjednice bile su neregularne

Hoće li se natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a morati ponoviti?

Zagreb: U Saboru je počela 22. sjednica Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
15.10.2021.
u 12:12

"Ako je prva sjednica zaključena, onda ona ne može biti nastavljena. Procedure se moramo držati", ustvrdio je Peđa Grbin (SDP)

Zbog sinoćnjeg zahtjeva oporbe jutros je započela sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koja se temelji na zahtjevu Mostova Nine Raspudića vezanom uz ponovljenu sjednicu Odbora za medije koja je održana 13. listopada, a tema joj je bio izbor kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a. 

I dok se odmah na početku današnje sjednice utvrdilo da je Odbor za medije 12. listopada održao neregularnu sjednicu, jer na njoj od početka nije bilo kvoruma pa je i na kraju donesena odluka samim time neregulatna, na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav uslijedilo je sat vremena natezanja oko toga je li ta sjednica Odbora za medije 12. listopada završena i zaključena ili je samo prekinta pa je sjednica 13. listopada bila njen nastavak.

Iako su oporbeni zastupnici tvrdili da je prva sjednica Odbora za medije zaključena pa ona druga nije mogla biti njen nastavak, a da se nova i nije mogla sazvati jer nije bilo roka od 24 sata tijekom kojih se mogao uložiti prigovor, predsjednik Odbora za Ustav HDZ-ov Dražen Bošnjaković stalno je ponavljao kako treba utvrditi je li nastavak sjednice 13. listopada bio legitiman.

Kako bi se to natezanje prekinulo Mostov Božo Petrov u nekoliko je navrata predložio da se pogleda snimka kraja prve sjednice Odbora za medije kako bi se vidjelo na koji je način ona završena. To je konačno prihvaćeno. Snimka je pogledana i jasno se moglo shvatiti da je predsjednica Odbora za medije Natalija Martinčević (Reformisti) tu prvu sjednicu zaključila riječima:

-  Ako više nema prijavljenih za raspravu predlažem da glasamo o kandidatu za glavnog ravnatelja HRT-a Robertu Švebu. Imamo sedam glasova "za", nema onih "protiv" ni suzdržanih. Konstatiramo da ovaj Odbor predlaže Saboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a. Zahvaljujem i zaključujem sjednicu. O tom će se prijedlogu raspravljati na plenarnoj sjednici Sabora. I u petak će se o njemu glasati. Znači, u petak ćemo imati novog glavnog ravnatelja HRT-a 

Nakon odgledane snimke Bošnjaković je ustvrdio da se vidi kako je ta sjednica zaključena i da je sa sedam glasova izabran kandidat Šveb. Ali je onda predložio da se pogleda i snimka početka sjednice Odbora za medije koja je održana idućeg dana, 13. listopada, na što je SDP-ov Peđa Grbin kazao kako se jasno vidjelo da je prva sjednica zaključena i ako ej zaključena onda ona ne može biti nastavljana te da Martinčević tijekom današnjeg dana može sazvati novu sjednicu Odbora za medije.

Kako je Bošnjaković ponovio prijedlog da se pogleda i snimka početka druge sjednice Odbora za medije, to je učinjeno te se vidjelo da je Martinčević tada priznala kako je prva sjednica održana neregularno jer nije bilo kvoruma, čime je potvrdila da su prigovori oporbe bili utemeljeni. Ali je isto tako rekla i to kako je "rasprava jučer održana i zaključena". 

Ipak, Bošnjaković je nakon gledanja snimke ustvrdio kako on misli da je Martinčević tu sjednicu 13. listopada "vodila kao novu". Grbinje tada predložio da se isprinta sadržaj e-maila koji je Martinčević poslala 12. listopada kako bi se utvrdilo što je tada napisala. Uslijedila je polusatna pauza.

Nakon pauze Bošnjaković je kazao da su dobili na uvid sadržaj zatraženog e-maila te je ustvrdio:

- Sjednica koja je zaključena ne može se nastaviti i ne može biti sazvana kao nastavak. Može se sazvati samo nova sjednica. Sjednica Odbora za medije koja je održana 12. listopada bila je zaključena, a nije ni bila održana sukladno saborskom Poslovniku jer se nije moglo uvažiti dva deponirana glasa članova Odbora koji uopće nisu bili prisutni na sjednici. A 13. listopada sazvana je ista sjednica koja nije mogla biti sazvana kao nastavak jer je ona prijašnja sjednica bila zaključena. 

15.10.2021., Zagreb - U Saboru je pocela 22. sjednica Odbora za ustav, poslovnik i politicki sustav na kojoj se raspravlja o zahtjevu zastupnika vezano za ponovljenu sjednicu odbora za informiranje, informatizaciju i medije o novom ravnatelju HRT-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uslijedila je razmjena mišljenja i ocjena sinoćnjeg događanja u Saboru kada je oporba, upravo zbog rasprave o izboru glavnog ravantelja HRT-a, zauzela govornicu spriječivši time početak rasprave pa je sjednica Sabora kasno sinoć morala biti prekinuta

Pri kraju sjednice Odbora za Ustav i Poslovnik u raspravu se video vezom uključio i vanjski član Odbora dr. sc. Mato Palić s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku.

- U političke ocjene situacije o kojoj ste govorili neću ulaziti, ali želio bih reći da ste u raspravi o održanim sjednicama Odbora za medije ispravno postupili i ustavno pravno donijeli čistu i dobru odluku. 

Potom je Bošnjaković još jednom ponovio zaključak, koji glasi:

"Ta sjednica Odbora za medije, koja je održana 12. listopada, nije bila u skladu s Poslovnikom. Deponirani glasovi ljudi koji nisu ni bili na sjednici ne vrijede. A sjednica Odbora odbora održana 13. listopada nije sazvana sukladno Poslovniku i odlike donijete na toj sjednici nisu važeće". O tom se zaključku zatim glasalo i on je jednoglasno prihvaćan. 

Iz svega toga proizlazi da u ovom trenutku kandidat kojeg Odbor za medije upućuje Saboru na raspravu i imenovanje za glavnog prisavskog ravnatelja - ne postoji. To nije nitko, ni Robert Šveb. A kako rok za izbor novog šefa HRT-a istječe 21. listopada ispada da do tog roka nitko neće biti izabran, jer je to u sadašnjim okolnostima i nemoguće, pa će se natječaj za tu poziciju morati ponoviti, a ovaj će se prvi natječaj morati poništiti.

Do ove je situacije, prema tvrdnjama oporbe, dovelo kršenje same natječajne procedure, od njena početka, "žmirenje" vladajućih na očiti sukob interesa Robeta Šveba, na čijem su imenovanju vladajući ipak inzistirali, te održavanje dviju neregularnih i protuposlovničkih sjednica Odbora za medije. 

Komentara 4

PO
poluprovokator
12:33 15.10.2021.

HDZ ga odlučio na silu ustoličiti pa k'o pitbull zagriz'o i ne pušta:-/ Tako je helikopterom i dugim cijevima SPC ustoličila svog vjerskog vođu u Crnoj Gori...

KA
kakamarko
12:53 15.10.2021.

Samo mimo procedure - oni ne znaju drugacije.

IL
ilustrator
12:38 15.10.2021.

što kàže radimir, hoće li natalija bit unapređena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije